Γιατί ντρεπόμαστε για το σώμα μας;

Αν ρωτήσουμε 97 στις 100 γυναίκες αν είναι ικανοποιημένες με την εικόνα του σώματός τους, θα απαντήσουν όχι. Επίσης το 67% του γυναικείου πληθυσμού κάνει δίαιτα για να αλλάξει το σώμα του. Αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά για να δείξουν τον βαθμό στον οποίο ντρεπόμαστε για το σώμα μας.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Ας δούμε πρώτα πώς ορίζουμε την ντροπή. Η ντροπή είναι το αίσθημα της ανεπάρκειας ή του λάθους. Θεωρούμε ότι δεν αξίζουμε την ευτυχία, την αγάπη ή ό,τι άλλο καλό επιθυμούμε, γιατί δεν είμαστε επαρκείς ή αποδεκτοί. Έτσι πρέπει να αλλάξουμε αυτό που μας ενοχλεί προκειμένου να καταφέρουμε να φτάσουμε στον στόχο μας.

Τα πρότυπα για το τέλειο σώμα που αξίζει να αγαπηθεί, τα θέτουν συνήθως η κουλτούρα του κάθε λαού και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έτσι όλοι ψάχνουν να φτιάξουν το αποδεκτό και επιθυμητό σώμα για να ταιριάξουν στο σύνολο και να μην ντρέπονται για αυτό. Αυτό όμως μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα κυνήγι που έχει πόνο, ενοχές και μίσος για τον εαυτό μας.

Για να πετύχουμε τον στόχο μας ενδίδουμε σε κάθε λογής δίαιτα και εξαντλητική γυμναστική. Όταν αυτό μοιραία μας κουράσει, χρεώνουμε τον εαυτό μας με τύψεις και ενοχές γιατί δεν έχουμε δύναμη θέλησης. Ντρεπόμαστε για το σώμα μας και την αδυναμία μας να το αλλάξουμε σύμφωνα με τα πρότυπα.

Αυτό το αίσθημα ντροπής μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις και να διαστρεβλώσει εντελώς την εικόνα του εαυτού μας.

Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε έγκαιρα, είναι ότι η εικόνα του σώματός μας είναι αυτό και μόνο: μια εικόνα. Αντί λοιπόν να έχουμε μια αρνητική εικόνα, μπορούμε να στραφούμε στην λύση του να δημιουργήσουμε μια θετική εικόνα για και να μην ντρεπόμαστε για το σώμα μας.

Ας δούμε 4 τρόπους για να αλλάξουμε την αρνητική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας και να μην ντρεπόμαστε για αυτό.

  1. Αποδεχτείτε το σώμα σας όπως είναι.

Αυτή η αρχή είναι τα πάντα. Από εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε για να σταματήσουμε να ντρεπόμαστε για το σώμα μας. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε για να αγαπήσουμε το σώμα μας. Πρέπει να το δεχτούμε με τα ελαττώματά του και τις ατέλειές του. Πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά που μας δημιουργεί η αρνητική εικόνα του σώματός μας. Η αποδοχή αυτή θα οδηγήσει στην ευτυχία και για αυτό δεν πρέπει να χάνουμε καιρό. Τώρα είναι η στιγμή να αγαπήσουμε το σώμα μας και να μην ντρεπόμαστε για αυτό.

  1. Ελάτε σε επαφή με το σώμα σας.

Όταν ντρεπόμαστε για το σώμα μας, οδηγούμαστε σε ακραίες λύσεις όπως σκληρή γυμναστική και αυστηρή δίαιτα. Αυτό είναι σαν τιμωρία για τον εαυτό μας, επειδή είναι ατελής.

Αφήστε κατά μέρους την αυτοτιμωρία και βάλτε λίγη χαρά στην ζωή σας.

Κάντε την γυμναστική που σας ικανοποιεί και όχι αυτήν που θα ¨κάψει¨ περισσότερες θερμίδες. Συνδυάστε την άσκηση με κάτι που σας ευχαριστεί, παραδείγματος χάριν έναν περίπατο, κολύμπι, χορό, ποδήλατο. Έτσι δεν θα τιμωρείτε τον εαυτό σας για να αλλάξετε το σώμα σας, αλλά θα γυμνάζεστε και θα το χαίρεστε ταυτόχρονα.

Όποια άσκηση μας κάνει ευτυχισμένους, μας αποτρέπει από το να ντρεπόμαστε για το σώμα μας.

  1. Αποφύγετε τα μέσα ενημέρωσης.

Το ίντερνετ, η τηλεόραση, τα περιοδικά, οι ταινίες και ό,τι άλλο μας δημιουργεί ενοχές για την εικόνα μας, πρέπει να αποφευχθεί για ένα διάστημα. Επίσης σε συζητήσεις μην αναφέρεστε σε δίαιτες και απώλεια βάρους. Προσπαθήστε να κάνετε θετικές σκέψεις για το σώμα σας και να το αγαπήσετε όπως είναι. Πρέπει να απελευθερωθείτε από τον βομβαρδισμό των αρνητικών μηνυμάτων που σας δηλητηριάζουν.

 

 

  1. Χαρείτε την ζωή κάθε μέρα.

Μην αφήνετε την ζωή σας να περνάει χωρίς χαρά. Μην αναβάλετε για αύριο τίποτα. Αξίζετε να χαρείτε και να αγαπηθείτε με το σώμα που έχετε τώρα. Μην περιμένετε να αλλάξετε για να γίνετε ευτυχισμένοι.

Όταν ντρεπόμαστε για το σώμα μας είναι σαν να βάζουμε την ζωή μας σε αναμονή. Και ο χρόνος είναι πολύτιμος. Για αυτό κάντε ό,τι σας ευχαριστεί σήμερα.

Η αγάπη για τον εαυτό μας πρέπει να είναι χωρίς όρους. Και για να ζήσουμε μια γεμάτη ζωή, πρέπει να δεχτούμε το παρόν και το ποιοι είμαστε.

Όταν αποτινάξουμε από πάνω μας την ανάγκη να αλλάξουμε το σώμα μας, όταν το αγαπήσουμε όπως είναι, θα δούμε την ζωή διαφορετικά. Θα ξεφύγουμε από την πλάνη της ντροπής και θα νοιώσουμε πιο ελεύθεροι. Με το να ντρεπόμαστε για το σώμα μας, βάζουμε τον εαυτό μας σε μια φυλακή, στερώντας του την αγάπη και την αποδοχή. Αυτό δεν το αξίζει κανένας.

 

 

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top