Ίλιγγος

Ίλιγγος

Ο ίλιγγος είναι μια πάθηση κουραστική αλλά αντιμετωπίσιμη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ίλιγγος έχει τα εξής συμπτώματα: θολή όραση ή αίσθηση ότι όλα γυρίζουμε όταν σηκώνεστε σε όρθια θέση ή έλλειψη ισορροπίας όταν απλά στέκεστε.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ίλιγγος συνοδεύεται από ναυτία, τάση για εμετό, λήθαργο, ευερεθιστότητα, εφίδρωση, εμβοές και ερυθρότητα προσώπου.

Η κινέζικη ιατρική γνωρίζει πολύ καλά πώς να αντιμετωπίσει τον ίλιγγο και να διασαφηνίσει τις αιτίες που τον προκαλούν. Μάλιστα, σημειώνει ότι μια ασθένεια που αφορά την αίσθηση κίνησης οφείλεται στο συκώτι (άνεμος στο συκώτι), ότι η απουσία φλέγματος σχετίζεται με ασθένειες στον αντίποδα, ενώ ένα εξασθενημένο σώμα οφείλει μια ασθένεια που αφορά την αίσθηση κίνησης στην εξάντλησή του.

Η κινέζικη ιατρική πρεσβεύει ότι η αιτία του ιλίγγου εδράζεται στο κεφάλι και οφείλεται κυρίως στην κακή λειτουργία εσωτερικών οργάνων, όπως είναι το συκώτι, τα νεφρά και η σπλήνα. Όταν εκδηλώνεται ανισορροπία σε κάποιο από τα όργανα αυτά έχει ως αποτέλεσμα να εκκρίνεται φλέμα, να επέρχεται κακή λειτουργία του εν λόγω οργάνου, κι έτσι να υπολειτουργεί το κυκλοφορικό σύστημα. Καθώς λοιπόν ο εγκέφαλος δεν αιματώνεται σωστά, το άτομο εμφανίζει ίλιγγο.

Το άτομο που υποφέρει από ίλιγγο, πέρα από τη θεραπεία που θα του προταθεί, οφείλει να βρει το ακριβές αίτιο που του προκαλεί ίλιγγο. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική χρησιμοποιούμε την κλινική εικόνα της γλώσσας και την επικέντρωση στον παλμό για να καταλάβουμε τις αιτίες πίσω από τον ίλιγγο. Έπειτα, αναλόγως τα πορίσματα που θα εξάγουμε, χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα βότανα, βελονισμό, μασάζ, θεραπεία με βεντούζες.

Βελονισμός και Ίλιγγος

Οι θεραπείες για τον ίλιγγο είναι πολλές και ποικίλες. Κάποιες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζει να τις δοκιμάσετε. Κάποιες αφορούν ασκήσεις προκειμένου να αποκατασταθούν τμήματα του αυτιού που σχετίζονται με κανάλια ενέργειας τα οποία παρουσιάζουν την ανισορροπία. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει και ο βελονισμός. Ο βελονισμός διεγείροντας συγκεκριμένα σημεία, αποκαθιστά τη ροή της ενέργειας γύρω από το αυτί.

Σε κάθε άτομο οι αιτίες του ιλίγγου και ο τρόπος που εκδηλώνεται διαφέρουν. Ως αποτέλεσμα ο βελονισμός σε κάθε άτομο επίσης διαφέρει.

Υπάρχει περίπτωση, όταν παρατηρείται αλλοίωση σε κάποια θωρακική μοίρα ή αυχενική, ο ίλιγγος να αποτελεί σύμπτωμά της. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση φθοράς κάποιου σπονδύλου. Το πρόβλημα αυτό σε μια δευτερεύουσα φάση θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο στο πάνω μέρος των χεριών και στον λαιμό. Αν η συγκεκριμένη αλλοίωση σας ενοχλεί κατά την κίνηση του λαιμού, τότε είναι πολύ πιθανό να αποτελεί την αιτία του ιλίγγου σας. Βέβαια, μια τέτοια ενόχληση θα ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιας πάθησης.

Παρ’ όλα αυτά, ο βελονισμός όπως και έχει θα σας ανακουφίσει όσον αφορά τη φλεγμονή, τους πόνους και την πίεση που προκαλείται στους γύρω ιστούς. Το μόνο ζήτημα που εγείρεται είναι αν η ανακούφιση αυτή θα είχε μακροπρόθεσμη διάρκεια ή απλά για λίγες μέρες, ώστε να κάνει επιτακτικές τις πιο συχνές συνεδρίες βελονισμού.

Βέβαια, οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 παρουσιάζουν εκτεταμένες αλλοιώσεις στη σπονδυλική τους στήλη, οι οποίες δεν απεικονίζονται επαρκώς στις ακτινογραφίες με αποτέλεσμα να μη φαίνεται το μέγεθος της ζημιάς.

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική με τα βότανά της και με τον βελονισμό θέτει το πρόβλημα του ιλίγγου σε εντελώς νέες διαστάσεις. Εκεί που η δυτική ιατρική κάποιες φορές αδυνατεί να προσδιορίσει την αιτία του ιλίγγου και να την αντιμετωπίσει, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και ο βελονισμός αντιμετωπίζουν τον ίλιγγο ικανοποιητικά και πολλές φορές μάλιστα εξαφανίζουν το πρόβλημα από τη ρίζα του.

Ίλιγγος και αιτίες

Ας δούμε τώρα τις διάφορες μορφές με τις οποίες μπορεί να εκδηλωθεί ο ίλιγγος και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε.

Ο ίλιγγος μπορεί να σχετιστεί με ανισορροπία στο συκώτι, στη σπλήνα, ανεπαρκή ροή αίματος και qi. Συνήθως συνδέεται με κακή ροή του αίματος στο συκώτι και της ενέργειας στο σπλήνα. Στην περίπτωση αυτή θα έχετε ίλιγγο, λήθαργο, λαχάνιασμα, εφίδρωση, αδυναμία στα άκρα, φούσκωμα, χλωμό δέρμα και χαμηλή πίεση. Σίγουρα θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική συμβουλή, αλλά και να προσέξετε τα εξής:

 • Να μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό. Κατά προτίμηση χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
 • Να κοιμάστε αρκετά
 • Να τρώτε καρότα, μοσχάρι, αρνί, μήλα, σταφύλι, φασόλια σόγιας
 • Τον χειμώνα να τρώτε σούπες με αρνί, μοσχάρι ή γίδα
 • Να μην ταλαιπωρείτε τον εαυτό σας

Αν η αιτία του ιλίγγου είναι η περισσευούμενη θερμότητα στο συκώτι λόγω στης στάσης της βιοενέργειας, θα έχετε αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο, πονοκεφάλους, θα νιώθετε απελπισμένοι και ευερέθιστοι και δεν θα κοιμάστε καλά. Επίσης θα έχετε πικρή γεύση στο στόμα, κίτρινα ούρα, ατελή αφόδευση, κόκκινα και ξηρά μάτια. Επίσης κάποια άτομα θα έχουν κόκκινα και ξηρά μάτια. Κάποιοι επίσης ενδέχεται να έχουν υψηλή πίεση. Ακολουθώντας τη θεραπείας σας βάσει της βοτανολογίας, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

 • Να μην τρώτε πικάντικα φαγητά
 • Να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και σας ηρεμούν.
 • Να μην πίνετε καφέ ή τσάι πριν τον ύπνο
 • Να τρώτε ελαφριές τροφές όπως σέλινο, πεπόνι, φασόλια, αχλάδι, ψάρι, κινέζικο λάχανο και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
 • Να πίνετε τσάι και μέντα
 • Να μην κάνετε υπερβολικά απότομες κινήσεις και να μην επιβαρύνετε τη μέση σας και τα ισχία σας

[bctt tweet=”Η κινέζικη ιατρική πρεσβεύει ότι η αιτία του ιλίγγου εδράζεται στο κεφάλι και οφείλεται κυρίως στην κακή λειτουργία εσωτερικών οργάνων” username=”healthpath”]

Καταλήγοντας, ο ίλιγγος μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα στα νεφρά σας. Συνήθως τέτοιον τύπου ιλίγγου εμφανίζουν οι ηλικιωμένοι. Ο ίλιγγος εμφανίζεται σποραδικά και δεν εξαφανίζεται ποτέ εντελώς. Ταυτόχρονα το άτομο μπορεί να εμφανίσει πόνο στη μέση και στα ισχία, αδυναμία στα γόνατα, νυχτερινή ούρηση και ξηρά κόπρανα. Στην περίπτωση αυτή οφείλεται να κάνετε τα εξής:

 • Να ενυδατώνετε καλά τα νεφρά σας αποφεύγοντας τροφές και φάρμακα που μπορεί να τα βλάψουν
 • Να τρώτε τροφές που ενυδατώνουν τα νεφρά σας όπως μούρα, μέλι, καρύδια, κίτρινη σόγια,
 • Καθώς γυμνάζεστε, να αποφεύγετε ασκήσεις που επιβαρύνουν τη μέση καθώς τα νεφρά σας είναι ευαίσθητα
 • Να προστατεύετε την πλάτη και τη μέση σας για να διατηρήσετε την υγεία των νεφρών σας

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top