Ιγμορίτιδα

Ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα εμφανίζεται άλλες φορές ως οξεία, χρόνια, μολυσματική ή όχι. Το πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια, εξαρτάται από το πόσο καιρό υπάρχει η φλεγμονή.Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι κοιλότητες ανάμεσα στα κόκαλα του προσώπου που μας επιτρέπουν να αναπνέουμε βαθιά και επαρκώς από τη μύτη. Οι κύριοι εξ αυτών είναι μπροστά στο μέτωπο και κάτω σχεδόν από τα ζυγωματικά.

Στις φλεγμονές, η βλέννα που σχηματίζεται όταν κάποιος μικροοργανισμός απειλεί το ανοσοποιητικό μας, μπορεί να προκαλέσει πόνο σε περίπτωση που αδυνατούμε να την αποβάλλουμε. Τα ιγμόρεια είναι επιρρεπή σε φλεγμονές και άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Ως αποτέλεσμα, βακτήρια, μύκητες και διαφόρων ειδών μικρόβια, μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση όταν η βλέννα δεν αποβάλλεται γρήγορα και συσσωρεύεται.

Αρκετοί από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα μιας ιγμορίτιδας, όπως ο πονοκέφαλος και ο πόνος που αυξομειώνεται ανάλογα, για παράδειγμα, με την υγρασία. Εάν το ανοσοποιητικό μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια κατάσταση ή χωρίς τη σωστή αγωγή, το πρόβλημα αυτό γίνεται χρόνιο.

Αίτια εμφάνισης της ιγμορίτιδας

Υπάρχει  μια πληθώρα παραγόντων πέρα από τους προφανείς που ενοχοποιούνται για την ιγμορίτιδα. Πρώτον, οι ρινικοί πολύποδες φράσσουν τις ρινικές διόδους και τα ιγμόρεια. Έπειτα, οι μακροχρόνιες αλλεργίες και οι μυκητιάσεις από την άλλη οδηγούν στην παραγωγή βλέννης καθώς μολύνουν τους ρινικούς κόλπους.

Ενδεχομένως ένα στραβό διάφραγμα μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή βλέννης και κατ’ επέκταση να επιβαρύνει τις ρινικές οδούς. Ακόμα και ένα κάταγμα στο πρόσωπο που θα προκαλέσει ζημιά στα οστά του κρανίου μπορεί να αποφέρει στο άτομο ιγμορίτιδα.

Επίσης χρόνια αυτοάνοσα νοσήματα καθώς και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ενοχοποιούνται για την απόφραξη των ρινικών οδών. Ο λόγος είναι ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οι αλλεργίες, από την άλλη, που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα ευνοούν την ανάπτυξη ιγμορίτιδας. Σε ορισμένες άλλες καταστάσεις, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και συγκεκριμένα τα ηωσινόφυλα, μπορούν να προκαλέσουν ανάλογη φλεγμονή. Τέλος, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ένα κρυολόγημα που επιμένει, υπερβολική παραγωγή βλέννης, μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να αναπτυχθούν λοιμώξεις.

Συμπτώματα ιγμορίτιδας

  • Πονοκέφαλος και πίεση στο κεφάλι
  • Βουλωμένη μύτη
  • Κίτρινη βλέννη στη μύτη ή ελαφρώς παχύρρευστη διάφανη
  • Πόνος στα δόντια και στο σαγόνι
  • Πρησμένο πρόσωπο
  • Σακούλες κάτω από τα μάτια
  • Άσχημη ανάσα και γεύση στο στόμα
  • Πυρετός
  • ευερεθιστότητα
  • Κόπωση
  • Στομαχικές διαταραχές

Εάν ως οργανισμός γενικότερα παράγετε περισσότερη βλέννη, η ιγμορίτιδα μπορεί να σας φορτωθεί ως πρόβλημα για τα καλά. Αν όμως ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, τότε τα συμπτώματα θα ελαττωθούν έως εξαφανιστούν.

Ιγμορίτιδα και Βελονισμός 

Ο βελονισμός μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ανακουφιστικός στην ιγμορίτιδα. Η διέγερση σε συγκεκριμένα σημεία αλλά και σε σημεία τέτοια ώστε να αποσυμφορηθούν τα κανάλια ενέργειας, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζουν τη μόλυνση και την πιθανότητα να εκδηλωθεί ξανά.

Επίσης, ανακούφιση μπορεί να προσφέρει και το μασάζ στα ιγμόρεια από το σπίτι. Σίγουρα θα σας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο. Πιέστε ελάφρά σε κάθε ιγμόρειο με τα δάχτυλά σας, γύρω από τα μάτια σας αλλά και στα φρύδια και στα ζυγωματικά σας. Μην πιέστε όμως πολύ δυνατά γιατί θα επιβαρύνετε τα ήδη μπλοκαρισμένα σας ιγμόρεια.

Πέρα από τον βελονισμό, για την ιγμορίτιδα ενδείκνυται και η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Τα βότανα που προτείνει έχει παρατηρηθεί ότι απελευθερώνουν τα ιγμόρεια. Ο βοτανόλογος σας, αν είναι πλήρως καταρτισμένος και έμπειρος θα τροποποιεί κάθε φορά το αφέψημα που σας προτείνει ανάλογα με την κατάστασή σας και τη θεραπεία που χρειάζεστε.

Ιγμορίτιδα και διατροφή 

Όσον αφορά τη διατροφή, συστήνουμε να αποφεύγετε τις τροφές που δημιουργούν βλέννη. Τέτοιες τροφές είναι ο καφές, η ζάχαρα, οι επεξεργασμένοι υδρογονάνθρακες και η καφεινη. Άλλες τροφές είναι τα πολύ πικάντικα και λιπαρά φαγητά, τα κρύα και ωμά φαγητά, καθώς αποδυναμώνουν το πεπτικό σύστημα με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η πέψη και να παράγεται βλέννη.

Είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό. Η λίγη κατανάλωση νερού έχει αποτέλεσμα τους πονοκεφάλους και επομένως η πίεση που θα νιώθετε στα ιγμόρεια θα χειροτερεύει. Το ανθρώπινο σώμα κυρίως αποτελείται από υγρό, οπότε τα υγρά που χάνουμε μέσα από την άσκηση, την αναπνοή και τον μεταβολισμό, πρέπει να αναπληρώνονται. Όταν είστε καλά ενυδατωμένοι, ο οργανισμός σας μπορεί να αντιμετωπίσει τα μικρόβια και κάθε είδους μόλυνση.

Ιγμορίτιδα και συμβουλές για το σπίτι

Την άνοιξη είμαστε πιο επιρρεπείς στο κοινό κρυολόγημα και στις αλλεργίες. Ο αέρας είναι γεμάτος γύρη που επιφέρει αλλεργική ρινίτιδα, και ο καιρός σε συνδυασμό με τη βροχή ευνοεί τα κρυώματα. Για να προφυλαχτείτε, μπορείτε να ντύνεστε καλά και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον καιρό, να τρώτε άφθονα λαχανικά, φρούτα και να περιορίσετε τη ζάχαρη και τις επεξεργασμένες τροφές. Να κοιμάστε καλά και να ασκείστε.

Αν υποφέρετε από ιγμορίτιδα ή άλλες καταστάσεις που έχουν ως απόρροια τον σχηματισμό βλέννης, ακολουθείστε την παραπάνω διατροφή και σταματήστε το κάπνισμα και το αλκοόλ. Οφείλετε να αναζητήσετε άμεσα θεραπεία, καθώς ο πονοκέφαλος μιας χρόνιας ιγμορίτιδας είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να διαιωνίζεται.  Ο βελονισμός και η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική μπορούν να σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top