καούρα στο στομάχι

Καούρα στο στομάχι

Η καούρα στο στομάχι και το αίσθημα καψίματος στο στήθος ή στον λαιμό σχετίζεται με το GERD ή αλλιώς γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η καούρα είναι το σύμπτωμα μιας κατάστασης, κατά την οποία το οξύ του στομάχου ή της χολής οδηγείται πίσω προς τον οισοφάγο. 

Η συνεχόμενη εκροή του συγκεκριμένου οξέος μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο και να προκαλέσει φλεγμονή, συνθήκες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως είναι το έλκος και η στένωση του οισοφάγου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων διαχειρίζεται την καούρα στο στομάχι με  αντιόξινα φάρμακα, τα οποία προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση από τις καούρες. Για τα πιο σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, συνιστάται συνήθως ειδική ιατροφαρμακευτική συνταγή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προτείνεται ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται κυρίως από την αδυναμία ή την χαλάρωση ενός μυ του οισοφάγου, ο οποίος με αυτό τον τρόπο επιτρέπει στο υγρό του στομάχου να εκρέει πίσω σε αυτόν.

Επίσης, είναι πιθανό, η κατάσταση αυτή να εμφανιστεί εξαιτίας της υπερβολικής πίεσης που ασκείται στο στομάχι και στο διάφραγμα, η οποία προκαλείται από την κήλη, την παχυσαρκία ή από την εγκυμοσύνη. Τέλος,  το GERD εμφανίζεται συχνά σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη και από άσθμα.

Η καούρα στο στομάχι μπορεί να επιδεινωθεί από ορισμένα τρόφιμα, όπως είναι τα λιπαρά ή τα πικάντικα φαγητά, η σοκολάτα, τα κρεμμύδια, ο καφές, το αλκοόλ και τα αλκοολούχα ποτά.

Επιπλέον, συνήθειες όπως είναι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων, το κάπνισμα και ορισμένα φάρμακα είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη καούρας στο στομάχι. Έτσι, αποφεύγοντας τους παραπάνω παράγοντες και αλλάζοντας τις συνήθειες του φαγητού, μπορούμε να μειώσουμε την καούρα, η οποία μας ταλαιπωρεί. 

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θεωρείται μια διαταραχή της λειτουργίας του στομάχου και του ήπατος. Η συγκεκριμένη κατάσταση επιδεινώνεται κυρίως όταν το συκώτι είναι πιο ενεργό ή εξαιτίας μιας συναισθηματικής αναστάτωσης, η οποία επηρεάζει το στομάχι.

Η δυτική ιατρική σπάνια συνδέει το στομάχι με το ήπαρ και για αυτόν τον λόγο, η θεραπεία στοχεύει κυρίως μόνο στην θεραπεία του στομάχου και στην ανακούφιση των ασθενών από τις καούρες και όχι στην πρωταρχική αιτία.

Η κινέζικη ιατρική θεωρεί το στομάχι και το ήπαρ άρρηκτα συνδεδεμένα, με το συκώτι να ρυθμίζει την λειτουργία του στομάχου και να είναι υπεύθυνο για την διατήρηση της ισορροπίας. Εάν το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά, μπορούν να αναπτυχθούν αρκετά προβλήματα στο στομάχι. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι η διακοπή της σωστής πορείας της ενέργειας του στομάχου, η οποία πρέπει να κατευθύνεται προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω, προκαλώντας έτσι καούρα στο στομάχι.

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Ο βελονισμός είναι η καταλληλότερη επιλογή θεραπείας έναντι της καούρας στο στομάχι και ως επί των πλείστον κατά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αυτός είναι σε θέση να επαναφέρει την ισορροπία στην λειτουργία του ήπατος και του στομάχου, ώστε τα όργανα αυτά να λειτουργήσουν πάλι αρμονικά, αλλά και να ανακουφίσει άμεσα τον ασθενή από τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν. Μπορεί,  δηλαδή, να επιλύσει αυτήν την κατάσταση υγείας μόνιμα, χωρίς να χρησιμοποιήσει φάρμακα ή άλλες επεμβατικές μεθόδους.

Για την επίτευξη όμως, της υγιής λειτουργίας των δύο αυτών οργάνων, είναι απαραίτητες οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και η σωστή διαχείριση των συναισθημάτων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι το ήπαρ είναι στενά συνδεδεμένο με τα συναισθήματα και ο θυμός, η ανησυχία, το άγχος και η απογοήτευση μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την λειτουργία του συκωτιού και συνεπώς να δημιουργηθούν θέματα στην λειτουργία του στομάχου.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top