Το κοιλιακό άλγος αφορά στον πόνο ή στην δυσφορία που νιώθει κάποιος σε οποιοδήποτε σημείο του κορμού του, ανάμεσα στο στήθος και στην λεκάνη. Ο συγκεκριμένος πόνος μπορεί να εμφανιστεί επίσης ως σύμπτωμα ορισμένων ασθενειών, όπως είναι οι κοιλιακές μάζες, η σκωληκοειδίτιδα, η κήλη και πολλές γυναικολογικές διαταραχές. Εάν ο πόνος δεν είναι δριμύς, το κοιλιακό άλγος δεν θεωρείται επικίνδυνη ιατρική περίπτωση.
Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική το κοιλιακό άλγος προέρχεται από ένα πρόβλημα που παρουσιάζουν τα όργανα στην περιοχή της κοιλιακής χώρας, καθώς και από μια διατάραξη του μεσημβρινού που διέρχεται από την περιοχή εκείνη.
Είναι πολλοί οι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες διαταραχές, όπως είναι η υψηλή θερμότητα ή η υπερβολική υγρασία που διατηρεί το σώμα στην περιοχή αυτή, η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων, η κακή διατροφή και η συναισθηματική αναστάτωση που διαταράσσει την ροή της ενέργειας, προκαλώντας απόφραξη ή έλλειψη τροφοδότησης στους μεσημβρινούς του σώματος. Η ανεπάρκεια ή απόφραξη της ενέργειας και η κακή διατροφή μπορούν να οδηγήσουν σε κοιλιακό άλγος.
Για την κινέζικη ιατρική είναι σημαντικό να διαχωρίζεται το είδος του κοιλιακού πόνου που βιώνει ο ασθενής, εξετάζοντας εξονυχιστικά τα συμπτώματα του. Είναι σημαντικό να καθοριστεί πρώτα, εάν η ανισορροπία οφείλεται στην υψηλή θερμότητα του σώματος, στο κρύο, στην κακή διατροφή, στην ανεπάρκεια ή στην απόφραξη ενέργειας.
Παραδείγματος χάριν, ο κοιλιακός πόνος που επιδεινώνεται μετά από το φαγητό συνήθως υποδεικνύει υπερβολική κατανάλωση τροφίμων, ενώ ο πόνος που ελαττώνεται μετά από το φαγητό και εμφανίζεται κατά την διάρκεια της πείνας υποδεικνύει έλλειψη τροφής.
Εάν ο πόνος αποδυναμώνεται μετά από θερμότητα, τότε κάνουμε λόγο για έκθεση του σώματος στο κρύο και στην υγρασία και το αντίθετο. Τα παραπάνω βοηθούν τον θεραπευτή να καθορίσει ποια πτυχή του σώματος βρίσκεται σε ανισορροπία.
Η διαφοροποίηση του είδους πόνου εξετάζει επίσης, εάν αυτός προκαλείται από ενεργειακή διαταραχή ή από διαταραχές του αίματος. Ο φθίνων πόνος που μετακινείται υποδεικνύει στασιμότητα της ενέργειας qi, ενώ ο πόνος που είναι στάσιμος και μοιάζει με μαχαίρωμα δείχνει στασιμότητα του αίματος.
Επιπλέον, για να ξεχωρίσουμε ποια όργανα εμπλέκονται, ερευνούμε τα σημεία όπου εντοπίζεται το άλγος. Για παράδειγμα, ο πόνος που αντανακλάται στην άνω πλευρά της κοιλιακής χώρας, σχετίζεται συνήθως με μια διαταραχή του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, ενώ αν ο πόνος προσβάλλει την περιοχή γύρω από την κοιλιά, τότε σχετίζεται με διαταραχή της σπλήνας, του εντέρου, του στομάχου και της ουροδόχου κύστης. Τέλος, εάν ο πόνος αντανακλάται στην κάτω πλάτη, τότε εξετάζονται τα νεφρά.
Η διαφοροποίηση του είδους πόνου σε συνδυασμό με τον εντοπισμό των οργάνων, τα οποία εμπλέκονται στην ανισορροπία του σώματος, βοηθούν αποτελεσματικά τον βελονιστή να καθορίσει την αιτία του άλγους και να προβεί στην κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του.
Με αυτόν τον τρόπο ο βελονισμός είναι σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα και να το θεραπεύσει από την ρίζα του και όχι μόνο να επουλώσει και να ανακουφίσει τον ασθενή από τα συμπτώματα.
Δεδομένου ότι το κοιλιακό άλγος, τις περισσότερες φορές, αποτελεί σύμπτωμα διάφορων ασθενειών, οι αιτίες εμφάνισης του μπορεί να ποικίλλουν για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Για αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να υπάρξει μια μόνο θεραπεία για την καταπολέμηση του.
Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού
Ωστόσο, ο βελονισμός είναι σε θέση να καλύψει την εικόνα της υγείας του κάθε ασθενή και να βελτιώσει την καθημερινότητα του.
Ο βελονισμός αποτελεί την πιο αποτελεσματική επιλογή θεραπείας κατά του κοιλιακού άλγους, καθώς αντιμετωπίζει άμεσα και με επιτυχία τα συμπτώματα που εμφανίζονται εξαιτίας του. Είναι γνωστό ότι αυτή η μορφή εναλλακτικής θεραπείας αυξάνει και ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα μας, έτσι ώστε να ρυθμίζονται εκ νέου οι λειτουργίες του οργανισμού, αποκαθιστώντας μας ξανά υγιείς.