Ο ύπνος αδυνατίζει

Να κοιμάστε καλά για να χάσετε βάρος

Εκτιμάται ότι ο άνθρωπος της δύσης κοιμάται κάθε βράδυ 6 ώρες κατά μέσο όρο. Αυτό μπορεί να είναι αρκετό για ορισμένους, όχι όμως και για την πλειονότητα των ανθρώπων, ιδίως για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, της οποίες αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του βορειοαμερικανικού συλλόγου για τη μελέτη της παχυσαρκίας, ο άνθρωπος χρειάζεται πάνω από 6 ώρες ύπνου ημερησίως για να παραμείνει υγιής και να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα 10 ετών από περίπου 18.000 άτομα που είχαν μετάσχει στην εθνική δημοσκόπηση για την υγεία και τη διατροφή.

Η μελέτη συνέλεξε πληροφορίες για τις γενικές διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής. Λαμβάνοντας υπόψη και επιπρόσθετους παράγοντες που συντελούν στην παχυσαρκία, η ομάδα της Κολούμπια ανέφερε τις εξής εκτιμήσεις:

  • Αν το άτομο κοιμάται λιγότερο από τέσσερις ώρες κάθε βράδυ, ο κίνδυνος για παχυσαρκία αυξάνεται κατά 73% συγκριτικά με άτομα που κοιμούνται από 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ.
  • Αν το άτομο κοιμάται κατά μέσο όρο 5 ώρες κάθε βράδυ, ο κίνδυνος για παχυσαρκία αυξάνεται κατά 50%.
  • Το άτομο κοιμάται κατά μέσο όρο 6 ώρες κάθε βράδυ, ο κίνδυνος για παχυσαρκία αυξάνεται κατά 23%.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συσχετισμός μεταξύ υπνικής στέρησης και παχυσαρκίας, έγκειται στην τροποποίηση της χημείας του οργανισμού. Σύμφωνα με την έρευνα, η υπνική υστέρηση αυξάνει τη συγκέντρωση της Γκρελίνης, της ορμόνης που στέλνει μυνήματα πείνας στον εγκέφαλο. Και τότε, τα τρόφιμα που εν γένει επιλέγει το άτομο, είναι ετοιμα σνακ υδατανθράκων.

Παράλληλα μειώνεται η συγκέντρωση της πρωτεΐνης λεπτίνη. Η λεπτίνη συντελεί στην καταστολή της όρεξης. Κατά συνέπεια όταν απαντά σε χαμηλή συγκέντρωση, η όρεξη διεγείρεταιι και το άτομο αναζητά τροφή.

Ο συνδυασμός μεγάλων ποσοτήτων γρελίνης και μικρών ποσοτήτων λεπτίνης, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την πρόσληψη  επιπλέον τροφής, την οποία οργανισμός ούτε χρειάζεται ούτε μπορεί να πεψει. Έτσι προκαλείται εντερική συμφόρηση και το σωματικό  βάρος αυξάνεται.

Αν τα παιδιά σας είναι υπέρβαρα, ίσως δεν κοιμούνται αρκετά. Πρόσφατη μελέτη, η οποία ανακοινώθηκε σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, δείχνει ότι για κάθε επιπλέον ώρα ύπνου, ένα παιδί 9 ετών εμφανίζει 40% μειωμένο κίνδυνο για παχυσαρκία μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 9 ώρες ύπνο, ενώ οι έφηβοι 10 έως 12 ώρες για να παραμείνουν υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση, σύμφωνα με την έρευνα.

Ανεξάρτητη έρευνα η οποία ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2007, δείχνει ότι η ποινική στέρηση προκαλεί εγκεφαλικές διαταραχές.

Απόσπασμα απο το βιβλίο: Το πλήρες βιβλίο της εναλλακτικής ιατρικής τόμος 2
Συγγραφέας: Ανδρέας Μόριτζ
Εκδόσεις: Διόπτρα

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top