Μαγνήσιο

Μαγνήσιο: Τα οφέλη του στον οργανισμό μας, τι προκαλεί η έλλειψη του και σε ποιες τροφές υπάρχει

Το σώμα μας για να λειτουργήσει φυσιολογικά, έχει ανάγκη από μία ομάδα μεταλλικών στοιχείων. Μέσα σε αυτά τα μεταλλικά στοιχεία συγκαταλέγεται και το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο δρα αποτελεσματικά στη καλή υγεία των οστών σε συνδυασμό με το ασβέστιο, το κάλιο, το νάτριο αλλά και το φώσφορο.

Μιας και το 70% του μαγνησίου βρίσκεται στα οστά, η έλλειψη αυτού του μεταλλικού στοιχείου μπορεί να έχει επιπτώσεις στον οργανισμό μας.

Έλλειψη μαγνησίου και επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις της έλλειψης μαγνησίου ποικίλλουν και πολλές από αυτές, δεν δείχνουν αμέσως ότι είναι αυτό το πρόβλημα.

Κάποια σημάδια που πρέπει να προσέξουμε είναι η αδυναμία και η κόπωση, όπως επίσης και οι ζαλάδες και η ναυτία. Επίσης, μπορεί να υπάρξει απώλεια της όρεξης και ευερεθιστικότητα σε υψηλούς ήχους ή ακόμα και σε πολύ φωτεινά χρώματα.

Ένα σοβαρό σύμπτωμα που πρέπει να δώσουμε παραπάνω σημασία είναι η απότομη αύξηση της πίεσης και η διέγερση του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι μυϊκές συσπάσεις άνευ λόγου (κυρίως στον ύπνο), όπως επίσης και το μούδιασμα των άκρων. Μέσα στα σοβαρά συμπτώματα που μπορεί κάποιο άτομο να εμφανίσει, είναι και οι ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό που μπορεί να οδηγήσουν σε ταχυκαρδία. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας χωρίς να κάνετε κάποια άσκηση ή ασχολία.

Επίσης, η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη μνήμη και στη συγκέντρωση. Ένας άνθρωπος που παρουσιάζει αυτή την έλλειψη, μπορεί να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί αλλά και να μην μπορεί να μάθει εύκολα. Άλλο ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με το παραπάνω, είναι οι ημικρανίες και οι συχνοί πονοκέφαλοι. Αν νομίζεις ότι οι ημικρανίες σου μπορεί να σχετίζονται με το μαγνήσιο σου, καλό θα ήταν να επισκεφτείς τον γιατρό σου και να κάνεις τις σχετικές εξετάσεις.

Ωστόσο, η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να συνδυαστεί και με την ανεπάρκεια ασβεστίου και καλίου στον οργανισμό.

Οφέλη του μαγνησίου στον οργανισμό μας

Το μαγνήσιο κάνει καλό στο νευρικό και μυϊκό μας σύστημα, όπως και συμβάλλει στη καλή λειτουργία του καρδιακού μυ.

Βοηθάει στη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και είναι απαραίτητο για τη μεταφορά του καλίου και του ασβεστίου στις κυτταρικές μεμβράνες.

Δρα ενάντια στην υπέρταση και είναι ένα πολύ καλό αγχολυτικό και αντιοξειδωτικό μεταλλικό στοιχείο, απαραίτητο για τον οργανισμό μας.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην απελευθέρωση ενέργειας. Σε βοηθάει να χαλαρώσεις πολύ πιο γρήγορα και να έχεις έναν ξεκούραστο ύπνο.

Προστατεύει τον οργανισμό μας από ημικρανίες και διάφορες άλλες παθήσεις, όπως αναφέραμε και πιο πάνω στις επιπτώσεις της έλλειψης του.

Γι’ αυτό καλό θα ήταν να προτιμάς τροφές που περιέχουν μαγνήσιο κι αν νομίζεις ότι αυτό δεν φτάνει, απευθύνσου σε έναν ειδικό που θα σε βοηθήσει με το πρόβλημα σου και θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα. Ωστόσο, πάμε να μάθουμε μαζί ποιες είναι οι τροφές που έχουν μαγνήσιο και μπορούν να σε βοηθήσουν.

Τροφές που περιέχουν μαγνήσιο

  • Φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα που περιέχουν μαγνήσιο είναι τα σύκα, η μπανάνα, τα αποξηραμένα φρούτα και όλοι οι ξηροί καρποί. Τα λαχανικά που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου είναι το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι αλλά και όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Κρεατικά και θαλασσινά: Τα κρεατικά που είναι πλούσια σε μαγνήσιο, είναι κυρίως το κόκκινο κρέας, το συκώτι και η καρδιά, τα αυγά αλλά και το χοιρινό λουκάνικο. Τα θαλασσινά είναι τα μύδια, τα στρείδια, οι γαρίδες, τα καλαμάρια, αλλά και το σαλιγκάρι της θάλασσας.
  • Δημητριακά και αμυλώδη: Τα δημητριακά με παραπάνω μαγνήσιο είναι όλα τα προϊόντα ολικής αλλά και το μούσλι και η βρώμη. Στα αμυλώδη συγκαταλέγονται τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι αλλά και τα όσπρια.
Scroll to Top