Τι είναι μεταβολισμός για την παραδοσιακή κινεζική ιατρική

Ο μεταβολισμός είναι ένα θέμα που πάντα απασχολούσε τους επιστήμονες και όλους όσους ασχολούνται με το θέμα της διατροφής. Ο ορισμός του έχει προκαλέσει σύγχυση, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και ο καθένας έχει και κάτι διαφορετικό να πει. Ας προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως ξεκινώντας από το ορισμό του μεταβολισμού από παλαιότερα για να καταλήξουμε στο σήμερα.

Ας δούμε τον βασικό, κλασικό ορισμό του μεταβολισμού, σύμφωνα με την βιβλιογραφία:

¨Ο μεταβολισμός είναι το άθροισμα των χημικών αντιδράσεων στο σώμα¨.

Αυτό ίσως ακούγεται αρκετά απλό, όμως υπάρχουν πολλά είδη μεταβολισμού όπως ο μεταβολισμός ιστών π.χ του ήπατος, του θυρεοειδή, ουσιών π.χ της χοληστερόλης, διαφόρων συστημάτων του σώματος π.χ του πεπτικού συστήματος. Τέλος υπάρχει και ο μεταβολισμός των θερμίδων, τον οποίο ακούμε συχνότερα, αφού όλοι σε αυτόν αναφερόμαστε όταν λέμε ¨θέλω να αυξήσω τον μεταβολισμό μου¨.

Για να το πετύχουμε λοιπόν αυτό, πρέπει να τονώσουμε την χημική αποτελεσματικότητα του σώματός μας. Ο τρόπος που γνωρίζουμε είναι με την άσκηση, τα φάρμακα και τους συνδυασμούς των τροφών. Μέχρι τώρα όλα αυτά απέφεραν κάποιο αποτέλεσμα, αλλά πλέον θεωρούνται ξεπερασμένα.

Ο μεταβολισμός δεν συμβαίνει μόνο στο σώμα μας.

Ο μεταβολισμός λειτουργεί με το σώμα, το μυαλό και το συναίσθημα. Τελευταίες έρευνες δείχνουν την σχέση ανάμεσα σε αυτό που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και την χημεία του σώματος. Στον μεταβολισμό μας μπορεί να έχουν επίδραση οι χημικές ουσίες του άγχους, της χαλάρωσης, της απόλαυσης, της κατάθλιψης αλλά και της προσευχής και του ρόλου που παίζουν τα κατοικίδια ζώα και οι άλλοι άνθρωποι στην ζωή μας. Τελικά, το μυαλό επηρεάζει την χημεία του σώματος.

Ό,τι μας συμβαίνει από την ώρα που γεννιόμαστε μέχρι την ώρα που πεθαίνουμε, αποτελεί κομμάτι της μεταβολικής μας δραστηριότητας. Το νευρικό μας σύστημα κατακλύζεται από πληροφορίες και δεδομένα, τα οποία υπόκεινται σε κάποια μορφή ¨πέψης¨, δηλαδή αφομοίωσης.

Ακόμη και τώρα μεταβολίζουμε το προηγούμενό μας γεύμα και παράλληλα αυτό που διαβάζουμε, ίσως και γεγονότα που συνέβησαν νωρίτερα στην ημέρα και την εβδομάδα. Μεταβολίζουμε τα όνειρά μας, τους φόβους μας, τις χαρές μας, τις ζήλιες μας, την ομορφιά που μας περιβάλλει, την καλοτυχία και την κακοτυχία μας παράλληλα με το γιαούρτι που φάγαμε πριν, το κοτόπουλο ή το σάντουϊτς. Πώς να μην χρειαστούμε βοήθεια με τόσα που έχουμε να αφομοιώσουμε τελικα…

Αν λάβουμε λοιπόν υπόψιν όλα τα παραπάνω. Ο σύγχρονος ορισμός του μεταβολισμού θα πρέπει να είναι ο εξής:

Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των χημικών αντιδράσεων στο σώμα, και επιπλέον το σύνολο των σκέψεων, συναισθημάτων, πεποιθήσεων και εμπειριών.

Αυτός ο ορισμός είναι πιο σωστός και ακριβής από βιοχημικής πλευράς, αλλά και διαισθητικά. Επιστήμες όπως η Αγιουβέρδα και η Κινεζική Ιατρική, έχουν αναγνωρίσει εδώ και χιλιάδες χρόνια την αδιαχώριστη φύση του μυαλού, του σώματος και του σύμπαντος. Θα υπήρξαν στιγμές που ο μεταβολισμός σας επηρεάστηκε από κάτι άλλο εκτός από το φαγητό, τα φάρμακα ή την γυμναστική. Σίγουρα κάποιες μέρες που η διάθεσή μας δεν είναι η καλύτερη και αισθανόμαστε άσχημα, και ο μεταβολισμός μας ακολουθεί την ίδια στάση. Αν έχουμε καλά νέα και για κάποιον λόγο έχουμε καλή διάθεση, θα αισθανθούμε αισιόδοξοι και ζωντανοί και το ίδιο και ο μεταβολισμός μας.

Τι μπορεί να συμβαίνει λοιπόν και χωρίς να έχουμε πάρει κάποιο φάρμακο ή έστω έναν καφέ, και η διάθεση και η ενέργειά μας τονώνεται; Είναι τόσο γρήγορο να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας, απλά αλλάζοντας τα συναισθήματά μας και ακολούθως την χημεία στο σώμα μας.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο μεταβολισμός τους είναι αμετάβλητος. Ότι δεν μπορούν να χάσουν βάρος, δεν έχουν ενέργεια ή καλό ανοσοποιητικό σύστημα,  γιατί δεν λειτουργεί καλά ο μεταβολισμός. Και αυτό που κάνουν είναι να πάρουν βιταμίνες, φάρμακα, να κάνουν δίαιτα ή γυμναστική. Μήπως η σωστή απάντηση βρίσκεται αλλού;

Γεννιόμαστε μεταβολικά δυνατοί.

Το σώμα μας μας έχει βοηθήσει να φτάσουμε ως εδώ και αυτό είναι ένα μικρό θαύμα. Ξεκινήσαμε την ζωή μας με μια ώθηση από το σύμπαν για να προχωρήσουμε στο ταξίδι της ζωής. Αν σε αυτό το ταξίδι παγιδευτούμε στο άγχος, την έλλειψη απόλαυσης, τις αρνητικές σκέψεις για μας και τους άλλους, χάνουμε την δύναμή μας. Επιπροσθέτως, βγαίνουμε ζημιωμένοι όταν χάνουμε την αξιοπρέπειά μας  και τις αρχές μας για χρήματα ή μια δουλειά ή σπαταλώντας χρόνο σε βλαβερά συναισθήματα και μια ζωή χωρίς αγάπη.

Τελικά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επηρεάσουμε τον μεταβολισμό. Φυσικά χρειάζεται να τρώμε σωστά, να παίρνουμε συμπληρώματα και να φροντίζουμε την χημεία του σώματός μας. Αλλά μην ξεχνάμε πως ο,τιδήποτε συμβαίνει και στον εσωτερικό μας κόσμο έχει άμεσο αντίκτυπο στον μεταβολισμό μας.

Βρείτε την εσωτερική σας δύναμη, γίνετε αυτό που επιθυμείτε και θα τονώσετε την μεταβολική σας ικανότητα. Είναι απλό και βαθύ ταυτόχρονα. Η προσωπική και η  μεταβολική μας δύναμη είναι ένα. Βελτιώστε το πρώτο και θα βελτιωθεί και το δεύτερο.

Πειραματιστείτε μόνοι σας. Παρατηρείστε την ζωντάνια και την ενέργεια που θα έχετε όταν θα είστε σε επαφή με τον πραγματικό σας εαυτό. 

 

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top