Αν ψάξει κανείς στην ιστορία της διατροφής, θα βρει τις χορτοφαγικές και τις δίαιτες ωμοφαγίας στις πρώτες χρονολογικά θέσεις. Ίσως επειδή πρόκειται για απλές δίαιτες με σκοπό να αποτοξινώσουν και να ελαφρύνουν το σώμα.
Για αυτόν τον λόγο έγιναν και αγαπητές σε θρησκευτικές ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι επιδίωκαν μια ανώτερη πνευματικότητα. Όπως και για κάποιους είναι ιδανικές επειδή θέλουν να αποστασιοποιηθούν από την βαρβαρότητα και την καταστροφή που ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι πολιτισμικές συνήθειες επιβάλλουν στο πιάτο μας.
Η ωμοφαγία ως κύρια πηγή διατροφής, εμφανίστηκε περίπου 200 χρόνια πριν, αλλά έγινε ευρέως γνωστή τα τελευταία χρόνια. Η πιο διάσημη εκδοχή της είναι εκείνη που στηρίζεται σε φυτικές πρώτες ύλες χωρίς ζωικά προϊόντα. Περιλαμβάνει δηλαδή φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Οι οπαδοί της αποφεύγουν όλα τα γαλακτοκομικά, τα αυγά ακόμη και το μέλι. Υπάρχουν και εκείνοι που ακολουθούν το σύστημα 80/10/10, δηλαδή να αποτελούν τα φρούτα και τα λαχανικά το 80% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.
Υπάρχουν επίσης και εκείνοι που ακολουθούν την κατεξοχήν ωμοφαγική δίαιτα, που σημαίνει ότι καταναλώνουν ωμά γαλακτοκομικά, ψάρια αλλά και κρέας.
Το κίνημα της ωμοφαγίας, ή αλλιώς ζωντανή διατροφή ή διατροφή του ήλιου, έχει επηρεάσει και την αγορά. Αποτέλεσμα να βρίσκουμε στα καταστήματα ακατέργαστο νερό καρύδας, ακατέργαστο κακάο, goji berries κ.α. . Όλα αυτά την τελευταία δεκαετία που ανθίζει η ωμοφαγία.
Παρακάτω θα εξετάσουμε συγκριτικά τα υπέρ και τα κατά της ωμοφαγίας.
Η ωμοφαγία είναι ένας καλός τρόπος να αποτοξινώσουμε το σώμα μας. Ιδιαίτερα αν είχαμε στο παρελθόν κακές διατροφικές συνήθειες. Επειδή στηρίζεται στα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, αποφεύγουμε τις τοξίνες που μας γεμίζουν η γλουτένη, τα φυτοφάρμακα, τα κακής ποιότητας μαγειρικά λίπη.
Είναι η ευκαιρία να ενυδατώσουμε το σώμα μας, να του προσφέρουμε βιταμίνη C, και άλλες υδατοδιαλυτές βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και μέταλλα.
Η ωμοφαγία είναι επίσης αλκαλική, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθάει το σώμα να αποτοξινωθεί. Επιπλέον, τα ένζυμα αφομοιώνονται εύκολα και αυτό βοηθάει την πέψη, το πάγκρεας διευκολύνεται, και βοηθάει την ευελιξία και την αντοχή, ενώ καθαρίζει την επιδερμίδα και το δέρμα μας λάμπει.
Τέλος, μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερίνης, ισορροπεί το σάκχαρο του αίματος και βοηθάει σε κάποια θέματα υγείας.
Ερχόμαστε κοντά στην φύση
Οι οπαδοί της ωμοφαγίας υποστηρίζουν ότι αισθάνονται μια γενικότερη ευεξία και επαφή με τον φυσικό κόσμο. Παρατηρώντας το περιβάλλον βλέπουμε όλα τα ζωντανά πλάσματα να έχουν ξεχωριστή διατροφή. Μήπως και ο άνθρωπος θα έπρεπε να έχει μια ξεχωριστή δίαιτα που να τον κρατά σε φόρμα και υγιή; Και επίσης γιατί ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ον που μαγειρεύει την τροφή του;
Η ωμοφαγία πρεσβεύει ότι είναι αφύσικο να μαγειρεύεται το φαγητό, γιατί καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά του, τις βιταμίνες και τις πρωτεΐνες. Πιστεύεται επίσης ότι αυτός είναι και ο λόγος για πολλές ασθένειες. Το ίδιο υποστηρίζουν και για τα οικόσιτα ζώα, τα οποία ταΐζουμε με μαγειρεμένο φαγητό και για αυτό παθαίνουν καρκίνο, διαβήτη κ.α.
Πνευματικοί λόγοι
Όπως προαναφέραμε πολλές θρησκείες ή πνευματικές παραδόσεις αγκαλιάζουν την ωμοφαγία και την ασπάζονται ως ένα μέσο για να πλησιάσουν την πνευματικότητα που επιθυμούν. Πιστεύουν πως βοηθάει στην αγνότητα, την αίσθηση της πληρότητας και του ανοιχτού πνεύματος. Επίσης προάγει τον μεταβολισμό.
Η αποτοξίνωση είναι καταβολική
Η αποτοξίνωση είναι σημαντική για τον οργανισμό γιατί καθαρίζει το πεπτικό σύστημα, απομακρύνει τους παλιούς ιστούς και φτιάχνει το έδαφος για την δημιουργία νέων.
Η ωμοφαγία και κυρίως η χορτοφαγική ωμοφαγία, είναι αλκαλική. Αυτό σημαίνει ότι βοηθάει το σώμα να αποβάλλει τοξίνες που είχαν συσσωρευτεί από καιρό. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται το αλκαλικό περιβάλλον, αλλά για να αναδομηθεί χρειάζεται αναβολική τροφή.
Οι αποτοξινωτικές τροφές δεν είναι αναβολικές και δεν βοηθούν στην ανοικοδόμηση των ιστών. Άρα καλή είναι και η αποτοξίνωση, αλλά χρειάζεται έπειτα και η ανοικοδόμηση.
Ελλιπή θρεπτικά συστατικά
Όποιος ακολουθεί ωμοφαγική διατροφή χρειάζεται πρωτεΐνη για να επισκευάσει τα κύτταρά του, τα νεύρα, τους μύες και το πεπτικό σύστημα. Αυτά επίσης που συνήθως λείπουν σε αυτή την διατροφή είναι ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και η βιταμίνη B12.
Την τελευταία κάποιοι την παίρνουν σε ενέσιμη μορφή ακριβώς επειδή η έλλειψή της προκαλεί βλάβες και δυσφορία. Επίσης η κατανάλωση των υπερτροφών και των συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει σε αυτές τις περιπτώσεις. Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών στο σώμα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες.
Βιολογία
Το αναπάντητο ακόμη και σήμερα ερώτημα είναι ¨τι πρέπει να καταναλώνει ο άνθρωπος;¨. Για τους οπαδούς της ωμοφαγίας, πρέπει να τρώμε την τροφή στην φυσική της μορφή, χωρίς να την μαγειρεύουμε.
Αυτό μας ακολουθεί από τους προγόνους μας τους πιθήκους. Αν εκείνοι έχουν τόση δύναμη τρώγοντας ωμή τροφή, μήπως το ίδιο κι εμείς; Υπάρχει όμως η διαφορά στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων, μιας και εμείς έχουμε μικρότερα εντόσθια από τους πιθήκους και επίσης δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε την κυτταρίνη.
Σε αντίθεση με τα ζώα όμως, έχουμε μεγαλύτερο εγκέφαλο που μας οδήγησε στο να φτιάξουμε εργαλεία και στρατηγικές, έως ότου φτάσαμε στο να μαγειρεύουμε την τροφή μας. Με αυτόν τον τρόπο διευρύναμε το φάσμα των διατροφικών μας επιλογών και αυξήσαμε την θερμιδική ενέργεια. Δεν χρειάζεται έτσι να μασάμε την τροφή μας για μισή μέρα-όπως οι χιμπατζήδες- για να τραφούμε επαρκώς.
Το μαγείρεμα του άμυλου επίσης, είναι απαραίτητο για να εξουδετερωθούν οι τοξίνες του, που αλλιώς δεν θα ήταν ασφαλές να καταναλωθεί. Το ίδιο συμβαίνει και για άλλες τροφές. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιες παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές όπως η Ayurveda και η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, προτείνουν μικρές δόσεις ωμών τροφίμων και περισσότερα μαγειρεμένα φαγητά.
Τι ποσότητα ωμών τροφών μπορώ να καταναλώνω;
Η ερώτηση αυτή δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα ναι ή με ένα όχι. Κι αυτό γιατί η απάντηση είναι διαφορετική για τον καθένα. Για παράδειγμα, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν πρόβλημα με τις τομάτες ή τα μανιτάρια, υπάρχουν κάποιοι που δυσκολεύονται στην πέψη τους. Άλλοι έχουν πρόβλημα με την υφή ή την γεύση κάποιων ωμών τροφίμων.
Εν κατακλείδι, οι απόψεις διίστανται, καθώς κάποιοι λένε ότι καλό είναι να τρώμε μια ποσότητα ωμών τροφών-όπως μια σαλάτα ή φρούτα- καθημερινά, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι παίζει ρόλο και η εποχή, και τέλος κάποιοι λένε να τρώμε μόνο μαγειρεμένη τροφή.
Μια καλή αρχή θα ήταν να πάρουμε μόνοι μας την απόφαση για τον εαυτό μας. Ο καθένας μας εξάλλου είναι μοναδικός και σε επαφή με το σώμα του.
Όποια αλλαγή θα πρέπει να γίνεται με αργό ρυθμό και συνειδητά. Κάντε ό,τι νοιώθετε εσείς καλό για τον εαυτό σας. Κανείς δεν θα σας πει σε τι ποσοστό να φάτε ωμή τροφή. Βρείτε εσείς πόσο είναι καλό για σας.
Κάντε την έρευνά σας σχετικά με την ωμοφαγία και κατόπιν δείτε τον αντίκτυπο που θα έχει στο σώμα και το πνεύμα σας. Πολλές τροφές μπορούν να φαγωθούν ωμές χωρίς συνέπειες στον οργανισμό. Βρείτε τι σας ταιριάζει και υιοθετήστε το.