Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια διαταραχή του νευρικού συστήματος, η οποία επηρεάζει τις κινήσεις. Αυτός ο τύπος ασθένειας αναπτύσσεται σταδιακά και συνήθως ξεκινά με ελαφρύ τρέμουλο στο ένα χέρι.
Τα συμπτώματα, είναι πιθανόν, να ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και να εμφανίζονται σταδιακά, συχνά απαρατήρητα. Συνήθως ξεκινούν από την μια πλευρά του σώματος και στο τέλος προσβάλλουν και τις δυο πλευρές.
Στα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον συγκαταλέγονται το τρέμουλο, η επιβράδυνση ή καθυστέρηση των κινήσεων, ακαμψία των μυών, η αδυναμία ισορροπίας του σώματος, προβλήματα στην ομιλία, απώλεια αντανακλαστικών κινήσεων και σε προχωρημένα στάδια η απώλεια μνήμης(άνοια) και διαύγειας. Καθώς η ασθένεια εξέλισσεται, τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα.
Η αιτία που προκαλεί την νόσο του Πάρκινσον παραμένει άγνωστη για την δυτική ιατρική, αλλά παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η έκθεση των οργανισμών σε ιούς και τοξίνες, φαίνεται ότι συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εμφάνιση της.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από νόσο του Πάρκινσον φαίνεται να παρουσιάζουν αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, οι οποίοι είναι η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη. Οι αλλαγές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την μειωμένη διέγερση του κινητικού φλοιού του εγκεφάλου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κίνηση του σώματος.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι πιο κοινή στους άντρες και εμφανίζεται κυρίως στην μεσαία ή μεταγενέστερη ζωή των ανθρώπων.
Η θεραπεία της συγκεκριμένης νόσου περιλαμβάνει φάρμακα για να διαχειριστούν τα διάφορα συμπτώματα, φυσιοθεραπεία που βοηθά στην κίνηση,βελονισμό, μασάζ για να χαλαρώσει τους άκαμπτους μυς και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η διατροφή και η άσκηση βοηθούν σημαντικά στην θεραπεία, καθώς επίσης, η yoga και το tai chi μπορούν να βοηθήσουν, ενισχύοντας την ευελιξία και την ισορροπία του σώματος .
Η κινέζικη ιατρική ταξινομεί την νόσο του Πάρκινσον ως έναν τύπο σπασμού ή δόνησης. Την αντιμετωπίζει ως ένα συνδυασμό γενετικής ανωμαλίας, η οποία επιδεινώθηκε εξαιτίας του τρόπου ζωής, της υπερκόπωσης, της συναισθηματικής πίεσης και της διατροφής. Η νόσος αυτή χωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες, ανάλογα με την αιτία εμφάνισης της.
Η πρώτη υποκατηγορία αφορά στην ανεπάρκεια του qi(ενέργειας) και του αίματος. Τα συμπτώματα που αναπτύσσονται σε αυτήν την κατηγορία είναι συνήθως το έντονο τρέμουλο του ενός άκρου, η χλωμή όψη, το επίμονο βλέμμα, η ινιακή ακαμψία, οι κράμπες των άκρων, το ασυντόνιστο περπάτημα, η δυσκολία κίνησης, ο ίλιγγος, η θολή όραση και η εφίδρωση.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο βελονιστής ασχολείται με την ενίσχυση του qi ( ενέργειας) του σώματος και ενισχύει το αίμα με σκοπό να αποδυναμωθούν τα συμπτώματα και να βελτιωθεί η υγιή λειτουργία του σώματος.
Η δεύτερη υποκατηγορία αφορά στον φραγμό περιοχών από φλέγματα. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται εδώ είναι το τρέμουλο, η ζαλάδα, η εφίδρωση, η ξηροστομία, το επίμονο βλέμμα, το αίσθημα βάρους στο στήθος, το κίτρινο φλέγμα, η αύξηση βάρους και η δυσκαμψία λαιμού και πλάτης.
Σε αυτήν την περίπτωση, η θεραπεία εστιάζεται κυρίως στην διατροφή και στο πρόβλημα του φλέγματος. Ο βελονιστής προσπαθεί να καθαρίσει τις περιοχές του σώματος από τις παρεμποδίσεις του φλέγματος.
Η τρίτη υποκατηγορία αφορά στην ανεπάρκεια του yin σε συκώτι και νεφρά. Στα συμπτώματα που αναπτύσσονται εδώ, συγκαταλέγονται ο ίλιγγος, οι εμβοές, η αϋπνία, ο πονοκέφαλος, η νυχτερινή εφίδρωση, πόνος σε πλάτη και γόνατα, μούδιασμα των άκρων, τρέμουλο του κεφαλιού, το σφίξιμο των δοντιών, η αδύναμη μνήμη, η δυσκολία στο περπάτημα και το επίμονο βλέμμα.
Σε αυτή την περίπτωση, η θεραπεία εστιάζεται στην ενίσχυση του yin και της ενεργειακής κυκλοφορίας του αίματος.
Παρόλο που η νόσος του Πάρκινσον δεν μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως, οι θεραπείες του βελονισμού μπορούν επιτυχώς να ελέγξουν την δριμύτητα των συμπτωμάτων, ανάλογα με την υποκατηγορία στην οποία ανήκουν και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.
Η θεραπεία του βελονισμού σε συνεργασία με την δυτική ιατρική συμβάλει θετικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον. Οι άνθρωποι με Πάρκινσον συχνά εμφανίζουν κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου, ούρησης και δυσκοιλιότητα και ο βελονισμός έχει παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση όλων αυτών των περιοχών.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια περίπλοκη ασθένεια, αλλά ο βελονισμός είναι σε θέση να την διαχειριστεί καταλλήλως, ώστε να βελτιώσει την υγεία των ασθενών, εξασφαλίζοντας τους μια ποιοτική ζωή.
Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού