Περιεμμηνόπαυση

Περιεμμηνόπαυση

Η περιεμμηνόπαυση γνωστή επίσης και ως περίοδος μετάβασης προς την εμμηνόπαυση, είναι η φυσική αλλαγή στον αναπαραγωγικό κύκλο της γυναίκας. Όταν η γυναίκα δεν εμφανίσει έμμηνο ρύση για 12 μήνες, τότε σημαίνει ότι έφτασε στην εμμηνόπαυση και η περίοδος της περιεμμηνόπαυσης έχει πλέον τελειώσει οριστικά.

Στις γυναίκες, η περιεμμηνόπαυση αρχίζει σε διαφορετικές ηλικίες, ανάλογα με τον οργανισμό τους. Οι αλλαγές στον κύκλο συνήθως ξεκινούν στην δεκαετία των 40 ή ακόμα και των 30.

Κατά την διάρκεια της μετάβασης των γυναικών προς την εμμηνόπαυση, διακυμαίνεται η αναπαραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης στο σώμα τους. Αυτές οι ορμονικές διακυμάνσεις είναι η βάση των αλλαγών που υφίστανται κατά την διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης. Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται ανωμαλία έμμηνου κύκλου και διάφορα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης:

Ένα από τα κοινά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης είναι η ανωμαλία στον εμμηνορροϊκό κύκλο της γυναίκας. Σε μερικές ο κύκλος γίνεται πιο σύντομος, ενώ σε άλλες αυξάνεται, διαρκεί δηλαδή είτε λιγότερο, είτε περισσότερο από 28 ημέρες.

Περίπου 65-75% των γυναικών παρουσιάζει ανωμαλία στην θερμοκρασία του σώματος τους και νιώθουν συχνά εξάψεις. Μεγάλο επίσης ποσοστό των γυναικών υποφέρει από προβλήματα ύπνου, λόγω αυτών των εξάψεων και του ιδρώτα.

Σε άλλες γυναίκες παρατηρείται εναλλαγή της διάθεσης τους από την μια στιγμή στην άλλη, οξυθυμία ή καταθλιπτικές τάσεις. Η γονιμότητα τους μειώνεται και μπορούν να υπάρξουν ακόμα και αλλαγές στην σεξουαλική δραστηριότητα και επιθυμία τους. Είναι πιθανόν να εμφανίσουν επίσης κατά την περίοδο αυτή μολύνσεις, ακράτεια ούρων και προβλήματα κύστεων.

Άλλα προβλήματα υγείας που μπορούν να εμφανιστούν, εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων των οιστρογόνων είναι η οστεοπόρωση, η χοληστερίνη και αυξάνεται ο κίνδυνος των καρδιακών παθήσεων.

Η θεραπεία για τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης περιλαμβάνει σαφώς θεραπεία για τις ορμόνες, στοματικά αντισυλληπτικά και θεραπεία προγεστερονών. Ωστόσο, αυτή η θεραπεία δεν είναι πλέον διαδεδομένη στις μέρες μας, εξαιτίας της ελάχιστης αποτελεσματικότητας της και του κινδύνου που ενέχει για την υγεία των γυναικών.

Βελονισμός και περιεμμηνόπαυση:

Ο βελονισμός αποτελεί μια ασφαλής προσέγγιση για την περιεμμηνόπαυση και μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πολλά από τα συμπτώματα που αυτή επιφέρει στην υγεία των γυναικών.

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό στάδιο στην ζωή της γυναίκας και όσο πιο υγιής αυτή είναι, τόσο πιο ομαλά θα το ξεπεράσει. Για αυτόν τον λόγο, οι θεραπευτές του βελονισμού δεν κατατάσσουν την περιεμμηνόπαυση στην κατηγορία των προβληματικών καταστάσεων, αλλά εξετάζουν τα έντονα συμπτώματα της συνολικά και ως δείκτες των εσωτερικών δυσαναλογιών του οργανισμού μιας γυναίκας.

Για παράδειγμα, μια ιδανικά υγιής γυναίκα είναι σε θέση να ξεπεράσει αυτήν την περίοδο της ζωής της χωρίς ταλαιπωρία και δυσφορίες, σε αντίθεση με μια άλλη που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα στην φυσική και ψυχική της υγεία.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την γυναίκα και την  γενική εμπειρία της κατά την διάρκεια της μετάβασης της προς την εμμηνόπαυση. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η διατροφή, η άσκηση, η πίεση, η υπερκόπωση και οι συναισθηματικές διαταραχές.

Ο πρωταρχικός στόχος ενός θεραπευτή του βελονισμού είναι να καθορίσει τις εσωτερικές δυσαναλογίες που προκαλούν τα συμπτώματα. Συμπτώματα όπως εξάψεις, ιδρώτας, αϋπνία, οξυθυμία, κατάθλιψη, κούραση, ταχυπαλμίες, πόνους και δυσπεψία αποδεικνύουν παρουσία δυσαναλογιών στο σώμα και πρέπει να διορθωθούν.

Ο βελονισμός βοηθά να αποκατασταθεί η ροή της ενέργειας στο σώμα μας, να κατευθύνει το qi προς τους μεσημβρινούς που χρειάζεται, να ορίσει τα αναγκαία ποσά ενέργειας, ώστε να ενισχύσει τα όργανα του σώματος και αυτά να αρχίσουν να λειτουργούν ξανά κανονικά.

Με αυτόν τον τρόπο, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην περιεμμηνόπαυση, ρυθμίζοντας την λειτουργία των ορμονών στο σώμα, τον κύκλο του ύπνου, την ενέργεια, να βελτιώσει την πέψη και να περιορίσει τις συναισθηματικές μεταπτώσεις. Αποτελεί επίσης σημαντικό σύμμαχο στην καταπολέμηση κατά του άγχους.

Είναι μια άριστη θεραπεία για την εξασφάλιση μιας υγιής μετάβασης προς την εμμηνόπαυση.

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Scroll to Top