Αρθρίτιδα: Ο βελονισμός βοηθάει στην αντιμετώπιση της

Η αρθρίτιδα είναι πλέον μια από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες. Το 14% του ελληνικού πληθυσμού υποφέρει από προβλήματα στις αρθρώσεις και συχνότερα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, καθώς και γυναίκες. 

Τι είναι η αρθρίτιδα;

Η αρθρίτιδα είναι ένα σύμπλεγμα παθήσεων που περιλαμβάνει πάνω από 100 διαφορετικά είδη. Οι πιο κοινές παθήσεις είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Το κοινό και των δύο είναι ο πόνος στις αρθρώσεις, ενώ τα αίτια, οι παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα στο σώμα μπορεί να διαφέρουν.

Στο ξεκίνημα της οστεοαρθρίτιδας γίνεται διάσπαση του αρθρικού χόνδρου και αυτό προκαλεί πόνο και δυσκαμψία. Μπορεί να επηρεαστούν οι αρθρώσεις των δαχτύλων, των γονάτων, των γοφών και της σπονδυλικής στήλης. Πιο σπάνια προσβάλλει τους καρπούς, τους αγκώνες, τους ώμους και τους αστραγάλους και αυτό συνήθως αν προϋπάρξει τραυματισμός στα σημεία αυτά. Είναι μια πάθηση που σχετίζεται με το είδος της εργασίας μας και τους τραυματισμούς που μπορεί να προκαλέσει. Για παράδειγμα, μια σκληρή δουλειά με επαναλαμβανόμενες κάμψεις ή γονάτισμα μπορεί να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας επηρεάζονται συνήθως πολλές αρθρώσεις ταυτόχρονα, αλλά και άλλα όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, ακόμα και το αίμα. Η φλεγμονή στην αρθρική μεμβράνη που περιβάλλει τις αρθρώσεις, προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα. Μπορεί να προκύψουν παραμορφώσεις στις πάσχουσες αρθρώσεις και να επηρεαστεί η κινητικότητά τους. Τέλος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί μια χρόνια πάθηση, που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις.

 Διάγνωση και θεραπεία της αρθρίτιδας με βελονισμό

Σύμφωνα με την Κινεζική ιατρική, η αιτία για την εμφάνιση της αρθρίτιδας είναι η παρεμπόδιση της ροής της ενέργειας Qi (Τσι) στους μεσημβρινούς. Εδώ είναι που η θεραπεία του βελονισμού αντιμετωπίζει το πρόβλημα επιτυχώς. Ταυτόχρονα μπορεί να βοηθήσει και η βοτανοθεραπεία.

Η Κινεζική ιατρική με τον βελονισμό και τα βότανα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πόνο και την φλεγμονή που προκαλεί η αρθρίτιδα.

Εξατομικεύοντας την θεραπεία ανάλογα με τα συμπτώματα του καθενός, η Κινεζική ιατρική δεν θεωρεί την αρθρίτιδα ως ένα συγκεκριμένο σύνδρομο. Για τον κάθε ασθενή θα δοθούν διαφορετικές οδηγίες και θεραπείες, κατά περίπτωση.

Η θεραπεία του βελονισμού

Τα σημεία βελονισμού στην περίπτωση της αρθρίτιδας δεν αφορούν μόνο στην πάσχουσα περιοχή. Βρίσκονται σε όλο το σώμα, για αυτό και οι βελόνες τοποθετούνται σε χέρια, πόδια, ώμους, ακόμα και στο μικρό σας δαχτυλάκι.

Η τοποθέτηση των βελόνων μπορεί να γίνει αντιληπτή καθώς εισχωρούν στο δέρμα, αλλά κατόπιν δεν υπάρχει ενόχληση. Οι περισσότεροι ασθενείς χαλαρώνουν ή ακόμη κοιμούνται κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε τον αριθμό και την συχνότητα των συνεδριών, καθώς ποικίλει. Συνήθως η θεραπεία διαρκεί από 5 έως 30 λεπτά και γίνεται μια ή δυο φορές την εβδομάδα. Αποτελέσματα φαίνονται κάποιες φορές από την πρώτη κιόλας συνεδρία, ενώ σε χρόνιες, σοβαρές καταστάσεις μετά από κάποιες συνεδρίες.

Ο τρόπος ζωής και το διαιτολόγιό μας μπορεί να παίξει τον ρόλο του στην πορεία της πάθησής μας. Το περιττό βάρος-αν υπάρχει-καλό θα ήταν να αντιμετωπιστεί με σωστή διατροφή. Χρήσιμες είναι οι βιταμίνες C και D που βοηθούν τα οστά. Καλό θα ήταν επίσης να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά και τα πικάντικα τρόφιμα.

Τροφές που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση πρέπει να βρίσκονται στο καθημερινό διαιτολόγιό μας. Τέτοιες είναι για παράδειγμα ο ανανάς, το τζίντζερ, τα κεράσια, το ψάρι, ο κουρκουμάς κ.α

Στην σελίδα του ‘red dragon’ μπορείτε να βρείτε χρήσιμες συμβουλές και άρθρα για την αρθρίτιδα, αλλά και να ζητήσετε την βοήθεια του ειδικού θεραπευτή για την δική σας περίπτωση. Επικοινωνήστε για οποιαδήποτε πληροφορία στα τηλέφωνα: +302169001940 +306947010565. Θα χαρούμε να μιλήσουμε μαζί σα

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top