Αν κάποιος κάνει μια έρευνα σχετικά με τον θηλασμό, πολύ δύσκολα θα βρει κάποιον να αρνηθεί τα τεράστια οφέλη του και για την μητέρα και για το παιδί. Οι γιατροί και οι οργανισμοί δημόσιας υγείας υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός είναι η ιδανικότερη επιλογή διατροφής ενός μωρού έως την ηλικία των 6 μηνών.
Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μέταλλα και λιπίδια. Προστατεύει το μωρό από διαβήτη και τροφικές αλλεργίες και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης γαστρεντερικής λοίμωξης. Τέλος, βοηθά στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού.
Τα οφέλη του όμως δεν αφορούν μόνο στο παιδί. Ο θηλασμός είναι ευεργετικός και για την μητέρα και την βοηθά να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης. Την προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και της μήτρας. Εκτός των άλλων ο θηλασμός αποτελεί και την πιο οικονομική λύση μιας και δεν απαιτεί χρήματα.
Παρόλα αυτά, υπάρχει η πιθανότητα κάποια νέα μητέρα να έρθει αντιμέτωπη με τις διαταραχές του θηλασμού και κάποιες δυσκολίες στην γαλουχία και τον απογαλακτισμό. Αυτές οι διαταραχές οφείλονται συνήθως σε ανωμαλίες των ορμονών. Έτσι μπορεί να έχουμε παραγωγή γάλακτος για καιρό μετά τον απογαλακτισμό.
Συμπτώματα των διαταραχών του θηλασμού
Ας δούμε πως εμφανίζονται οι διαταραχές του θηλασμού. Ο συνήθης πόνος στο στήθος οφείλεται σε φλεγμονή του μαστικού αδένα. Όταν αυτός είναι ερεθισμένος η μητέρα νοιώθει πόνο κατά τον θηλασμό.
Άλλη αιτία για τον πόνο μπορεί να είναι μικρές ρωγμές στην επιφάνεια των θηλών. Επίσης, η ανεπαρκής έκκριση γάλακτος αποτελεί διαταραχή και συνήθως συνοδεύεται από διάρροια και κνησμό στα εξωτερικά γεννητικά όργανα της μητέρας.
Άλλες διαταραχές θηλασμού μπορεί να είναι η τρομερή κόπωση και έντονη εφίδρωση συνήθως την νύχτα. Όταν η παραγωγή γάλακτος δεν επαρκεί, μπορεί να συνοδεύεται από αιμορραγία στα ούλα και πεπτικές διαταραχές.
Οι διαταραχές του θηλασμού είναι πιθανό να παρουσιαστούν ακόμη και μετά τον απογαλακτισμό. Υπάρχουν περιπτώσεις που το γάλα συνεχίζει να παράγεται πέραν του συνηθισμένου διαστήματος θηλασμού και αυτό λέγεται γαλακτόρροια. Σε αυτήν την περίπτωση συνήθως συνυπάρχει και πρήξιμο στους μαστούς.
Θεραπεία σύμφωνα με τα συμπτώματα
Η ομοιοπαθητική κατέχει θεραπείες που μπορούν να ανακουφίσουν τις διαταραχές του θηλασμού. Υπάρχουν σκευάσματα για την ανακούφιση του πόνου και του πρηξίματος του στήθους. Επίσης και για τις ρωγμές στις θηλές υπάρχει θεραπεία.
Η ανεπαρκής παραγωγή γάλακτος, ανάλογα με τα συμπτώματα μπορεί να βρει λύση με την ομοιοπαθητική. Ο κνησμός που αναφέραμε παραπάνω, η αιμορραγία στα ούλα, η νυχτερινή εφίδρωση, η ξηροστομία μπορούν να αντιμετωπιστούν με ομοιοπαθητικά φάρμακα. Με τα κατάλληλα σκευάσματα μπορούμε επίσης να σταματήσουμε την γαλακτόρροια ή ακόμη και την παραγωγή γάλακτος.
Οι διαταραχές του θηλασμού δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απερίσκεπτα από τις μητέρες. Η χρήση φαρμάκων είναι συνήθως απαγορευτική γιατί περνάει με το γάλα στο μωρό και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Με την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος ή της πρώτης διαταραχής πρέπει να απευθυνθούμε είτε σε ομοιοπαθητικό.
Τον τελευταίο καιρό είναι παρατηρημένο ότι η ομοιοπαθητική κερδίζει έδαφος, μιας και τα σκευάσματα που χρησιμοποιεί έχουν αποτελέσματα χωρίς να έχουν παρενέργειες. Κι αυτό γιατί περιέχουν μικρές δόσεις φυτικών ουσιών που δεν επηρεάζουν το μητρικό γάλα.
Η ομοιοπαθητική λοιπόν, μπορεί να ανακουφίσει τις διαταραχές του θηλασμού αποτελεσματικά, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του μωρού, εφόσον δεν χρησιμοποιεί χημικές ουσίες. Αυτό την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή στις νέες μητέρες.