Παράλογες αντιλήψεις

Παράλογες αντιλήψεις του Ellis

Ποιες  παράλογες αντιλήψεις κυριαρχούν, έχουν εντυπωθεί στον δυτικό πολιτισμό και αναπόφευκτα οδηγούν σε νεύρωση; Ο Albert Ellis ήταν Αμερικανός ψυχολόγος ο οποίος ανέπτυξε την ορθολογική συναισθηματική συμπεριφορική θεραπεία. Ο Ellis αναγνωρίζει 11 παράλογες αντιλήψεις οι οποίες αναλύονται παρακάτω:

 

 1. Είναι απολύτως απαραίτητο να αγαπιέται κανείς, να τον αγαπούν, και να τον αποδέχονται όλοι στο περιβάλλον του.
 2. Για να αξίζει κάποιος, θα πρέπει να είναι ικανός, επαρκείς και να επιτυγχάνει σε όλα.
 3. Μερικοί άνθρωποι είναι κακοί και γι αυτό πρέπει να κατηγορούνται και να τιμωρούνται
 4. Είναι τρομερά καταστροφικό να μη γίνονται τα πράγματα όπως τα θέλει κανείς.
 5. Η δυστυχία είναι αποτέλεσμα εξωτερικών γεγονότων, τα οποία ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγξει
 6. Αν κάτι είναι επικίνδυνο και βλαβερό, αυτό πρέπει συνέχεια να απασχολεί τη σκέψη του ανθρώπου.
 7. Είναι πιο εύκολο να αποφεύγει κανείς τις δυσκολίες και την προσωπική ευθύνη, παρά να τις αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο.
 8. Οι άνθρωποι είναι απαραίτητο να βασίζονται στους άλλους και να έχουν την υποστήριξη κάποιου ισχυρότερου.
 9. Οι προηγούμενες εμπειρίες και γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου, καθορίζουν την τωρινή του συμπεριφορά και δεν μπορούν να αλλάξουν.
 10. Οι άνθρωποι πρέπει να απασχολούνται και να στεναχωριούνται με τα προβλήματα των άλλων.
 11. Υπάρχει πάντοτε μία σωστή και συγκεκριμένη απάντηση σε κάθε πρόβλημα και είναι καταστροφικό αν ο άνθρωπος δεν μπορέσει να τη βρει.

Πόσα από αυτά αναγνωρίζουμε στη δική μας προσωπικότητα; Πόσα από αυτά πιστεύουμε ότι επηρεάζουν τη ζωή μας ή ακόμα και  τα προβάλλουμε σε άλλους ανθρώπους;

Αν παρατηρήσουμε τις καθημερινές μας συμπεριφορές, θα δούμε ότι παραπάνω από μία από αυτές τις παράλογες αντιλήψεις,  υποσυνείδητα μας καθοδηγούν και επηρεάζουν τις αποφάσεις μας.

Υπάρχουν άνθρωποι για παράδειγμα, που κάνουν τα πάντα προκειμένου να είναι αρεστοί  και αποδεκτοί από τους άλλους, καταπιέζοντας έτσι τα δικά τους θέλω. Ή θεωρούν ότι δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι αν δεν βρίσκονται σε μία σχέση.

Από την άλλη, πόσοι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να βασιστούν στα δικές τους  δυνάμεις και με αυτή τους την πεποίθηση, μένουν σε σχέση η οποία τους φθείρει μόνο και μόνο για να αισθάνονται ασφαλείς;

Όλες αυτές οι παράλογες αντιλήψεις φθείρουν καθημερινά την ψυχή και το σώμα μας. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε τον τρόπο σκέψης μας και δεν τον αλλάξουμε, αυτό θα δηλητηριάζει μόνιμα την ολότητά μας με αποτέλεσμα μία πληθώρα από άσχημα συναισθήματα. Θυμός, στεναχώρια, θλίψη, κατάθλιψη, απομόνωση, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση.

[bctt tweet=”Οι εναλλακτικές θεραπείες μέσα από το reiki, το διαλογισμό, την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, την ομοιοπαθητική, το qigong εξισορροπούν σώμα, μυαλό και πνεύμα” username=”healthpath”]

Όλα αυτά τα συναισθήματα μετουσιώνονται στο σώμα μας σε διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα. Ημικρανίες, προβλήματα πεπτικού, προβλήματα βάρους, μόνιμο βάρος στο στήθος, είναι ενδεικτικά κάποια από αυτά.

Τι μπορούμε εμείς να κάνουμε γι αυτό

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία είναι η αναγνώριση και η αποδοχή. Το δεύτερο είναι να προσπαθήσουμε να απελευθερωθούμε από τις αντιλήψεις αυτές, τις οποίες είτε μας τις έχουν επιβάλει με ψυχολογικό εκβιασμό, είτε τις έχουμε υιοθετήσει με τα βιώματά μας.

Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι λυτρωτικά για το σώμα μας αλλά και μας βοηθούν να σπάσουμε τις αλυσίδες από όλα αυτά τα δεσμά, που βαρύνουν τα βήματά μας.

Οι εναλλακτικές θεραπείες μέσα από το reiki, το διαλογισμό, την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, την ομοιοπαθητική, το qigong  εξισορροπούν σώμα, μυαλό και πνεύμα. Μας βοηθούν να δούμε ποιοι είμαστε και να ζούμε ελεύθερα από κάθε είδους παράλογες αντιλήψεις.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top