Τα πέντε στοιχεία

Τα πέντε στοιχεία και οι ιδιοσυγκρασίες των ανθρώπων

Η ζωτική ενέργεια τσι, εκφράζεται μέσα από τα πέντε στοιχεία ή τις πέντε φάσεις. Αυτές είναι το Ξύλο, η Φωτιά, η Γη, το Μέταλλο και το Νερό. Σύμφωνα με τη θεωρία των Πέντε Στοιχείων, η υγεία διασφαλίζεται με την αρμονική ισορροπία της ροής της ζωτικής ενέργειας ανάμεσά τους.

Το τσι που εκπορεύεται από τα πέντε στοιχεία αυξάνεται και μειώνεται σε καθημερινούς αλλά και εποχικούς κύκλους. Ο καθένας μας είναι ένα όμορφο μείγμα από αυτά τα πέντε στοιχεία, ενώ πάντα υπερισχύει ένα από αυτά, δημιουργώντας την ιδιοσυγκρασία του καθενός μας.

Το στοιχείο του ξύλου

Μεσημβρινοί: Συκώτι/Χοληδόχος κύστη

Οι άνθρωποι οι οποίοι άγονται και φέρονται από την ενέργεια του Ξύλου κυρίως, θέτουν πολλούς στόχους και ξέρουν πώς να τους πραγματοποιήσουν. Είναι πολύ καλοί στο να οργανώνουν και να παίρνουν αποφάσεις. Αντιδρούν άσχημα όταν διαφωνούν και είναι ισχυρογνώμονες. Το διαπεραστικό τους βλέμμα ίσως σας σαγηνεύσει, αλλά καλό θα ήταν να αποφύγετε την οργή τους.

Ανισορροπία στο Ξύλο

Όταν η ενέργεια που εκπηγάζει από το στοιχείο του ξύλου είναι αδύναμη, οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν αναποφάσιστοι, χωρίς στόχο στη ζωή τους και φτάνουν σε τέλμα. Ίσως περιορίζουν τα αισθήματά τους καθώς δεν μπορούν να εκφράσουν τον θυμό τους. 

Όταν υπάρχει συμφόρηση της ενέργειας στο συκώτι, τότε γίνονται υπερόπτες, νευρικοί, ψυχαναγκαστικοί. Ίσως αφοσιώνονται υπερβολικά στη δουλειά τους και έχουν τάσεις αυτοκαταστροφής, όπως αλκοόλ ή ναρκωτικά. Ίσως έχουν θέματα με το έντερό τους, όπως φουσκώματα, αέρια, διάρροια που εναλλάσσεται με δυσκοιλιότητα.

Όταν υπάρχει αυτή η ανισορροπία στην ενέργεια του συκωτιού, τα καυτά και πικάντικα φαγητά ίσως ανεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματος. Οι πικρές και ξινές γεύσεις συνήθως δρουν καταπραϋντικά στον μεσημβρινό του συκωτιού. Όταν η ανισορροπία είναι μεγάλης έντασης, καθίσταται δύσκολο να αντιμετωπιστούν η απογοήτευση και τα νεύρα. Η άσκηση και το διάβασμα όμως μπορούν να βοηθήσουν.

Σημάδια διαταραχής στον μεσημβρινό του συκωτιού αποτελούν τα σκληρά αφυδατωμένα νύχια και πόνος ακριβώς κάτω από τα πλευρά. Ο μεσημβρινός του συκωτιού περιβάλλει τα γεννητικά όργανα και η ανισορροπία του αυτή μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα και κήλες.

Στις γυναίκες, τα προβλήματα επικεντρώνονται σε επώδυνες περιόδους, εμμηνορρυσιακό σύνδρομο και βαριά αιμορραγία. Οι μεσημβρινοί του Συκωτιού και της Χοληδόχου φτάνουν στα πλαϊνά του κεφαλιού, εκεί όπου εμφανίζονται συνήθως οι ημικρανίες.

Η ενέργεια στο στοιχείο του ξύλου ευδοκιμεί την άνοιξη όπου η βλάστηση οργιάζει. Το χρώμα του στοιχείου αυτού είναι το πράσινο.

Το στοιχειό της Φωτιάς

Μεσημβρινοί: καρδιά, λεπτό έντερο, περικάρδιο, Τριπλός θερμανστής

Οι άνθρωποι στους οποίους υπερισχύει η ενέργεια της Φωτιάς ενδέχεται να είναι αρκετά χαρισματικοί. Διακρίνονται στο να ενθαρρύνουν τους άλλους να αναλάβουν δράση. Τους αρέσει να μιλούν και να συναναστρέφονται με κόσμο.

Ανισορροπία στη Φωτιά

Όταν η ενέργεια της φωτιάς είναι αδύναμη, τότε το άτομο ενδέχεται να είναι άνευρο, χωρίς όρεξη. Ίσως υποφέρει από άγχος, ανησυχία και αϋπνία. Μπορεί να τραυλίζει, να μιλά πολύ και γρήγορα, να γελά νευρικά. Ίσως ακόμη ενθουσιάζεται εύκολα, υπερβάλλει αρκετά, ή συναισθηματικά είναι ψυχρό και συγκρατημένο.

Απλά συμπτώματα είναι το αίσθημα παλμών, η υπέρταση, καρδιακά προβλήματα, έλκη στο στόμα και στη γλώσσα. Οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι στο Στοιχείο της Φωτιάς, συνήθως τους ενοχλεί ο πολύ ζεστός καιρός και τους ηρεμεί ένας περίπατος. Η πικρή γεύση ευνοεί την ενέργεια της Φωτιάς.

Το στοιχείο της Γης

Μεσημβρινοί: Στομάχι/σπλήνας

Κάποιος με ισορροπημένη ενέργεια της Γης είναι ένα άτομο προσγειωμένο, με υψηλή ενσυναίσθηση και εμφανές το αρχέτυπο της Μητέρας Γης στον χαρακτήρα του. Οι άνθρωποι της Γης αρέσκονται να έρχονται κοντά ο ένας στον άλλον και να γίνονται διαμεσολαβητές, ειρηνοποιοί και αξιόπιστοι φίλοι. Επίσης τους αρέσει να μαγειρεύουν και να τρώνε. Μπορεί να σας μαγνητίσουν τα γεμάτα, παχιά, ερωτικά τους χείλη.

Ανισορροπία στη Γη

Όταν οι άνθρωποι έχουν αδύναμο το Τσι της Γης, εμφανίζονται να ανησυχούν, να σκέφτονται πολύ και να παρεμβαίνουν εκεί που δεν πρέπει. Ίσως δουλεύουν υπερβολικά, κυρίως ωστόσο διαβάζουν και παράγουν πνευματική εργασία. Είναι επιρρεπείς σε θέματα πέψης και διάρροιες. Παίρνουν εύκολα βάρος και το χάνουν με δυσκολία. Παθαίνουν εύκολα φλεγμονές, ενώ υποφέρουν από θολούρα, σύγχυση σκέψεων και έλλειψη διαύγειας.

Οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν καλύτερα όταν αποφεύγουν το κρύο, τα ωμά φαγητά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τους αρέσουν πολύ τα γλυκά. Αυτή την ανάγκη για γλυκό μπορούν να την ικανοποιήσουν τρώγοντας σταφύλια, λαχανικά και φρούτα παρά με κατεργασμένη ζάχαρη.

Κοινές ασθένειες: εξάντληση, κούραση, διάρροια, πρήξιμο και υπεραερισμός, τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες, διαταραχές στο φαγητό, κάψιμο στο στήθος, έλκος. Φλεγμονές μπορούν εύκολα να παρουσιαστούν στους πνεύμονες και στα ιγμόρεια. Στις γυναίκες μπορούν να παρουσιαστούν περίοδοι μεγάλης ή χαμηλής ροής.

Το στοιχείο του Μετάλλου

Μεσημβρινοί: Πνεύμονες/παχύ έντερο

Ένα άτομο με ισορροπημένη την ενέργεια του Μετάλλου είναι οργανωτικό, πειθαρχημένο και συνειδητοποιημένο. Του αρέσει η τάξη στη ζωή του. Νιώθει άνετα σε καταστάσεις όπου γνωρίζει τους κανόνες και μπορεί να τους ακολουθήσει επιτυχώς. Το Τσι του Μετάλλου ενέχει μια βαθιά εσωτερική δύναμη, όπως τα μέταλλα που εξορύσσονται από τα βουνά.

[bctt tweet=”Ο καθένας μας είναι ένα μείγμα από αυτά τα πέντε στοιχεία, ενώ πάντα υπερισχύει ένα, δημιουργώντας την ιδιοσυγκρασία του καθενός μας.” username=”healthpath”]

Ανισορροπία στο Μέταλλο

Ένα άτομο με ανισορροπία στο Τσι του Μετάλλου, μπορεί να είναι λυπημένο, γεμάτο θλίψη. Μπορεί να είναι υπερβολικά επικριτικό. Μπορεί να μην απαγκιστρώνεται εύκολα από το παρελθόν. Όταν η ενέργεια του Μετάλλου είναι αδύναμη, παρουσιάζεται ασθένεια στα πνευμόνια, άσθμα, αλλεργίες, συχνά κρυώματα. Ο μεσημβρινός του πνεύμονα επηρεάζει το δέρμα κι εύκολα εμφανίζονται εξανθήματα, έκζεμα και εφίδρωση. Ο μεσημβρινός του παχέος εντέρου επηρεάζεται με διάρροιες, δυσκοιλιότητα και άλλα προβλήματα στο έντερο.

Η ενέργεια του Μετάλλου κορυφώνεται την άνοιξη. Στο δροσερό, τσουχτερό και καθαρό αέρα, οι άνθρωποι του Μετάλλου νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Το χρώμα του Μετάλλου είναι το άσπρο, και οι άνθρωποι που επηρεάζονται από αυτό έχουν συνήθως χλωμό δέρμα.

Το στοιχείο του Νερού

Μεσημβρινοί: Νεφρά/ουροδόχος

Η ενέργεια του Νερού είναι μια ισχυρή δημιουργική δύναμη που εδράζεται χαμηλά στην κοιλιά. Όταν το Τσι του Νεφρού είναι δυνατό, το άτομο είναι ατρόμητο, αποφασιστικό και αντέχει κακουχίες προκειμένου να κατακτήσει τους στόχους του. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης είναι ισχυρό στους ανθρώπους αυτούς, των οποίων το Τσι του Νεφρού είναι ισχυρό. Η μακροζωία εκτιμάται ότι συνδέεται επίσης με το υγιές qi του Νεφρού, που υποδηλώνεται από μεγάλους στρογγυλούς λοβούς αυτιών, σαν εκείνων του Βούδα.

Ανισορροπία στο Νερό

Όταν το Τσι του νεφρού είναι αδύναμο, παρουσιάζονται προβλήματα στον μεταβολισμό, στην ούρηση, στη γονιμότητα και στη σεξουαλικότητα. Το άτομο αυτό είναι νευρικό, αγχωμένο, φοβισμένο, υπαναχωρητικό και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις φοβικό.

Το Τσι του Νεφρού φθίνει με το γήρας. Μπορεί να συνοδεύεται από μειωμένη ακοή ή βουητό στα αυτιά. Στην εμμηνόπαυση, το Γιν του Νεφρού μειώνεται, και σχετίζεται με σημάδια ζέστης και ξηρασίας του σώματος – εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, ξηρό δέρμα και βλεννώδεις μεμβράνες. Η αδυναμία του Γιανγκ του Νεφρού σχετίζεται με το κρύο – παγωμένα άκρα, κρύα μέση και κοιλιά, μειωμένη όρεξη για σεξ, συχνοουρία ή ακράτεια.

Το χρώμα του Νεφρού είναι το μαύρο, όπως η νύχτα, όπως ο μαύρος πάγος. Όταν το Τσι του Νεφρού αρχίζει να εξασθενεί, μαύροι κύκλοι ή σακούλες εμφανίζονται κάτω από τα μάτια. Το Τσι του Νεφρού ευδοκιμεί τον χειμώνα, τότε όπου όλα τα ζωντανά πλάσματα μαζεύονται λόγω του κρύου. Όπως ένας σπόρος βαθιά στο έδαφος, το Τσι κοιμάται, περιμένοντας τη στιγμή για να ανθίσει.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top