Το πεπτικό έλκος είναι ανοικτή πληγή που αναπτύσσεται στο εσωτερικό μέρος του οισοφάγου, του στομάχου και του επάνω μέρους του λεπτού εντέρου. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του πεπτικού έλκους είναι πόνος και αίσθημα καύσου που εντοπίζεται από τον αφαλό μέχρι το στέρνο, και μπορεί να είναι χειρότερος όταν το στομάχι είναι άδειο ή την νύχτα και μπορεί να εξαφανιστεί και να επιστρέψει για μερικές μέρες ή βδομάδες. Αυτός ο πόνος προκαλείται από το έλκος, και επιδεινώνεται από τα οξέα του στομάχου που έρχονται σε επαφή με αυτό. Λιγότερο συχνό σύμπτωμα μπορεί να είναι σκούρο αίμα στα κόπρανα ή κόπρανα μαύρα ή σαν πίσσα, ναυτία ή εμετός, ανεξήγητη απώλεια βάρους, και διαταραχές στην όρεξη.
Το πεπτικό έλκος εμφανίζεται όταν το οξύ του πεπτικού συστήματος διαβρώνει το εσωτερικό της άνω πεπτικής οδού, από τον οισοφάγο έως το λεπτό έντερο. Το οξύ δημιουργεί μια ανοιχτή πληγή που πονάει και μπορεί να αιμορραγήσει. Η πεπτική οδός είναι καλυμμένη με ένα βλεννώδες στρώμα που κανονικά προστατεύει από το οξύ. Αλλά αν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, είτε από αύξηση του οξέος είτε από μείωση στην ποσότητα της βλέννας, μπορεί να δημιουργηθεί έλκος. Αν μείνουν χωρίς αντιμετώπιση, τα πεπτικά έλκη μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία, μόλυνση της κοιλιακής χώρας(περιτονίτιδα) και ουλώδη ιστό, ο οποίος μπορεί να παρεμποδίσει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Τα πεπτικά έλκη μπορεί να προκληθούν από πληθώρα αιτιών, συμπεριλαμβανομένης βακτιριδιακής μόλυνσης στην πεπτική οδό και συχνής ή κανονικής χρήσης παυσίπονων ή συνταγογραφούμενων φαρμάκων που ερεθίζουν ή φλεγμαίνουν το εσωτερικό της πεπτικής οδού. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στα έλκη είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, και το άγχος.
Η φαρμακευτική αγωγή που προτείνει η δυτική ιατρική για τα πεπτικά έλκη συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά μαζί με φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα του οξέος στο πεπτικό σύστημα ώστε να ανακουφίσουν από τον πόνο και να προωθήσουν την αποθεραπεία. Είναι πιθανό να χρειαστεί αλλαγή στην φαρμακευτική αγωγή αν αυτή συμβάλλει στο έλκος.
Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, τα πεπτικά έλκη θεωρούνται ένας τύπος επιγαστρικού πόνου. Εσωτερικές ανισορροπίες στο στομάχι ή στο συκώτι είναι συνήθως οι βαθύτερες αιτίες. Τα συμπτώματα που τα συνοδεύουν, όπως το είδος και η ώρα του πόνου, η δίψα, η ναυτία, το αίσθημα της πληρότητας ή του πρηξίματος καταδεικνύουν την υποβόσκουσα αιτία που προκαλεί το έλκος και οδηγούν τον βελονιστή στην σωστή θεραπεία. Αυτός είναι και ο λόγος που ο βελονισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε το έλκος. Στην πραγματικότητα, ο βελονισμός μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα στην θεραπεία του επιγαστρικού πόνου, ανακουφίζοντάς τον και προωθώντας την ίαση από το έλκος. Ο βελονισμός επίσης βοηθάει στο να δυναμώσουμε το πεπτικό σύστημα και να αποκαταστήσουμε την υγιή του λειτουργία. Αυτό καθιστά το στομάχι λιγότερο επιρρεπές σε πεπτικές διαταραχές, όπως το έλκος.
Πληθώρα παραγόντων μπορεί να συμβάλλουν στο έλκος και το να τους γνωρίζουμε μπορεί να μας βοηθήσει με την πρόληψη. Εξωτερικοί παράγοντες όπως η έκθεση στο κρύο και την υγρασία μπορεί να παίξουν ρόλο, αλλά και η δίαιτα φυσικά είναι πολύ σημαντική, αφού η φτωχή δίαιτα μπορεί να αποδυναμώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος και να το κάνει επιρρεπές σε διαταραχές. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τις τροφές που καταναλώνουμε, αλλά και το πόσο τρώμε(υπερφαγία, υποσιτισμός, ή κατανάλωση άνισων γευμάτων μέσα στην μέρα), το να τρώμε γρήγορα ή στο πόδι, να τρώμε αργά μέσα στην μέρα ή να τρώμε λόγω ψυχολογικών διαταραχών. Ένας παράγοντας που συμβάλλει, είναι τα συναισθήματά μας-όχι μόνο το άγχος αλλά και ο θυμός, η απογοήτευση, η ανησυχία και οι πολλή σκέψη. Τέλος τα γονίδιά μας παίζουν επίσης ρόλο, καθώς γεννιόμαστε με συγκεκριμένες δυνάμεις και αδυναμίες. Το να γνωρίζουμε αυτές τις αδυναμίες σημαίνει ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε τις συνήθειές μας αναλόγως, ώστε να αποφύγουμε προβλήματα στην πορεία και να εξασφαλίσουμε καλύτερη υγεία.
Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού