Η πίστη είναι ένα ισχυρό φάρμακo

Η πίστη είναι ένα ισχυρό φάρμακo

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον ρόλο της πίστης στην θεραπεία. Η πίστη είναι ένα ισχυρό φάρμακο στις εναλλακτικές θεραπείες και αυτό μας το διαβεβαιώνουν καταξιωμένοι θεραπευτές-βελονιστές μέσα από την πολυετή εμπειρία τους.

Διάφοροι θεραπευτές από όλον τον κόσμο μοιράζονται μαζί μας τις απόψεις και τα συμπεράσματα τους σχετικά με τον ρόλο της πίστης στην θεραπεία. Ισχυρίζονται λοιπόν, ότι η πίστη είναι τόσο σημαντική για την θεραπεία όσο σημαντικά είναι και τα ψυχολογικά τραύματα που επηρεάζουν τον οργανισμό μας, τα οποία προκαλούν διάφορα συμπτώματα ασθενειών.

Ένας θεραπευτής για να μπορέσει να θεραπεύσει μια ασθένεια, δεν του είναι αρκετές μόνο οι γνώσεις που έχει λάβει στην ιατρική σχολή η απομνημόνευση δηλαδή βοτάνων, φαρμάκων, η φυσιολογία και η βιολογία, χρειάζεται κάτι περισσότερο από όλα αυτά. Η αληθινή γνώση έρχεται μετά τις σπουδές, μέσα από την εμπειρία και την αντιμετώπιση περιστατικών.

Συνειδητοποιεί λοιπόν ο θεραπευτής ότι όσες γνώσεις και αν έχει πάνω στο αντικείμενο του, δεν είναι ποτέ αρκετές για να θεραπεύσει ένα περιστατικό. Η θεραπεία δεν έχει να κάνει μόνο με τις δυνατότητες του ίδιου, αλλά με την πίστη του ασθενή, ότι μπορεί να θεραπευτεί. Εάν ο ίδιος δεν πιστέψει, τότε δεν θα ιατρευτεί. Ο θεραπευτής είναι απλά ο αρωγός στην διαδικασία της θεραπείας, την οποία θα φέρει εις πέρας ο ίδιος ο ασθενής.

Το σώμα φυσικά και είναι σημαντικός παράγοντας. Είναι ο φορέας της ψυχής, το ‘όχημα’ της. Πρέπει να φροντίζουμε και να συντηρούμε το σώμα μας, όπως έναν ναό που λατρεύουμε. Εμείς είμαστε η ψυχή, το σύνολο των συναισθημάτων μας, το πνεύμα μας και όλα αυτά ‘κατοικούν’ μέσα στο σώμα.

Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο, λειτουργούν ως σύνολο και έχουν αλληλεξαρτήσεις. Πρέπει να συνεργάζονται ως ομάδα για να διατηρήσουν αυτό που είμαστε και αυτό που μας δίνει ζωή. Είναι σημαντικό για την υγεία μας, όλα αυτά τα μέρη να συνεργάζονται σωστά μεταξύ τους.

Είναι επίσης σημαντικό για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας να εξετάζουμε το πρόβλημα στο σύνολο του, να λαμβάνουμε υπόψη μας το σώμα και την ψυχή ως ένα. Αυτή είναι και η αδυναμία της κοινής ιατρικής, προσεγγίζει μεμονωμένα τα προσβεβλημένα σημεία του οργανισμού μας στην προσπάθεια της να τα θεραπεύσει.

Για παράδειγμα, έχει ποτέ κανείς παρατηρήσει πως αισθάνεται το σώμα του, όταν νιώσει θλίψη ή στεναχώρια ή πως εκείνο αντιδρά όταν κάποιος εκπλήσσεται από κάποιο ξαφνικό γεγονός. Τα συναισθήματα μας αντικατοπτρίζονται και επηρεάζουν άμεσα το σώμα μας όπως κάνουν και οι σκέψεις. Αυτή ακριβώς είναι και η ουσία της θεραπείας και εκεί ξεκινά να σχετίζεται η πίστη με την θεραπεία.

Παρατηρείται, ότι πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο, χωρίς να το γνωρίζουν, ζουν μια χαρά, μέχρι που τους το ανακοινώνει ο γιατρός τους. Η άσχημη ψυχολογία που αποκτούν, επηρεάζει το σώμα τους και εκείνο αποδυναμώνεται.

Έχει αποδειχθεί λοιπόν, ότι από τους ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με μοιραίες ασθένειες, τείνουν να γίνονται γρήγορα καλά όσοι πιστεύουν πραγματικά ότι θα επιζήσουν και σκέφτονται θετικά. Αυτοί δηλαδή που έχουν την πίστη ότι θα τα καταφέρουν, γίνονται καλά. Η πίστη είναι ένα ισχυρό φάρμακο.

Η πίστη ότι θα τα καταφέρεις, είναι το ισχυρό φάρμακο και ίσως το σημαντικότερο συστατικό θεραπείας από οποιαδήποτε ιατρική.

Η πίστη όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση κυρίως για αυτούς που έχουν να αντιμετωπίσουν μια απειλητική, για την ζωή τους, ασθένεια. Στις μέρες μας, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας πιστεύει περισσότερο στα λόγια των γιατρών παρά στον ίδιο του τον εαυτό και στις ικανότητες αυτό-ίασης που διαθέτει. Εάν το σώμα έχει ότι χρειάζεται, μπορεί να θεραπευτεί από μόνο του.

Από άποψη φυσιολογίας, η ανησυχία, η πίεση και η αμφιβολία αποτελούν τεράστια εμπόδια για την θεραπεία του σώματος, καθώς παράλληλα τείνουν να το αποδυναμώνουν. Από την άλλη μεριά όμως, η πίστη αποτελεί ισχυρό φάρμακο, με το οποίο ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα και αντιμετωπίζεται η ασθένεια.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο της πίστης στην θεραπεία, φτάνει να παρατηρήσουμε το σώμα μας και τις αντιδράσεις του κατά την διάρκεια εκδήλωσης κάποιου συναισθήματος, είτε αρνητικού είτε θετικού.

Η κινέζικη ιατρική δεν εστιάζει μόνο στο σώμα, αλλά σε όλο το σύνολο του, προσαρμόζοντας την θεραπεία της σε όλα τα μέλη του και όχι μεμονωμένα. Για αυτήν, η ψυχή είναι εξίσου σημαντική με το σώμα. Θεωρεί ότι με την πίστη θεραπεύεται  μια ασθένεια. Έχετε πίστη και αυτή μπορεί να σας σώσει την ζωή.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top