πολλαπλή σκλήρυνση

Πολλαπλή σκλήρυνση

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή αλλιώς σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα του οργανισμού. Το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα ‘επιτίθεται’ στην μυελίνη του σώματος, η οποία αποτελεί το προστατευτικό περίβλημα που περιβάλλει τα νεύρα του εγκεφάλου και τον νωτιαίο μυελό. Η κατεστραμμένη, λοιπόν, μυελίνη επιβραδύνει ή εμποδίζει την επικοινωνία των νεύρων μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος.  

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να προσδιορίσουν γιατί η σκλήρυνση κατά πλάκας προσβάλει ορισμένους και όχι όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, ένας συνδυασμός παραγόντων, που κυμαίνονται από τις κληρονομικές έως τις παιδικές λοιμώξεις, ίσως μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο. Ο Καναδάς παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά ασθενών στον κόσμο με πολλαπλή σκλήρυνση.

Η διάγνωση της συγκεκριμένης αυτοάνοσης ασθένειας είναι συχνά δύσκολη και δεν μπορεί να γίνει έγκαιρα, στην αρχή δηλαδή της εκδήλωσης της. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης εμφανίζονται σε περιόδους υποτροπής ή ύφεσης και μερικές φορές είναι πιθανόν να εξαφανίζονται για μήνες.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από την σκλήρυνση κατά πλάκας ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης των νεύρων και το είδος των νεύρων που έχουν επηρεαστεί. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η ζαλάδα, η κούραση, το τρέμουλο, το ασταθές περπάτημα, η αδυναμία συντονισμού των άκρων, θολή ή διπλή όραση, μυρμήγκιασμα ή πόνος σε σημεία του σώματος. Τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται ή επιδεινώνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση και για αυτό τον λόγο η θεραπεία της περιορίζεται και επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της αυτοάνοσης επίθεσης και στην διαχείριση των συμπτωμάτων.

Η θεραπεία που προτείνει η δυτική ιατρική περιλαμβάνει την χορήγηση φαρμάκων για την διαχείριση των συμπτωμάτων. Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν ήπιας μορφής συμπτώματα, δεν λαμβάνουν κάποια θεραπεία. Ωστόσο, αναπτύσσονται κατά καιρούς διάφορες θεραπείες για την τροποποίηση της νόσου.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός παραγόντων που συμβάλει στην ανάπτυξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Σε αυτούς τους παράγοντες συμπεριλαμβάνονται η διατροφή και ο γενικός τρόπος ζωής. Όλα αυτά είναι ικανά να προκαλέσουν ευπάθεια σε ορισμένους ανθρώπους στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης ασθένειας.

Επίσης, υπάρχει και ένας συνταγματικός παράγοντας όπως είναι η συνεχής έκθεση ατόμων στην υγρασία. Το MS θεωρείται ένα μοτίβο υγρασίας, το οποίο σηματοδοτεί την ύπαρξη απόφραξης της ροής της ενέργειας, μέσω των διαύλων του σώματος, το οποίο προκαλεί μια αίσθηση βαρύτητας στα πόδια, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα. Με το πέρασμα του χρόνου, η παρεμποδισμένη αυτή ενέργεια δημιουργεί προβλήματα και σε άλλες περιοχές του σώματος, προκαλώντας ανεπάρκεια του ήπατος και των νεφρών.

Ο βελονισμός μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης, ωστόσο δεν μπορεί να την θεραπεύσει. Προσφέρει σημαντική βοήθεια στους ασθενείς, καθώς τους ανακουφίζει από την δριμύτητα και την συχνότητα των συμπτωμάτων και συμβάλλει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Ο βαθμός αποτελεσματικότητας του όμως, εξαρτάται από το πόσο νωρίς ο ασθενής ξεκίνησε την θεραπεία. Εάν η θεραπεία με βελονισμό, για παράδειγμα, ξεκινά στα πρώτα στάδια εκδήλωσης των συμπτωμάτων, είναι δυνατόν αυτά να εξαλειφθούν και η εξέλιξη της νόσου να περιοριστεί σημαντικά. Η θεραπεία δύσκολα διαχειρίζεται τα προχωρημένα στάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η επιλογή θεραπείας με βελονισμό είναι ίσως η πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη των συμπτωμάτων που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση. Με ένα πρόγραμμα 2-3 εβδομάδων σημειώνεται εμφανής βελτίωση της κατάστασης του ασθενή, προσφέροντας του μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η ζωή ενός ασθενή που υποφέρει από χρόνια ασθένεια, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας απαιτεί την άμεση διαχείριση των συμπτωμάτων και την πρόληψη και αντιμετώπιση των φλεγμονών. Είναι σημαντικό για αυτόν, η διατήρηση της υγείας του, η μείωση του στρες, η αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών και η ξεκούραση, καθώς οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης ασθένειας. Ο βελονισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση των παραπάνω.

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top