Πώς να ξεχωρίσουμε πότε πραγματικά πεινάμε

Ζούμε σε μια κοινωνία με επίκεντρο το φαγητό. Τα πραγματικά σωματικά σημάδια και συμπτώματα της πείνας συχνά αγνοούνται και επισκιάζονται από μια βαθύτερη σχέση με το φαγητό. Αυτή η σχέση μπορεί να είναι συναισθηματική, που σημαίνει ότι τρώμε για να χορτάσουμε τα συναισθήματά μας παρά τις φυσικές μας ανάγκες. Μπορεί να είναι χαρακτηριστικό της υπερκαταναλωτικής μας κουλτούρας.

Το φαγητό ασκεί μια ιδιαίτερη δύναμη στις ζωές μας: μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι, δυστυχισμένοι και ένοχοι. Οι δίαιτες μας ενθαρρύνουν να περιορίσουμε την κατανάλωση του φαγητού, ή την ευχαρίστηση που παίρνουμε από αυτό. Όταν αποτύχουμε σε μια δίαιτα, αισθανόμαστε μειωμένοι, απογοητευμένοι, ακόμη και θυμωμένοι.

Το φαγητό δεν είναι ο εχθρός.

 

Έχουμε χάσει την ισορροπία μας με το φαγητό, και χρειάζεται να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι το φαγητό δεν είναι ο ¨εχθρός¨ μας αλλά η βιολογική πηγή των απαραίτητων και θρεπτικών συστατικών. Ζούμε για να τρώμε, ενώ θα έπρεπε να τρώμε για να ζούμε.

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να σκεφτούμε την φυσική μας ανάγκη για φαγητό. Τι είναι η πείνα; Πως την αισθανόμαστε; Και γιατί φοβόμαστε να την βιώσουμε;

Τι σημαίνει υγιής πείνα;

Υγιής πείνα λέγεται η φυσιολογική και βιολογική πείνα. Σημάδια ότι αισθάνεστε πείνα είναι:

  • Ένα ανήσυχο στομάχι του οποίου τα υγρά ανακατεύονται ψάχνοντας τροφή
  • Ένα κενό ή αίσθημα αδειάσματος, καθώς το σώμα έχει ολοκληρώσει τις λειτουργίες της πέψης και ψάχνει τον επόμενο γύρο
  • Πτώση του ζαχάρου του αίματος και κάθε επιπέδου ενέργειας, σηματοδοτώντας την ανάγκη για θερμίδες

Γιατί παύουμε να αισθανόμαστε πείνα;

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί κάποιοι από μας δεν αισθανόμαστε πια πραγματική πείνα. Αρχικά, έχουμε μάθει να τρώμε κάθε 3 ώρες, και το τηρούμε , άσχετα από το αν το σώμα μας είναι έτοιμο για περισσότερο καύσιμο. Επίσης τρώμε για συναισθηματικούς περισσότερο από φυσιολογικούς λόγους. Ζούμε σε μια κουλτούρα υπερκατανάλωσης, της οποίας πέφτουμε εύκολα όλοι θύματα. Συνήθως τρώμε από συνήθεια. Πολλές από τις καθημερινές συνήθειές μας  σχετίζονται με το φαγητό. Μια βόλτα στον κινηματογράφο είναι συνδυασμένη με ποπ κορν και η χαλάρωση στο τέλος της ημέρας περιλαμβάνει ένα χορταστικό σνακ. Έχουμε συνδέσει το φαγητό με τόσα καλά ή κακά συναισθήματα, που τελικά έχει τεράστια επίδραση πάνω μας.

Πώς να συντονιστούμε με την πείνα;

 

  1. Μείνετε ενυδατωμένοι

Μοιάζει απλό, αλλά πολλές φορές μπερδεύουμε την δίψα με την πείνα και αυτό είναι κάτι που διορθώνεται εύκολα.

  1. Δώστε στην πείνα σας μια ευκαιρία

Αφήστε τον εαυτό σας να αισθανθεί τα βιολογικά σημάδια της πείνας. Σταματήστε να τρώτε κάθε 3 ώρες ή αμέσως μόλις ξυπνήσετε. Δεν χρειάζεται να φτάσετε στην απεργία πείνας, αλλά περιμένετε μέχρι να αισθανθείτε τα σημάδια πείνας για να φάτε. Θα καταλάβετε πότε θα είναι η ώρα!

  1. Κρατήστε ημερολόγιο

Όταν γράφουμε πότε και τι τρώμε, και πως μας κάνει να νοιώθουμε πριν και μετά την κατανάλωση της τροφής, είναι ένας τέλειος τρόπος να αποκτήσουμε επίγνωση του σώματός μας. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα  δεν βρίσκεται στην συλλογή των πληροφοριών αλλά στην επίγνωση που κερδίζετε συλλέγοντάς τες.

  1. Θρέψτε το σώμα σας

Επικεντρωθείτε στο να προμηθεύσετε το σώμα σας με τα καλύτερα υλικά. Όταν επιτρέπετε στον εαυτό σας να φτάσει στο σημείο που ¨αδειάζει¨, κατανοείτε καλύτερα την ανάγκη να γεμίσετε ξανά την δεξαμενή με υγιεινές τροφές. Μην σπαταλήσετε αυτή την ευκαιρία με κενές θερμίδες και ευτελείς τροφές. Εφοδιάστε τον οργανισμό σας με θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να αισθάνεστε καλά. Το ημερολόγιό σας θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε αυτές τις τροφές, αλλά ξεκινήστε από αυτό που ξέρουμε ότι ¨δουλεύει¨ για τους περισσότερους ανθρώπους: λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι, και πηγές καθαρής πρωτεΐνης.

Γιατί αυτή η αλλαγή αποτελεί πρόκληση;

 

Το να τρώμε για να ικανοποιήσουμε τις πραγματικές, βιολογικές μας ανάγκες μας βάζει σε άμεση επικοινωνία με το σώμα μας. Όταν ¨ακούμε¨ το σώμα μας , το σεβόμαστε περισσότερο. Ξέροντας ότι έχετε την ευκαιρία να γεμίσετε την δεξαμενή είτε με το καλύτερο καύσιμο που θα κάνει την μηχανή σας να δουλεύει τέλεια, είτε με κατώτερης ποιότητας καύσιμο που θα σας επιβραδύνει, τελικά θα κάνετε την καλύτερη επιλογή. Μπορεί να μοιάζει υπεραπλουστευμένη προσέγγιση για να χάσετε βάρος, αλλά αξίζει να την δοκιμάσετε. Θα μάθετε πολλά για τον εαυτό σας, την περίπλοκη σχέση σας με το φαγητό, και τι χρειάζεται να κάνετε για να την απλοποιήσετε.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top