ψυχοσωματικά προβλήματα

Τα ψυχοσωματικά προβλήματα στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική

Μελέτες πάνω στα ψυχοσωματικά προβλήματα έχουν αποδείξει σε μεγάλο βαθμό την άρρηκτη σύνδεση της συναισθηματικής και σωματικής υγείας. 

Όσον αφορά στην κινέζικη ιατρική μια νέα έρευνα αποκαλύπτει, ότι η ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με την άσκηση μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής ασθενών, που υποφέρουν από χρόνιο σύνδρομο κούρασης (cCfs).

Η έρευνα αυτή προκαλεί ανακούφιση και δίνει ελπίδα στους ασθενείς με cCf, οι οποίοι μέχρι τώρα θεωρούσαν την ασθένεια τους μη αντιμετωπίσιμη, επειδή δεν προέρχεται από κάποιον ιό, για να μπορέσει να θεραπευτεί με φάρμακα.

Ωστόσο, με την θεραπεία του βελονισμού τα συμπτώματα θα περιοριστούν και η ασθένεια θα μπορέσει πλέον να αντιμετωπιστεί.

Γιατί επιβάλλεται να δούμε το χρόνιο σύνδρομο κούρασης από άλλη οπτική γωνία:

Οι ασθενείς με cCf συχνά αναγκάζονται να μην αναγνωρίζουν το πρόβλημα τους, να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους έναντι των γιατρών και όσων συσχετίζουν τα συμπτώματα τους με ψυχοσωματικά προβλήματα. Νιώθουν προσβολή και εξαγρίωση, ενώ παράλληλα μειώνεται δραστικά η ποιότητα ζωής τους.

Οι γιατροί, οι ασφαλιστικές εταιρείες ακόμα και οι ίδιοι οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται, ότι ασθένειες όπως είναι το cCf προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στην φυσική υγεία. Όταν νοσεί η ψυχή, νοσεί και το σώμα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα παραπάνω αποτρέπουν τους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές θεραπείες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν περισσότερο.

Το κλασικό πρότυπο της βιο-ϊατρικής περιορίζεται γύρω από τον προσδιορισμό και την απομόνωση της αιτίας και του αποτελέσματος. Για παράδειγμα, το χ σύμπτωμα προέρχεται από εκεί και θα αντιμετωπιστεί με το ψ φάρμακο. Φυσικά οι παρενέργειες των φαρμάκων και η αποτυχία αντιμετώπισης ασθενειών όπως το cCf έρχονται να καταρρίψουν την φιλοσοφία αυτή.

Η ασθένεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, γνωρίζοντας μόνο το σύμπτωμα στο φυσικό σώμα, πρέπει να εντοπιστεί πρώτα η πηγή, η οποία επηρεάζεται συνήθως από ψυχολογικούς παράγοντες.

Από την άλλη η κινέζικη ιατρική προσεγγίζει με ακρίβεια τα ψυχοσωματικά προβλήματα. Με τον βελονισμό για παράδειγμα, εξετάζεται ο βαθμός επιρροής των συναισθημάτων με τις αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις των ανατομικών δομών και των φυσικών λειτουργιών του σώματος.

Το χρόνιο σύνδρομο κούρασης είναι μια πολύπλευρη, εξουθενωτική ασθένεια με παραπλανητική ονομασία. Οι ασθενείς με cCf νιώθουν περισσότερα από μια απλή κούραση. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν την δύναμη να σηκωθούν από το κρεβάτι. Μπορούν επίσης να παρουσιάσουν χρόνιους μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, αϋπνία, προβλήματα μνήμης, πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες και πόνο στον λαιμό.

Σύμφωνα με τον βελονισμό, τα παραπάνω συμπτώματα προέρχονται από διάφορες δυσαναλογίες φυσικές και συναισθηματικές. Ο θεραπευτής για να οδηγηθεί στην διάγνωση μιας ασθένειας, πρέπει πρώτα να εξετάσει τα ψυχικά ερεθίσματα και την ψυχολογία του ασθενή, εκτός από τα φυσικά συμπτώματα του.

Μία διάγνωση του βελονισμού για το χρόνιο σύνδρομο κούρασης:

Ο βελονισμός δεν προσεγγίζει το cCF ως προκαθορισμένη ασθένεια. Ένας θεραπευτής βελονισμού μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει έναν ασθενή με διαφορετικό τρόπο, από ότι θα κάνει με έναν άλλον που πάσχει από την ίδια ασθένεια.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά συμπτώματα μεταξύ των ατόμων και η κοινή αιτία είναι συνήθως το ανεπαρκές Qi στο σώμα μας.

Το ανεπαρκές Qi  δεν μπορεί να εκτελέσει σωστά καμία από τις 5 λειτουργίες του, όπως την μετακίνηση, την θέρμανση, τον μετασχηματισμό και την προστασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ψυχοσωματικά προβλήματα και τα φυσικά συμπτώματα.

Η έλλειψη του Qi μπορεί να έχει επιπτώσεις σε έναν άνθρωπο σε διαφορετικά επίπεδα, είτε σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος, είτε να προκαλέσει πρόβλημα σε συγκεκριμένο σύστημα οργάνων.

Για παράδειγμα, ένας ασθενής cCF που υποφέρει από αϋπνία, χρειάζεται να θεραπεύσει το ανεπαρκές Qi στην καρδιά, ενώ κάποιος που υποφέρει από μυϊκούς πόνους, πρέπει να θεραπεύσει το ανεπαρκές Qi της σπλήνας. Ωστόσο, η ανεπάρκεια του Qi σε οποιοδήποτε σύστημα του οργανισμού, επιδεινώνεται από συναισθηματικούς παράγοντες, όπως η πίεση και το άγχος.

Η θεραπεία του βελονισμού επικεντρώνεται στα ψυχοσωματικά προβλήματα, συνδυάζοντας τα μοναδικά συμπτώματα του ασθενή με τις συναισθηματικές επιρροές που δέχεται από το περιβάλλον του. Η θεραπεία της ασθένειας δηλαδή, προϋποθέτει την συμμετοχή της ψυχολογίας αλλά και της φυσιολογίας.

Η εναλλακτική ιατρική έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στον καθορισμό και στην κατανόηση ασθενειών, των οποίων η αντιμετώπιση τους φάνταζε δύσκολη. Προσδίδοντας ίση βαρύτητα στους φυσικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ποικίλες ασθένειες.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top