Το κινόα ένα μέλος της οικογένειας Chenopodium και συγγενής του αμάραντος, οπότε φέρει τα ίδια εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Ήταν μία από τις βασικές τροφές των Ίνκας της οποία και ονόμαζαν «Μητέρα των Σιτηρών». Βοτανολογικά το κινόα δεν είναι πραγματικό δημητριακό αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα από αυτά.
Ευδοκιμούσε στην Νότια Αμερική αλλά πλέον είναι διαθέσιμο σε όλη την αγορά τροφίμων. Κατατάσσετε στις θερμές τροφές και έχει γλυκιά και ξινή γεύση. Έχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και είναι μία πολύ καλή πηγή, σιδήρου, φωσφόρου, βιταμίνης Β και βιταμίνης Ε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ρύζι, ή σε συνδιασμό με άλλα δημητριακά. Αλεσμένο μπορεί να γίνει ζύμη για ψωμί ή παρασκευαστεί ως κεικ.
Ιδιότητες του κινόα στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική
Αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος
Ενεργοποιεί τη λειτουργία του σώματος
Τονώνει την ενέργεια των νεφρών
Τονώνει τις λειτουργίες του περικαρδίου
Ιδιότητες του quinoa σε συμπτώματα και παθολογίες
Καθαρίζει το παχύ έντερο
Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Βοηθά στην απώλεια βάρους
Συνιστάται σε άτομα με ψωρίαση
Συνίσταται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2
Περιέχει αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά
Ιδέα παρασκευής:
Quinoa με βρώμη
1 φλιτζάνι κινόα μουλιασμένο
1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
1/4 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
3 φλιτζάνια νερό
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα. Μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά με κλειστό καπάκι. Το μείγμα μπορεί να συνοδέψει ψητά ή ωμά φρούτα.