Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Αντιμετώπιση με ομοιοπαθητική

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια συνήθης πάθηση του δέρματος. Πρόκειται για δερματική φλεγμονή που προέρχεται από έναν μύκητα με το όνομα Malassezia furfur.

Παρουσιάζεται στους ενήλικες με υπόλευκες πλάκες σε λιπαρές περιοχές, όπως στο τριχωτό του κεφαλιού και στο εσωτερικό μέρος των αυτιών μας. Στα βρέφη είναι η γνωστή νινίδα.

Περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα έχουμε αν έχουμε λιπαρό δέρμα, αν δεν λουζόμαστε συχνά, σε περιπτώσεις που συνυπάρχουν δερματοπάθειες όπως η ακμή, αν είμαστε παχύσαρκοι, αν έχουμε υπερβολικό άγχος, από υπερβολική χρήση φαρμάκων, ρύπανση, κούραση κ.α.

Συμπτώματα

Το κύριο χαρακτηριστικό της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας είναι ο σχηματισμός υπόλευκων πλακών και ο ερεθισμός του δέρματος όπου μπορεί να υπάρχει υπερβολικό σμήγμα, όπως στο τριχωτό της κεφαλής και το πρόσωπο. Συνήθως αυτό συνοδεύεται από κνησμό. Αυτές οι πλάκες σχηματίζουν στην πορεία την γνωστή σε όλους πιτυρίδα.

Βέβαια μπορεί να εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως: τα χείλη, πίσω από τα αυτιά, δερματικές πτυχές στον κορμό μας, τα φρύδια, τα βλέφαρα.

Θεραπεία με ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική έχει το προνόμιο να έχει στην διάθεσή της πληθώρα σκευασμάτων για να αντιμετωπίσει το κάθε σύμπτωμα που μπορεί να συνοδεύει την σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Για παράδειγμα για τον κνησμό υπάρχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα τα οποία ενυδατώνουν και μαλακώνουν το δέρμα παράλληλα, για να καταπολεμήσουμε τον μύκητα που προκαλεί την πάθηση υπάρχει αντισηπτική θεραπεία. Με αλοιφές τοπικής εφαρμογής ανακουφίζουμε την φλεγμονή άμεσα.

 

Scroll to Top