3 Συμβουλές για να συντηρήσετε την απώλεια των κιλών

Ήρθε η ώρα που καταφέρατε να φτάσετε στο επιθυμητό σας βάρος και δρέπετε τους καρπούς της προσπάθειάς σας! Επιστρέφοντας όμως πίσω στους κανονικούς σας ρυθμούς, καταλαβαίνετε ότι δεν έχει τελειώσει η δουλειά σας εδώ. Το να συντηρήσετε την απώλεια των κιλών είναι ένα καινούργιο κεφάλαιο γεμάτο προκλήσεις. 

Η πιο μεγάλη διαφορά είναι ότι το να χάσεις βάρος είναι βραχυπρόθεσμη υπόθεση, αλλά δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης για να συντηρήσεις αυτό το επιθυμητό βάρος. Μπορεί να μην ξέρετε πόσο να φάτε ή πώς να αντιμετωπίσετε τις λιγούρες, να μην ξεφύγετε και ενδώσετε όταν θα βρίσκεστε με παρέα και να ξεπεράσετε τα όποια εμπόδια.

Το μυστικό της επιτυχίας λοιπόν, είναι να αποφεύγετε πράγματα που θα σας επαναφέρουν στις παλιές κακές συνήθειες όπως η υπερφαγία, τα σνακ και οι επιλογές <κακού> φαγητού. Είναι πιο εύκολο να συντηρήσεις από το μείνεις πίσω και να χρειάζεται να ξαναρχίσεις. Παρακάτω λοιπόν, είναι  3 συμβουλές για την σωστή διαχείριση του βάρους.

 

1.Μείνετε μακριά από εθιστικές τροφές.

Ξέρετε ότι αν δοκιμάσετε να φάτε μόνο ένα μπισκότο, τελικά θα ζητάτε να φάτε όλο το κουτί; Και μόνο ένα πατατάκι μπορεί να σας οδηγήσει εύκολα σε αλόγιστο τσιμπολόγημα;

Πολλά κοινά φαγητά είναι εθιστικά, που σημαίνει ότι δημιουργούν ένα ευχάριστο αίσθημα επιβράβευσης στον εγκέφαλο-προκαλούν δυνατές λιγούρες και ασθενέστερο αυτοέλεγχο ώστε να μας οδηγήσουν στην υπερφαγία και στο να επιλέγουμε αυτές τις τροφές αντί κάποιων πιο υγιεινών.

Τροφές που αποτελούνται  από επεξεργασμένους υδατάνθρακες, (συμπεριλαμβάνεται η ζάχαρη και το αλεύρι, το ψωμί, τα αρτοποιήματα, τα δημητριακά, οι μπάρες μούσλι, και τα γλυκά) και τροφές που είναι επεξεργασμένες (όπως πατατάκια απλά ή με γεύσεις και κρακεράκια) και προτηγανισμένα φαγητά είναι όσα περιλαμβάνονται στη λίστα με τα εθιστικά φαγητά.

 

Τα εθιστικά φαγητά είναι συχνά μη ικανοποιητικά, έτσι όσο περισσότερα τρως τόσο περισσότερα ζητάς. Αποφεύγοντας αυτά τα φαγητά σε βοηθάει να δημιουργήσεις υγιεινότερες συνήθειες στο φαγητό που θα σε βοηθήσουν να συμμορφωθείς με τους στόχους διατήρησης του βάρους σου. Ένα άλλο θετικό  του να αποφεύγεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες είναι ότι θα αρχίσεις να αισθάνεσαι στη γεύση πιο νόστιμα τα υγιεινά φαγητά. Αν δεν συγκρίνεις εκείνα τα φαγητά με την υγιεινή τροφή, θα εκτιμήσεις και θα ευχαριστηθείς τις ήπιες γεύσεις και υφές των υγιεινών τροφικών επιλογών.

2.Με μέτρο το αλκοόλ.

 Μια βραδιά ποτού με φίλους μετά από μια κουραστική ημέρα ή βδομάδα είναι διασκεδαστική αλλά δεν είναι μια υγιεινή συνήθεια – ειδικά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε την απώλεια των κιλών σας. Το αλκοόλ μειώνει την αυτοσυγκράτηση και τον αυτοέλεγχο, έτσι είναι πιθανό να καταναλώσετε τροφές που αλλιώς θα αποφεύγατε και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.

 

Αλλά μην απελπίζεστε, το αλκοόλ μπορεί να γίνει μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, αλλά με μέτρο και μαζί με τα γεύματα. Αν πίνετε περισσότερο από αυτό, μπορεί να πυροδοτήσει κατάχρηση στη διάρκεια της νύχτας και την επόμενη μέρα κατανάλωση λιγότερο υγιεινών τροφών, που δεν θα σας βοηθήσει να μείνετε πιστοί στη δίαιτά σας. Αν αυτό συμβαίνει συχνά, μπορεί να είναι επιζήμιο στην προσπάθεια διατήρησης του βάρους.

Είναι καλύτερα να θέσετε όρια στον εαυτό σας σχετικά με το πόσο συχνά θα βγείτε για ποτό και το πόσο θα πίνετε κάθε φορά. Το να μοιραστείτε αυτά το όρια με φίλους που είναι υποστηρικτικοί και έχουν παρόμοιες απόψεις μπορεί να βοηθήσει στο να μην παρεκκλίνετε του στόχου σας αλλά και να ζείτε όμορφες στιγμές.

 

3.Αξιολογήστε σωστά τις σχέσεις σας.

 Αναρωτηθείτε αν οι άνθρωποι με τους οποίους περνάτε χρόνο μαζί σας βοηθούν να μην χάνετε το στόχο σας. Μπορεί να μην σας πάρει πολύ χρόνο να καταλάβετε τον φίλο που σας πιέζει να παρεκτραπείτε μαζί του καθώς και κάποιους <τοξικούς> ανθρώπους στη ζωή σας που σας στενοχωρούν, δεν είναι υποστηρικτικοί, και σας κάνουν να αισθάνεστε αγχωμένοι, πράγμα που θα κάνει πιο δύσκολο το να συγκρατηθείτε.

 

Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να απαλλαγείτε από όλες αυτές τις σχέσεις, αλλά βοηθάει να τις γνωρίζετε ώστε να αποφύγετε καταστάσεις που προκαλούν πισωγυρίσματα που είναι δύσκολο να υπερνικήσετε. Προσπαθήστε να κάνετε νέες φιλίες με ανθρώπους που είναι υποστηρικτικοί και με όμοιο τρόπο σκέψης. Μπορείτε επίσης να μετέχετε σε συζητήσεις  ομάδων,  σε γκρουπ κοινωνικής δικτύωσης, ομάδες άσκησης, και άλλα γκρουπ που βρίσκετε ενδιαφέροντα.

 

 

Η συντήρηση του χαμένου βάρους είναι συνεχής προσπάθεια.

 Είναι σημαντικό να βρείτε την ισορροπία μεταξύ του να ενδίδουμε στους πειρασμούς – ώστε να μην νοιώθουμε στερημένοι – και στις υγιεινές, σωστές συνήθειες έτσι ώστε να διατηρήσετε την απώλεια του βάρους. Ίσως να υπάρξουν κι άλλοι παράγοντες που θα σας προκαλέσουν να επιστρέψετε στις παλιές σας συνήθειες. Είναι σημαντικό να τους αναγνωρίσετε και να προσπαθήσετε να τους ξεπεράσετε ώστε να επιτύχετε μακροπρόθεσμη επιτυχία.

 

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top