Καθημερινά, υπάρχει η πιθανότητα να ακούσουμε γονείς στον δρόμο να αποκαλούν τις κόρες τους «πριγκίπισσα», να τους λένε πόσο μοναδικές, ξεχωριστές και όμορφες είναι, και ότι καμία άλλη δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί τους. Πρόκειται για το σύνδρομο της πριγκίπισσας.
Ανατρέφοντας τα παιδιά τους, δεν τους χαλάνε χατίρι, υποκύπτουν σε όλες τις απαιτήσεις τους, ίσως τους τα έχουν όλα έτοιμα και τακτοποιημένα, για να μην κουραστούν τα μικρά τους κοριτσάκια. Κι έτσι το σύνδρομο της πριγκίπισσας αρχίζει και εδραιώνεται στον ψυχισμό του παιδιού.
Είναι γεγονός ότι οι γονείς πρέπει να περιβάλλουν με αγάπη και επιβράβευση τα παιδιά τους ώστε να τα βοηθήσουν να εξελιχθούν σε ενήλικες ανεξάρτητους και με αυτοεκτίμηση.
Όταν όμως οι γονείς δημιουργούν ένα προστατευτικό κουκούλι γύρω από το παιδί τους επικοινωνώντας του την ψευδή εικόνα ότι είναι τέλειο, τότε κι εκείνο σταδιακά αναπτύσσει προβληματική συμπεριφορά.
Στο σύνδρομο της πριγκίπισσας, τα περιμένει όλα έτοιμα, όλα να έχουν γίνει πρωτίστως από τους γονείς, πάντα να γίνεται αυτό που θέλει και να περνάει το δικό, πάντα να διατηρεί τη βεβαιότητα ότι η οικογένειά του θα του τα έχει όλα λυμένα και τακτοποιημένα.
Ως αποτέλεσμα, το παιδί μαθαίνει να ζει σε ένα ροζ σύννεφο, όπου όλα είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι, τίποτα δεν αποκλίνει από τα θέλω του και βλέπει τον εαυτό του ως το κέντρο του κόσμου.
Όλα τα κοριτσάκια θα περάσουν από το σύνδρομο της πριγκίπισσας στην ηλικία των τριών-τεσσάρων ετών, όπου θα θέλουν να βάφουν τα νύχια τους με γκλίτερ, να φορούν το κραγιόν της μητέρας τους καθώς και τιάρα, ροζ φόρεμα, και να κρατούν σκήπτρο.
Το πρόβλημα είναι όταν η φάση αυτή δεν αποτελεί απλά φάση αλλά συνοδεύει το κορίτσι και στα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, καθώς οι επιπτώσεις είναι αρκετά σοβαρές στον ψυχισμό του και κατ’ επέκταση στην υγεία του.
Μια γυναίκα η οποία από μικρή ηλικία έμαθε να έχει τα πάντα έτοιμα και τακτοποιημένα από τους άλλους, να είναι άψογη εμφανισιακά και να αποτελεί το κέντρο της προσοχής, θα αντιμετωπίζει σίγουρα πρόβλημα σε κάθε είδους σχέση που συνάπτει με τους άλλους.
Πρώτα από όλα, εφόσον από μικρή έμαθε να τα έχει όλα λυμένα από τους γονείς της, ως ενήλικη δεν θα μπορεί να δρα αυτόνομα και θα περιμένει από τον σύντροφό της ή τους φίλους της να τα έχουν όλα εκείνοι έτοιμα για λογαριασμό της. Έτσι, θα είναι ένα άτομο μονίμως εξαρτημένο από τους άλλους που δεν θα στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις.
Οι γυναίκες που έχουν μεγαλώσει έτσι, έχουν μάθει να έχουν τον έλεγχο των πάντων, να είναι όλα όπως πρέπει, και αν κάτι λείπει, τότε γίνονται δυστυχισμένες. Τις βασανίζει η πεποίθηση ότι αν δεν είναι όλα τέλεια, δεν υπάρχει ευτυχία.
Ως αποτέλεσμα οι γυναίκες αυτές δυσκολεύονται πολύ να αποδεχτούν τον σύντροφό τους και να συνάψουν μια υγιή ερωτική σχέση. Θεωρούν την ευτυχία μετρήσιμο αγαθό, ενώ η ευτυχία στηρίζεται σε άυλα πράγματα.
Έτσι, οι γυναίκες αυτές λόγω της αίσθησης του ανικανοποίητου καταλήγουν δυστυχισμένες, καθώς δυσκολεύονται να βρουν σύντροφο αφού τέλειος άνθρωπος δεν υπάρχει.
Ζουν στον δικό τους κόσμο, αποστασιοποιημένες από την πραγματικότητα, βιώνοντας μέσα τους εσωτερικές συγκρούσεις αφού το πραγματικό τους εγώ τους δηλώνει ότι η ζωή δεν είναι άσπρο και μαύρο, ωστόσο εκείνες έχουν μάθει αλλιώς.
Δεν αντιμετωπίζουν απλά πρόβλημα στην εύρεση συντρόφου, αλλά και στις φιλικές και επαγγελματικές τους σχέσεις, στις οικογενειακές επίσης, αφού δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι είναι ανέφικτο όλα να γίνουν όπως θέλουν, ότι η ζωή είναι από μόνη της συγκρουσιακή και εκείνες καλούνται να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις εκάστοτε πραγματικότητες. Αντ’ αυτού αποστασιοποιούνται και ζουν μόνες τους στον γυάλινο πύργο τους.
Γνωρίζοντας ότι όταν η ψυχή πονά, το σώμα ασθενεί, είναι φυσικό και επόμενο το σύνδρομο της πριγκίπισσας να έχει ποικίλες επιπτώσεις στην υγεία.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, το συκώτι είναι το όργανο εκείνο που λειτουργεί αποτοξινωτικά για τον οργανισμό μας και κατ’ επέκταση φιλτράρει τα αισθήματά μας. Οι εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνουμε όταν δεν αφήνουμε το πραγματικό μας εγώ να εκφραστεί, μετατρέπονται σε θυμό και ο θυμός είναι το αίσθημα εκείνο που επηρεάζει το συκώτι μας.
Το συναίσθημα του θυμού λοιπόν συνδέεται με το συκώτι. Το συκώτι διασφαλίζει ότι ο οργανισμός μας μένει καθαρός από τοξίνες. Ως τοξίνες θεωρούνται και τα αρνητικά συναισθήματα, άρα και ο θυμός. Όταν ο θυμός μας κατακλύζει, διασπάται η ισορροπία στο συκώτι μας με αποτέλεσμα το όργανο να αποσυντονίζεται.
Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, όταν τα συναισθήματα δεν εκφράζονται και συσσωρεύονται, μπορούν να έχουν μέσα μας έναν αντίκτυπο ανάλογο του Τσερνόμπιλ.
Φανταστείτε λοιπόν για τι καταστροφικές συνέπειες μιλάμε. Αφού λοιπόν τα συναισθήματα θωρούνται υπαίτια των ασθενειών, καθώς προκαλούν ανισορροπίες στον οργανισμό, πρέπει πάντα να βρίσκουμε έναν τρόπο να τα εκφράζουμε.
Η λύση δεν είναι να τα συσσωρεύουμε, αλλά με αγάπη και ενσυναίσθηση να εκφράζουμε στον άνθρωπο απέναντί μας όσα μας ενοχλούν. Έτσι, δεν κρατάμε τίποτα τοξικό μέσα μας και παράλληλα ενισχύουμε τη σχέση μας με τον άλλον άνθρωπο. Αν δει κι εκείνος με κατανόηση τη θέση μας, ενισχύεται η μεταξύ μας σχέση, αλλιώς σίγουρα δεν θα θέλαμε να σχετιζόμαστε με έναν άνθρωπο που δεν αντέχει την αντιπαράθεση.
Έτσι εξασφαλίζουμε και τη σωστή λειτουργία του συκωτιού μας, το οποίο κυκλοφορεί με αρμονικό τρόπο το Τσι σε όλο μας το σώμα. Αν όμως δεν λύσουμε τον θυμό που μας καταβάλλει, τότε το Τσι δεν ρέει αρμονικά στο συκώτι και η ανισορροπία αυτή δημιουργεί προβλήματα, κάποια από τα οποία είναι:
- Απογοήτευση, κατάθλιψη, πρόβλημα διαχείρισης θυμού
- Μικροβιοφοβία
- Αίσθημα βάρους στο στήθος
- Κόμπος στον λαιμό
- Κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, κράμπες πριν την περίοδο
- Ναυτία
- Διάρροια
- Μυϊκή ένταση, μυϊκή δυσκαμψία, μούδιασμα στα άκρα, σπασμοί
- Μη φυσιολογικό χρώμα στα νύχια
- Θολή όραση, μυωπία, αχρωματοψία, αίσθημα ξηρότητας στα μάτια ή αίσθημα καψίματος
- Πονοκέφαλοι
- Έλλειψη σκοπού στη ζωή
[bctt tweet=”Όταν όμως οι γονείς δημιουργούν ένα προστατευτικό κουκούλι γύρω από το παιδί τους επικοινωνώντας του την ψευδή εικόνα ότι είναι τέλειο, τότε κι εκείνο σταδιακά αναπτύσσει προβληματική συμπεριφορά.” username=”healthpath”]
Οι γυναίκες επομένως που βασανίζονται από το σύνδρομο της πριγκίπισσας, πέρα από την κοινωνική απομόνωση, κάποια στιγμή στη ζωή τους θα αντιμετωπίσουν και προβλήματα υγείας, που ίσως στην αρχή δεν θα μπορούν να τα εξηγήσουν.
Καθώς οι γυναίκες αυτές ζουν στον δικό τους κόσμο αναζητώντας το τέλειο το οποίο φυσικά δεν υπάρχει, σταδιακά κατακλύζονται από αισθήματα θυμού επειδή οι άλλοι άνθρωποι δεν συμφωνούν σε όλα μαζί τους, δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους, δεν τους κάνουν τα χατίρια. Θυμώνουν. Θυμώνουν συνεχώς που οι άλλοι δεν υπάρχουν για να τις «υπηρετούν».
Στο τέλος θυμώνουν με τον εαυτό τους που δεν μπορούν να διαχειριστούν τις καταστάσεις αυτές, που δεν ζουν πραγματικά αφού περιμένουν από την κορυφή του πύργου τους να έρθει το τέλειο.
Συνοψίζοντας, γίνεται κατανοητό ότι ποικίλες εσωτερικές συγκρούσεις, όπως και το σύνδρομο της πριγκίπισσας, πέρα από το ψυχολογικό κόστος που μπορεί να έχει σε ένα άτομο, επηρεάζει και την υγεία του σώματός του, η οποία υγεία με τη σειρά της επιδρά στην ψυχολογία του, ξεκινώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο ασθένειας όπου τα προβλήματα της ψυχής τροφοδοτούν εκείνα του σώματος και αντίστροφα.
Ένα από τα οφέλη του βελονισμού, είναι ότι εξασφαλίζει την ομαλή και πάλι λειτουργία του Τσι στα όργανα, και εν προκειμένω στο συκώτι, το πρωτεύον όργανο που συνδέεται με τον θυμό, ανακουφίζοντας το σώμα από αυτό το τόσο τοξικό συναίσθημα, ενισχύοντας και πάλι την υγεία, ώστε το άτομο να μπορέσει να επικεντρωθεί στην επίλυση των ψυχικών του συμπλεγμάτων και να ταυτιστεί και πάλι με το πραγματικό εγώ του.