Αυχεναλγία

Αυχεναλγία

Η αυχεναλγία ή αλλιώς αυχενική σπονδύλωση είναι μια κατάσταση, η οποία προσβάλει την περιοχή του αυχένα και σχετίζεται με την φθορά στους σπονδύλους του λαιμού, λόγω της ηλικίας τους. Μπορεί να προκαλέσει πόνο, τέντωμα των νεύρων στην περιοχή αυτή, αντανακλώμενο πόνο, αίσθημα βάρους στον λαιμό, στον ώμο, στον βραχίονα ή στο κεφάλι, καθώς και μούδιασμα των δαχτύλων.

Η κατάσταση αυτή συνήθως επηρεάζει άτομα άνω των σαράντα ετών και οφείλεται κυρίως στον εκφυλισμό των δίσκων και του αυχενικού σπονδύλου, ο οποίος διεγείρει ή πιέζει τον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα γύρω από την περιοχή του αυχένα.

Οι τρυφεροί ιστοί του νωτιαίου μυελού και των αιμοφόρων αγγείων προστατεύονται, κατά κύριο λόγο, από τα οστά της σπονδυλικής μας στήλης. Με το πέρασμα των χρόνων, αυτά τα οστά είναι πιθανόν να αρχίζουν να εκφυλίζονται και οι οσφυϊκές προεξοχές τους να επηρεάζουν τους μαλακούς αυτούς ιστούς.

Συγκεκριμένα, η σπονδύλωση είναι η φθορά του κύριου σώματος του σπονδύλου κατά την οποία ο δίσκος, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα, γίνεται πιο στεγνός και επίπεδος. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την συμπίεση των νεύρων ή το κλείσιμο των αιμοφόρων αγγείων.

Τα συμπτώματα τα οποία προκαλούνται από την αυχεναλγία είναι συνήθως πόνος, δυσκαμψία του λαιμού, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα σε χέρια ή πόδια, δυσκολία στην κίνηση, ζάλη και πονοκέφαλος. Ορισμένες φορές, ο πόνος μπορεί να είναι τόσο δυνατός και να προκαλέσει πρόβλημα στην συγκέντρωση, αλλά και στον ύπνο. Η κατάσταση αυτή είναι ικανή να επηρεάσει ακόμα τα αντανακλαστικά του πάσχοντος ατόμου, αλλά και το περπάτημα του.

Η δυτική ιατρική, για την αντιμετώπιση της αυχεναλγίας, προτείνει συνήθως φυσικοθεραπεία με ειδικές ασκήσεις και μασάζ στην περιοχή του αυχένα και να διατηρείται αυτή ζεστή. Η χειρουργική επέμβαση είναι η ύστατη λύση και αυτή γίνεται μόνο σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις, εξαιτίας της ευαισθησίας των μαλακών ιστών και νεύρων της περιοχής.

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική θεωρεί ότι το πρόβλημα της αυχεναλγίας έγκειται στην αδυναμία των νεφρών, στην ανεπάρκεια δηλαδή της ενέργειας qi και της στασιμότητας του αίματος. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, τα νεφρά ελέγχουν τα οστά της σπονδυλικής στήλης και την επηρεάζουν. Για αυτό τον λόγο, όταν τα νεφρά αρχίζουν να εξασθενούν λόγω ηλικίας, τότε αρχίζουν και τα οστά να εκφυλίζονται.

Ο βελονισμός αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή θεραπείας κατά της αυχεναλγίας, καθώς εστιάζει στην ενίσχυση και εξισορρόπηση της ενέργειας qi και της κυκλοφορίας του αίματος μέσα στον οργανισμό και ειδικά στην περιοχή του πόνου και της δυσφορίας. Ξεκινά με τον εντοπισμό της πρωταρχικής αιτίας και αντιμετωπίζοντας την, οδηγείται στην εξασθένηση και εξάλειψη των συμπτωμάτων, καθώς και στην μόνιμη λύση του προβλήματος.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο βελονισμός μπορεί να μειώσει την ένταση που έχει συσσωρευτεί γύρω από τον λαιμό, μειώνοντας έτσι τον πόνο. Είναι ικανός να βελτιώσει πραγματικά την υγιή λειτουργία του οργανισμού, έτσι ώστε ο λαιμός να γίνει πιο δυνατός και λιγότερο επιρρεπής στον πόνο και σε άλλα προβλήματα. Κινητοποιεί τα αποθέματα του σώματος και συμβάλλει στην ενίσχυση της φυσικής διαδικασίας επούλωσης του.

Η εναλλακτική θεραπεία του βελονισμού είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση τόσο χρόνιων, όσο και οξειών πόνων, καθώς συμβάλει άμεσα και αποτελεσματικά στην μείωση του πόνου.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top