5 τρόποι για να βάλουμε τα βότανα στην διατροφή μας

Η υγεία μας είναι κοινώς αποδεκτό ότι είναι άμεσα συνδεδεμένη με την διατροφή μας. Τρώγοντας σωστά βοηθάμε τον οργανισμό μας να μένει υγιής. Ο Ιπποκράτης είπε: ¨αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακό σας  και το φάρμακό σας να είναι το φαγητό¨.

Για καλή υγεία, χρειάζεται να κρατάμε το ph του σώματός μας στο 7.35. Πετυχαίνοντας την ισορροπία στο ph, αποτρέπουμε πολλές ασθένειες όπως καρκίνο, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία.

Για να διατηρήσουμε ένα ισορροπημένο ph, χρειαζόμαστε ισορροπία στο αλκαλικό μας σύστημα. Εδώ βοηθάνε τα βότανα.

Σήμερα, πολλοί επιστήμονες και γιατροί συμβουλεύουν αλλαγή στον τρόπο διατροφής από το να συνταγογραφούν φάρμακα. Προτείνουν να τρώμε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και βότανα πλούσια σε ανόργανες ουσίες. Εκτός του να πετύχουμε την ισορροπία που επιθυμούμε στον οργανισμό μας , αυτά θα βοηθήσουν και στην αύξηση του μεταβολισμού μας.

Ας δούμε 5 τρόπους για να βάλουμε τα βότανα στην διατροφή μας

  1. Δείτε τις επιλογές σας

Όταν βρίσκεστε κάπου με ποικιλία και πληθώρα φαγητού, π.χ σε ένα πάρτυ, διαλέξτε τα πιο πικάντικα και καυτερά φαγητά. Για παράδειγμα, κάτι που να έχει καυτερή πιπεριά ή κάρυ. Αυτά θα σας κάνουν να φάτε λιγότερο και θα ικανοποιήσουν γρήγορα την γεύση σας. Τέλος, θα έχετε βάλει κάποια βότανα στην τροφή σας με αυτόν τον τρόπο.

  1. Ξεχάστε το αλάτι

Αντί να προσθέσετε αλάτι για να δώσετε γεύση στο φαγητό σας, προσθέστε μπαχαρικά και βότανα. Αυτά μπορούν να μπουν απευθείας στο πιάτο σας, χωρίς να χρειαστεί να μαγειρευτούν.

Δοκιμάστε το κάρυ, το κόλιανδρο, τον βασιλικό, την κόκκινη πιπεριά, το τσίλι και άλλα καρυκεύματα. Θα δείτε ότι θα υπερκαλύψουν την έλλειψη του αλατιού.

 

  1. Εξατομικεύστε τις ανάγκες σας

Κάποιοι από εμάς έχουμε κάποια προβλήματα υγείας στα οποία τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν κατά περίπτωση. Παραδείγματος χάρη, στον διαβήτη βοηθάει η κανέλα. Σε έξι εβδομάδες, με δυο κουταλάκια του γλυκού κανέλα θα δείτε διαφορά στις τιμές του ζαχάρου σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Συγκεκριμένα η κανέλα, βοηθάει και στα επίπεδα της χοληστερίνης.

Είναι πολλά τα βότανα που έχουν ευεργετικές ιδιότητες σε πολλές παθήσεις. Μάθετε για αυτά και ρωτήστε τους γιατρούς.

  1. Όλα με μέτρο

Δεν λέει κανείς να γεμίσετε όλα σας τα πιάτα με τσίλι και κάρυ και όλα τα μπαχαρικά μαζί. Χρησιμοποιήστε ένα δυνατό καρύκευμα στο πιάτο σας και κάποιο άλλο πιο ήπιο αν θέλετε.

Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και χρησιμοποιήστε τα μπαχαρικά που σας ταιριάζουν, με σκοπό να καταργήσετε κάποια  που σας επιβαρύνουν, όπως π.χ το αλάτι. Θυμηθείτε ότι τα αποξηραμένα βότανα είναι πιο έντονα από τα φρέσκα. Προσθέστε τα στο φαγητό σας σε μικρότερες ποσότητες. Φυσικά, τα φρέσκα δεν παύουν να είναι πάντα καλύτερα.

  1. Καλλιεργήστε τα δικά σας βότανα

Είναι εύκολο να δημιουργήσουμε τον δικό μας βοτανόκηπο στην κουζίνα μας. Με λίγα γλαστράκια με ποικιλία βοτάνων, έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε για το μαγείρεμα διαθέσιμο άμεσα για χρήση. Κόβουμε λίγα κλαδάκια και κατευθείαν στην κατσαρόλα. Ακόμα μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε ένα ποτήρι με νερό κομμένα μέσα στο ψυγείο για λίγες μέρες.

Μπορείτε ακόμη να αποξηράνετε τα βότανα όπως κάνουμε με τα λουλούδια. Τέλος, μπορείτε να τα καταψύξετε. Κόψτε τα κοτσάνια, πλύντε και στεγνώστε καλά και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγείς σακούλες στην κατάψυξη. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, θα έχετε βότανα έτοιμα για χρήση.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top