Ο βρουξισμός είναι μια παθολογία η οποία περιγράφει με αυτόν τον ιατρικό όρο το τρίξιμο των δοντιών συνήθως κατά την διάρκεια του ύπνου. Αλλιώς αναφέρεται και ως Σύνδρομο Δυσλειτουργίας της Κροταφογναθικής Άρθρωσης (ΣΔΚΓΑ). Πρόκειται για μια συχνή κατάσταση, αφού παρουσιάζεται σε ένα στα τρία άτομα.
Είναι μια συνήθεια που προκαλεί προβλήματα σε όσους το αντιμετωπίζουν, αλλά και στα άτομα που ζουν μαζί τους, ιδιαιτέρως όταν τρίζουν στον ύπνο τα δόντια τους.
Όταν ο βρουξισμός συμβαίνει ασυνείδητα κατά την διάρκεια του ύπνου, ονομάζεται υπνικός βρουξισμός και συγκαταλέγεται στις υπνικές διαταραχές (όπως το ροχαλητό και η υπνική άπνοια).
Αίτια
Σαφή απάντηση για τη αιτία που προκαλεί τον τριγμό των δοντιών δεν έχει δώσει η επιστήμη. Κάποιες εξηγήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως συμβάλλουν: η κακή ευθυγράμμιση(σύγκλιση) των άνω και κάτω δοντιών, αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος-θυμός-ένταση, η ιδιοσυγκρασία του ατόμου(υπερκινητικός, ανταγωνιστικός τύπος), η οδοντοφυΐα στα παιδιά, κ.α.
Ακόμη ενοχοποιούνται κάποιες φορές το κάπνισμα, το αλκοόλ, η καφεϊνη, υπνική άπνοια, το ροχαλητό, κάποια φάρμακα (αμφεταμίνες, αντικαταθλιπτικά, ψυχιατρικά), η κοκαΐνη κ.α.
Συμπτώματα
Ο βρουξισμός μπορεί να ακούγεται από μόνος του μια αθώα κατάσταση, είναι όμως ικανός να προκαλέσει μια σειρά ενοχλήσεων στον πάσχοντα. Για παράδειγμα, μπορεί να επιφέρει πονοκεφάλους, ενοχλήσεις στην άρθρωση της γνάθου, ευαισθησία των δοντιών στο κρύο νερό, διαταραχές στον ύπνο, φθορές στα δόντια (στο σμάλτο, στα ούλα φλεγμονές) που είναι μόνιμες και οδηγούν ακόμη και σε απώλειες δοντιών, πόνο στο αυτί ή στο στόμα, ακόμη και δυσκαμψία στους ώμους.
Θεραπεία με ομοιοπαθητική
Με την βοήθεια των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων καταφέρνουμε να χαλαρώσουμε τους μύες και να ανακουφίσουμε τους πόνους που τους ταλαιπωρούν και κατά συνέπεια ανακουφίζεται και ο πάσχων από την ενόχληση που του προκαλεί αυτή η κατάσταση. Τα συμπτώματα υποχωρούν και δεν χρειάζεται να φοράει ενοχλητικά βοηθήματα, όπως ειδικά μασελάκια, για όλη του την ζωή.
Επιπλέον, η ομοιοπαθητική θεραπεία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και τον ψυχισμό των ανθρώπων που πάσχουν, μιας και ο βρουξισμός επιφέρει προβλήματα και εκεί. Εξαιτίας της όλης δυσάρεστης κατάστασης, οι άνθρωποι αναγκάζονται να καταφύγουν σε ψυχοφάρμακα και μυοχαλαρωτικά, με αρκετές παρενέργειες. Με την ομοιοπαθητική όμως θεραπεία, αντιμετωπίζουμε την συνολική κατάσταση του ατόμου που πάσχει και καταφέρνουμε να έχουμε ένα ολιστικό αποτέλεσμα και ένα υγιές άτομο σε όλα τα επίπεδα.
Μην ξεχνάμε ότι ο βρουξισμός παρουσιάζεται εκτός από την διάρκεια του ύπνου και στην διάρκεια της ημέρας, όταν έχουμε φορτωμένο πρόγραμμα, έντονο στρες και βιώνουμε μια περίοδο κόπωσης.
Εν κατακλείδι, ο βρουξισμός είναι μια παθολογική κατάσταση η οποία μπορεί να ακούγεται αθώα και αβλαβής όταν μένουμε μόνο στο τρίξιμο των δοντιών, είναι όμως ικανή να επιφέρει σοβαρά και ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι και μόνιμα αν δεν τα προλάβουμε και να οδηγήσουν ακόμη και στην απώλεια των δοντιών μας για παράδειγμα.