Ακμή

Ακμή

Η ακμή είναι μία πάθηση του δέρματος που συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους και κατά την ενήλικη ζωή τους. Η ακμή είναι ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο κάποιος θα επισκεφτεί τον δερματολόγο. Εμφανίζεται όταν θυλάκια της τρίχας εγκλωβίζονται με νεκρά κύτταρα του δέρματος, βρομιά και σμήγμα. Το βακτήριο που συνήθως ενοχοποιείται για την ακμή είναι το προπιονοβακτηρίδιο. 

Τα σημεία εκείνα του σώματος που είναι πιο ευαίσθητα να εκδηλώσουν ακμή είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, το στήθος, η πλάτη και τα χέρια. Εμφανίζεται ως σπυράκια με λευκή κορφή, με μαύρη κορφή, ως εξάνθημα και ως κύστεις.

Μπορεί να εξελιχθεί σε μία πολύ ψυχοφθόρα πάθηση, επιζήμια και για την υγεία και για την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Υπάρχουν πάρα πολλές θεραπείες, ωστόσο δεν είναι και τόσο ασφαλείς ή αποτελεσματικές. Συνήθως οι δερματολόγοι συνταγογραφούν αλοιφές με αντιβίωση ή στις πολύ βαριές περιπτώσεις χάπια, των οποίων βέβαια οι παρενέργειες δεν είναι αμελητέες.

Στις γυναίκες μάλιστα συνταγογραφούνται σε κάποιες περιπτώσεις αντισυλληπτικά, τα οποία ρυθμίζουν τις ορμόνες τους προκειμένου να καταστείλουν την ακμή.

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, οι πνεύμονες είναι το όργανο που συνδέεται με την ακμή αφού η οποιαδήποτε ενεργειακή ισορροπία εκδηλώνεται στο δέρμα. Και οι πνεύμονες συνδέονται με το παχύ έντερο. Η ακμή θεωρείται αποτέλεσμα θερμότητας στους πνεύμονες, ανάλογη μιας φλεγμονής.

Οι τύποι της ακμής ως προς την θερμότητα, διακρίνονται σε εκείνους που επηρεάζονται από τα εξής όργανα: Πνεύμονες, Αίμα, Στομάχι, κακή λειτουργία του σπλήνα, φλέγμα, αλλά και από την υγρασία.

θερμότητα στους Πνεύμονες

Η ακμή αυτού του τύπου εμφανίζεται ως σπυράκια με λευκή ή μαύρη κορφή και φαγούρα. Οι περιοχές που προσβάλλονται είναι το μέτωπο, τα πλαϊνά της μύτης, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από ξηρότητα στη μύτη, στο στόμα, συμφόρηση, ξερόβηχας ή πολύ σφιχτά κόπρανα.

Συνήθως εμφανίζεται σε εφήβους και προσβάλλει κυρίως το μέτωπό τους.

θερμότητα στο Αίμα

Η ακμή αυτού του τύπου συνήθως είναι αποτέλεσμα από κακή κυκλοφορία του qi που συσσωρεύεται και εισέρχεται στο αίμα ώστε να μπλοκάρει στο δέρμα. Η ακμή αυτή εμφανίζεται κοντά στη μύτη, στο στόμα και στα φρύδια. Το πρόσωπο είναι ερυθρό και μια αίσθηση ανησυχίας διαπερνά τις εκφράσεις του ατόμου. Συνήθως εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι τα σφιχτά κόπρανα και τα πολύ κίτρινα ούρα.

θερμότητα στο στομάχι

Η ακμή αυτού του τύπου συνήθως συνδέεται με διατροφικές ατασθαλίες. Διατροφή η οποία περιέχει τροφές με υψηλά λιπαρά ή πικάντικα, γλυκά και τηγανητά φαγητά, οδηγούν σε αύξηση της θερμότητας στη σπλήνα και στο στομάχι.

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική σημειώνει ότι η διατροφή αυτή έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται θερμότητα στα όργανα που συμμετέχουν στη διαδικασία της πέψης. Οι περιοχές που προσβάλλονται είναι το στόμα, το στήθος και το πάνω μέρος της πλάτης. Το πρόσωπο είναι λιπαρό. Παρουσιάζεται επίσης αυξημένη ανάγκη για μεγάλες μερίδες φαγητό, δύσοσμη αναπνοή, ξηροστομία, ανάγκη για κρύα αφεψήματα, σφιχτά κόπρανα και κόκκινη γλώσσα με επίχρισμα.

 Υγρασία-θερμότητα

Σε αυτού του τύπου την ακμή, το άτομο έχει ιστορικό ευαισθησίας στο δέρμα και στους ιστούς. Επίσης έχει κακή κυκλοφορία του αίματος. Η ακμή αυτή εμφανίζεται με κόκκινα σπυράκια, γεμάτα πύον που πονάνε. Το δέρμα είναι λιπαρό και πολλές φορές τα σπυράκια αφήνουν ουλές. Με την ακμή αυτή μπορεί να συνυπάρχουν πονοκέφαλος, εξάψεις, μωβ γλώσσα με λευκό ή κίτρινο επίχρισμα.

Υγρασία, φλέμα και κακή λειτουργία της σπλήνας

Το άτομο που υποφέρει από αυτού του τύπου την ακμή έχει αδύναμη σπλήνα, κακή πέψη και αυτό αντανακλάται στο δέρμα του. Επίσης παρουσιάζει μειωμένη όρεξη για φαγητό, πρησμένη γλώσσα και λιπαρό επίχρισμα.

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που ενοχοποιούνται για τη δημιουργία ακμής, αλλά αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι.

Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και ακμή

Προκειμένου να τεθεί η ακμή υπό έλεγχο και να αντιμετωπιστεί, η βοτανολογία είναι η πρώτη επιλογή των θεραπευτών. Τα βότανα έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να περιορίσουν και να εξαλείψουν τη φλεγμονή, τη βλέννη, να αποκαταστήσουν τα πεπτικά προβλήματα να καθαρίσουν το συκώτι.

Καλό θα ήταν να εφαρμόζετε τα βότανα τοπικά, στο σπίτι σας ή στο γραφείο, προκειμένου να αντιμετωπίσετε τη φλεγμονή και να βοηθήσετε το δέρμα σας να αποκαταστήσει τις ζημιές και να θεραπευτεί.

Οφέλη του Βελονισμού στην Αντιμετώπιση της Ακμής

  • Εξισορρόπηση ορμονών
  • Εξάλειψη θερμότητας
  • Ηρεμία πνεύματος
  • Αποκατάσταση πεπτικού συστήματος
  • Αποκατάσταση κυκλοφορικού

Διαιτητικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της ακμής

Προτιμάτε να τρώτε δροσιστικά λαχανικά, περιορίστε τη ζάχαρη και τα λιπαρά φαγητά καθώς και επεξεργασμένα. Προτιμάτε τροφές όπως καρύδια και πολύσπορα, σταφύλι και άφθονο νερό. Οι οδηγίες αυτές συνιστώνται για τρεις μήνες, μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα της ακμής. Κατόπιν, μπορεί να γίνει αλλαγή θεραπείας, προκειμένου το θέμα να τεθεί υπό έλεγχο μακροπρόθεσμα.

Τα πράσινα φασόλια και η πικραλίδα, αν λαμβάνονται μακροπρόθεσμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ακμής. Πρόκειται για δύο πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά.

  • Πράσινα φασόλια: Η γεύση τους είναι γλυκιά και επιδρούν ευεργετικά στο στομάχι και στην καρδιά. Καλό είναι να αποφεύγονται από ανθρώπους με υδαρή κόπρανα και διάρροια. Μπορείτε να προσθέσετε σησαμέλαιο και καρυκεύματα για να τα κάνετε πιο νόστιμα, ή να συνοδεύσουν το φαγητό σας.
  • Πικραλίδα: Η γεύση της είναι γλυκιά και ταυτόχρονα πικρή και επιδρά στο συκώτι και το στομάχι. Πάρτε μια χούφτα πικραλίδες φρέσκιες ή αποξηραμένες. Βράστε τες για δέκα λεπτά σε ενάμισι λίτρο νερό. Πιείτε το νερό όσο είναι ακόμα ζεστό. Εναλλακτικά, μπορείτε να συνοδεύσετε τις σαλάτες σας.

Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και γυναίκα

Τα βότανα μπορούν να ανακουφίσουν την ερυθρότητα και να αποτοξινώσουν. Τα βότανα επίσης συμβάλλουν στην ανανέωση του δέρματος. Βότανα υπάρχουν σε μορφή σκόνης, χαπιών και αλοιφής, και επιπλέον μπορούμε να τα παρασκευάσουμε και μόνοι μας στο σπίτι.

Ο βελονισμός σε συνδυασμό με τη βοτανολογία αποτοξινώνει, καθαρίζει και ισορροπεί τα εσωτερικά όργανα. Επίσης ο βελονισμός επιδρά ευεργετικά στην εξισορρόπηση των ορμονών. Η δυτική ιατρική έχει αρχίσει και μελετά τα οφέλη του βελονισμού και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αποκαθιστά την ισορροπία ανάμεσα στο συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, επεμβαίνοντας στις ορμόνες που απελευθερώνονται και βοηθώντας την πέψη και την αυτοΐαση. Ο βελονισμός συνίσταται μία με δύο συνεδρίες την εβδομάδα ώστε να εξαλειφθεί ο πόνος και να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επίσης, η θερμοθεραπεία που χρησιμοποιείται στον βελονισμό, βοηθά να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις ψυχρότητας.

Συμβουλές για την αντιμετώπισή της

Τα πράσινα φασόλια και η πικραλίδα, αν λαμβάνονται μακροπρόθεσμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ακμής. Πρόκειται για δύο πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά.

  • Πράσινα φασόλια: Η γεύση τους είναι γλυκιά και επιδρούν ευεργετικά στο στομάχι και στην καρδιά. Καλό είναι να αποφεύγονται από ανθρώπους με υδαρή κόπρανα και διάρροια. Μπορείτε να προσθέσετε σησαμέλαιο και καρυκεύματα για να τα κάνετε πιο νόστιμα, ή να συνοδεύσουν το φαγητό σας.
  • Πικραλίδα: Η γεύση της είναι γλυκιά και ταυτόχρονα πικρή και επιδρά στο συκώτι και το στομάχι. Πάρτε μια χούφτα πικραλίδες φρέσκιες ή αποξηραμένες. Βράστε τες για δέκα λεπτά σε ενάμισι λίτρο νερό. Πιείτε το νερό όσο είναι ακόμα ζεστό. Εναλλακτικά, μπορείτε να συνοδεύσετε τις σαλάτες σας.

Ο θεραπευτής σας, θα διαγνώσει τι μπλοκάρισμα και ανισορροπία υπάρχει στον οργανισμό σας που προκαλεί την ακμή και θα σας σχεδιάσει την δική σας εξειδικευμένη θεραπεία.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top