Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα είναι μια πάθηση τα συμπτώματα της οποίας ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μια πάθηση η οποία αφορά την κινητικότητα του λεπτού και του παχέως εντέρου.
Τα συμπτώματα τα οποία παρουσιάζονται είναι πόνος και κράμπες χαμηλά στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα, διάρροια, ή επεισόδια διάρροιας που εναλλάσσονται με δυσκοιλιότητα.
Επίσης μπορεί να εμφανίζονται και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές όπως πρήξιμο, ναυτία, τάση για εμετό. Για τα συμπτώματα αυτά συνήθως ενοχοποιείται το στρες. Επιπλέον τα συμπτώματα χειροτερεύουν μετά το φαγητό, κατά την πέψη, και ο ασθενής ανακουφίζεται μετά από κένωση του εντέρου. Έρευνες έχουν δείξει ότι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αλλά κυρίως γυναίκες.
Τα αίτια πίσω από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου δεν είναι γνωστά. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου δεν ενοχοποιούνται μολύνσεις, θέματα ανατομίας ή πρόβλημα στο γαστρεντερικό και πεπτικό σύστημα καθώς και βιοχημικές αντιδράσεις.
Έχει βρεθεί ότι ο εγκέφαλος σχετίζεται άμεσα με το γαστρεντερικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα όλα μας τα αισθήματα και το στρες να επηρεάζουν μεμιάς τη λειτουργία του εντέρου.
Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική αποδίδει τα προβλήματα του εντέρου σε μη ομαλή λειτουργία του qi στο συκώτι και στη σπλήνα. Το συκώτι είναι επιφορτισμένο με το καθήκον να προάγει την ομαλή ροή των ουσιών μέσα στο σώμα. Η ομαλότητα της ροής αυτής μπορεί να διαταραχτεί από το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα, προκαλώντας μπλοκαρίσματα στο qi και στο αίμα.
Από την άλλη, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, η σπλήνα είναι επιφορτισμένη με το καθήκον να μετατρέπει το φαΐ σε ενέργεια (qi και αίμα). Όταν η σπλήνα δεν λειτουργεί φυσιολογικά εξαιτίας κακής διατροφής, έλλειψης γυμναστικής, στρες, τότε αποδυναμώνεται. Όταν λοιπόν η σπλήνα αποδυναμώνεται, τότε το συκώτι υπερδραστηριοποιείται σε βάρος της σπλήνας και εκδηλώνονται συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.
Όταν υπάρχει δυσλειτουργία στη σπλήνα και στο συκώτι, ως αποτέλεσμα εκδηλώνεται απώλεια της όρεξης και διάρροια όταν το άτομο στεναχωριέται ή αγχώνεται. Στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ωστόσο, η κατάσταση αυτή είναι βραδείας εκδήλωσης. Όλο το στρες και όλη η στεναχώρια που βιώνει το άτομο, και που για χρόνια συσσωρεύονται μέσα του, καταλήγουν σε αυτή την πάθηση, που μπορεί να ταλαιπωρεί το άτομο για αρκετά χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα:
- Στάση της βιοενέργειας του συκωτιού: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος και πρήξιμο, δυσκοιλιότητα (συχνά με μικρά κόπρανα), απογοήτευση, ένα υψηλό επίπεδο στρες, και οξυθυμία. Στο κάτω μέρος της γλώσσας εμφανίζονται διογκωμένες με σκούρο χρώμα φλέβες και ο παλμός είναι νευρικός.
- Σπλήνα με ανεπάρκεια της ζωτικής ενέργειας Qi: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακή διάταση και δυσφορία, διάρροια ή μαλακά κόπρανα, τάση για ανησυχία, αίσθημα κόπωσης και μειωμένη όρεξη για φαγητό. Το χρώμα της γλώσσας είναι συνήθως χλωμό και ενδέχεται να εμφανίζονται στο πλάι και εντυπώματα των δοντιών. Ο παλμός συνήθως είναι αδύναμος.
- Το συκώτι επιτίθεται ενεργειακά στο Σπλήνα: Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνουν όλους εκείνους που έχουν στασιμότητα της ενέργειας qi στο συκώτι και ανεπάρκεια της ενέργειας στο σπλήνα. Τα συμπτώματα είναι εναλλασσόμενη διάρροια και δυσκοιλιότητα. Η γλώσσα συνήθως είναι χλωμή με μαύρες φλέβες στο κάτω μέρος με ένα λεπτό άσπρο επίχρισμα.
Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική χρησιμοποιεί μια ποικιλία από μεθόδους για να θεραπεύσουν τυχόν δυσλειτουργίες στο συκώτι και στη σπλήνα. Ο βελονισμός, τα κινέζικα βότανα, η εξειδικευμένη θεραπευτική διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι κάποιοι από τους τρόπους που μπορούν να θεραπεύσουν την κατάσταση αυτή.
Συμβουλές για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
- Να ασκείστε τακτικά, καθώς η γυμναστική βοηθά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του στρες και διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου
- Ήπιες τεχνικές χαλάρωσης, γιόγκα, διαλογισμός, βαθιές αναπνοές, είναι κάποιοι από τους τρόπους που μπορείτε να θέσετε το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου υπό έλεγχο.
- Θα πρέπει να προσαρμόσετε τη διατροφή σας στο πρόβλημά σας, και να εξαλείψετε από τη διατροφή σας φαγητά τα οποία περιέχουν αρκετές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι πιο κατάλληλες για το έντερο και περιλαμβάνονται στη βρόμη, στα μούρα, στα όσπρια, στις φακές και στα φασόλια. Ακατέργαστες φυτικές ίνες, οι οποίες περιέχονται στα λιπαρά τρόφιμα, στα γαλακτοκομικά, στο αλκοόλ, στα ανθρακούχα ποτά, στην καφεΐνη και στη σοκολάτα θα πρέπει να αποφεύγονται.
- Επίσης καλό θα ήταν να προμηθευτείτε προβιοτικά. Τα προβιοτικά ενδείκνυνται για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, καθώς ενισχύουν την καλή χλωρίδα του εντέρου.
- Μην ξεχνάτε να κοιμάστε καλά, αφού στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ενοχοποιείται το άγχος. Το άγχος επιδεινώνεται από την έλλειψη ύπνου. Ένας καλός ύπνος λοιπόν λειτουργεί θεραπευτικά και σας αναζωογονεί.