Η ακράτεια ούρων είναι κυρίως η αδυναμία ελέγχου των κύστεων, η οποία μπορεί να διακυμαίνεται από μία περιστασιακή μικρή διαρροή, όταν για παράδειγμα κάποιος βήξει ή φτερνιστεί, ή ακόμα και από έντονη διαρροή. Αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα είναι αρκετά κοινό μεταξύ των ανθρώπων.
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν ακράτεια ούρων είναι κυρίως ιατρικής φύσεως. Ακράτεια μπορεί να δημιουργήσουν οι μολύνσεις στις περιοχές των ουροδόχων κύστεων, η δυσκοιλιότητα και οι νευρολογικές διαταραχές όπως είναι η νόσος του πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο όγκος στον εγκέφαλο και ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού.
Πιο συγκεκριμένα, η ακράτεια ούρων στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί μετά από την εγκυμοσύνη, κατά την διάρκεια του τοκετού, την υστεροτομία και κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Στους άντρες, η ουρική ακράτεια μπορεί να εμφανιστεί, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον προστάτη ή μετά από την αφαίρεση του.
Οι τύποι ουρικής ακράτειας είναι η ακράτεια πίεσης, η ακράτεια ώθησης και η ακράτεια υπερχείλισης.
Ακράτεια πίεσης
Αυτή η μορφή ακράτειας εμφανίζεται όταν ασκείται πίεση στην κύστη, κατά την διάρκεια του βήχα, του φτερνίσματος, του γέλιου, της έντονης άσκησης ή της άρσης βαρύ αντικειμένου και οι σφικτήρες μυς παρουσιάζουν αδυναμία να συγκρατηθούν.
Ακράτεια ώθησης
Η ακράτεια ώθησης είναι μια ξαφνική και έντονη επιθυμία κάποιου να ουρήσει, η οποία συνοδεύεται από την ακούσια απώλεια ούρων. Αυτή η μορφή ακράτειας μπορεί να προκληθεί από διάφορες μολύνσεις στις περιοχές της κύστης, από εντερικά προβλήματα και από νευρολογικές διαταραχές.
Ακράτεια υπερχείλισης
Η ακράτεια υπερχείλισης είναι η ανικανότητα της φυσιολογικής ούρησης, προκαλώντας την συχνή ή συνεχή ροή. Αυτός ο τύπος ακράτειας εμφανίζεται συνήθως στους ανθρώπους με προβληματική κύστη, με μπλοκαρισμένη ουρήθρα ή κατεστραμμένα νεύρα.
Η συμβατική θεραπεία για την ακράτεια ούρων περιλαμβάνει συστηματικές ασκήσεις που βοηθούν, ενισχύοντας και γυμνάζοντας τους μυς, ώστε να επανακτήσουν την σωστή λειτουργία τους.
Η θεραπεία με βελονισμό μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς το πρόβλημα της ακράτειας ούρων, καθώς είναι ικανή να υποκινήσει και να ενισχύσει τους μυς, βελτιώνοντας έτσι την ουρική ακράτεια.
Ωστόσο, ένας θεραπευτής μπορεί να οδηγήσει την θεραπεία ένα βήμα παραπάνω από την συμβατική, καθώς εξετάζει συνολικά τους παράγοντες υγείας του σώματος και το θωρακίζει από τις χρόνιες καταστάσεις. Μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τις αιτίες που οδήγησαν εξαρχής στην κακή λειτουργία των πυελικών μυών, πέρα από την καταπολέμηση των συμπτωμάτων.
Στην κινέζικη ιατρική υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην ακράτεια ούρων. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται η ανεπαρκής ενέργεια του σώματος κατά μήκος των μεσημβρινών, η οποία είναι υπεύθυνη για την ορθή λειτουργία των οργάνων του σώματος.
Ανεπάρκεια του qi στους πνεύμονες
Η ανεπαρκής ενέργεια στους πνεύμονες συχνά περιλαμβάνει την συχνή ώθηση ούρησης, σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχου της κύστης. Επίσης, προκαλεί ακράτεια ούρων, όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται και οδηγεί σε άλλα συμπτώματα, όπως είναι η κούραση, η δυσκολία αναπνοής και η αδυναμία ομιλίας.
Ανεπάρκεια του qi στην σπλήνα
Η ανεπαρκής ενέργεια στην σπλήνα μπορεί να προκαλέσει επείγουσα ανάγκη ούρησης, συχνή ώθηση σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχου της κύστης. Επίσης, οδηγεί σε άλλα συμπτώματα, όπως υδαρή κόπρανα, κούραση και απώλεια όρεξης.
Ανεπάρκεια του yang στα νεφρά
Η ανεπαρκής ενέργεια στα νεφρά προκαλεί συχνή ούρηση, αυξημένη ροή ούρων, ίλιγγο, εξάντληση, εμβοές, αδυναμία, πόνους στην πλάτη και στα γόνατα, κρυάδες και αποτελεί τον πιο κοινό τύπο ακράτειας στους ηλικιωμένους.
Ανεπάρκεια του yin στα νεφρά:
Αυτού του είδους ανεπάρκεια στα νεφρά μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ούρων ακόμα και μετά από την ούρηση, σκούρα ούρα, ξηρότητα λαιμού, εμβοές, ίλιγγο, νυχτερινές εφιδρώσεις και αϋπνία.
Ο βελονισμός, ως επί τον πλείστον, συμβάλει στην υγιή λειτουργία των οργάνων του σώματος μας, συνεπώς και στην ορθή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Έπειτα από μια σειρά θεραπειών, ο βελονισμός μας βοηθά να διαχειριζόμαστε τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων, ενώ παράλληλα διορθώνει τους παράγοντες που προκάλεσαν εξαρχής αυτό το πρόβλημα.
Επιπλέον, ο ύπνος, η ανεπαρκής ενέργεια και η πέψη βελτιώνονται θεαματικά.
Τέλος, οι αλλαγές στης συνήθειες του τρόπου ζωής, σε συνδυασμό με την θεραπεία του βελονισμού μπορούν να βοηθήσουν με το πρόβλημα της ακράτειας ούρων. Όπως για παράδειγμα, η αποφυγή αλκοολούχων και διουρητικών ποτών, καφεΐνης, πικάντικων και ζαχαρούχων τροφίμων κτλ.
Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού