Τενοντίτιδα

Τενοντίτιδα

Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή ή ερεθισμός ενός τένοντα-του χονδρού δηλαδή ινώδους σαν καλώδιο ιστού, που  ενώνει τους μύες με τα κόκκαλα. Η τενοντίτιδα προκαλεί πόνο και ευαισθησία έξω από την άρθρωση.

Ενώ η τενοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε τένοντα στο σώμα, πιο συχνά εμφανίζεται σε ώμους, αγκώνες, καρπούς και φτέρνες. Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας συνήθως περιλαμβάνουν πόνο(συνήθως έντονο), ευαισθησία και ήπιο πρήξιμο στο σημείο που ο τένοντας προσκολλάται στο οστό. 

Η τενοντίτιδα αλλιώς καλείται και ¨ο αγκώνας του τενίστα¨, ¨ο αγκώνας  του γκόλφερ¨,¨ο ώμος του ρίπτη¨ και ¨ο ώμος του κολυμβητή¨. Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η τενοντίτιδα προκύπτει από την καταπόνηση που προκαλεί μια κίνηση που επαναλαμβάνεται.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν τενοντίτιδα εξαιτίας των επαγγελμάτων τους, των αθλημάτων ή των ενασχολήσεών τους που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, οι οποίες επιβαρύνουν τους τένοντες που χρειάζονται  για να εκτελέσουν την κίνηση, αν και η τενοντίτιδα μπορεί να προκληθεί και από έναν τραυματισμό.

Η ηλικία επίσης μπορεί να παίξει ρόλο στην τενοντίτιδα, επειδή καθώς μεγαλώνουμε οι τένοντές μας γίνονται λιγότερο ελαστικοί και αυτό τους καθιστά πιο ευάλωτους σε τραυματισμούς.

Οι περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας μπορεί να αντιμετωπιστούν με ξεκούραση και αυτό-φροντίδα. Αν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από μερικές μέρες και ενοχλούν σε καθημερινές δραστηριότητες, ο γιατρός θα σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή για να μειώσει τον πόνο και την φλεγμονή.

Ενέσεις κορτιζόνης γύρω από τον τένοντα μπορεί να σας προταθούν για να μειώσουν την φλεγμονή και να ανακουφίσουν από τον πόνο αλλά αν επαναλαμβάνονται μπορεί να αδυνατήσουν τον τένοντα, αυξάνοντας την πιθανότητα της ρήξης του. Η ρήξη του τένοντα είναι ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί επέμβαση. Χωρίς σωστή θεραπεία, η τενοντίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο πρόβλημα και να αυξήσει τις πιθανότητες για ρήξη του τένοντα.

Ο βελονισμός είναι μια άριστη επιλογή για να επιλύσουμε τα προβλήματα που προκαλεί η τενοντίτιδα και να οδηγηθούμε σε σωστή ίαση. Στην κινέζικη ιατρική, οι περισσότερες μυοσκελετικές διαταραχές κρύβουν κάποιες υποβόσκουσες ανισορροπίες ή επηρεάζονται από την τρόπο ζωής μας.

Το να κατανοήσει την γενικότερη εικόνα της υγείας ενός ατόμου, δίνει στον βελονιστή γνώση στις εσωτερικές ανισορροπίες που μπορεί να συμβάλλουν στο τραύμα. Ο τρόπος ζωής μπορεί να παίζει ρόλο, είτε αυτό είναι το επάγγελμα μας,  η άσκηση ή το άθλημα που επιλέγουμε, ή η διατροφή μας.

Η κινέζικη ιατρική επίσης λαμβάνει υπόψιν τον ρόλο που παίζει στην υγεία μας το συναίσθημα και η σκέψη, μιας και αυτά μπορεί να αποτελέσουν την αιτία ή το σύμπτωμα της εσωτερικής μας ισορροπίας.

Με την τενοντίτιδα όπως και τους άλλους τύπους των μυοσκελετικών τραυματισμών, ο πόνος προκαλείται από το μπλοκάρισμα της ενέργειας qi και του αίματος. Η θεραπεία του βελονισμού εστιάζει στο να ξεμπλοκάρει και να βοηθήσει την ενέργεια και το αίμα ώστε να ρέουν σωστά ξανά για να αποφευχθεί ο πόνος  και να επιλυθούν τα συμπτώματα του τραυματισμού. Αυτό βοηθάει επίσης στο να οδηγηθούμε σε πλήρη ίαση.

Επιπροσθέτως, ο βελονιστής αναζητά τους κρυμμένους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας, αδυνάτισαν την άρθρωσή μας  και την κατέστησαν ευάλωτη στον τραυματισμό. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι εξωτερικοί(όπως έκθεση στα στοιχεία της φύσης ή σε εξωτερικό τραύμα ή χτύπημα στην περιοχή) ή εσωτερικοί(που προκλήθηκαν από ανισορροπία σε κάποια από τις λειτουργείες του σώματος εξαιτίας των γονιδίων μας ή του τρόπου ζωής μας).

Με το να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κρυφούς παράγοντες, μπορούμε να δυναμώσουμε την πάσχουσα περιοχή και να βελτιώσουμε την υγεία μας, με στόχο να μην προκύψει στο μέλλον καινούργιο πρόβλημα.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top