Οι ψευδαισθήσεις αποτελούν μια παθολογία η οποία επηρεάζει αρνητικά τις πνευματικές ικανότητες ενός ατόμου. Πρόκειται για μια πνευματική ασθένεια, η οποία κατατάσσεται στον τομέα των ψυχώσεων, κατά την οποία ο πάσχων δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από την φαντασία. Μπορεί να πρόκειται είτε για υπερβολή ή εντελώς ψευδή αντίληψη των γεγονότων.
Οι ψευδαισθήσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μέσης ηλικίας και μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης, όπως η σχιζοφρένεια. Μπορεί επίσης να προκληθούν από υψηλό πυρετό ή μέθη ή χρήση ναρκωτικών.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται ένα αντικείμενο, χάρη στο ερέθισμα του νευρωνικού τόξου και μετά από πολλά στάδια επεξεργασίας του.
Τα αισθητήρια όργανά μας, δίνουν σήματα στον εγκέφαλό μας για να αντιληφθούμε την γεύση, την οσμή, τους ήχους, την θερμοκρασία, τον πόνο, την ισορροπία κ.α. Όταν αυτά ερμηνευθούν λανθασμένα, προκύπτουν οι ψευδαισθήσεις.
Είδη παραισθήσεων
Υπάρχουν είδη παραισθήσεων όσα και οι αισθήσεις μας, δηλαδή: γευστικές, οσφρητικές, οπτικές, απτικές και ακουστικές παραισθήσεις.
Επίσης χωρίζονται σε αλλόκοτες παραισθήσεις, όταν για παράδειγμα κάποιος νομίζει ότι του έχουν αλλάξει τα όργανα του σώματός του με κάποιου άλλου, πράγμα που δεν στέκει. Υπάρχουν οι μη αλλόκοτες παραισθήσεις, όταν μπορεί ένα άτομο να υποστηρίζει κάτι ναι μεν περίεργο, αλλά όχι απίθανο.
Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να νομίζει ότι τον παρακολουθεί η αστυνομία διαρκώς. Και τέλος, υπάρχουν οι ψευδαισθήσεις που σχετίζονται με την διάθεση του πάσχοντα, όπως να νομίζει ότι είναι ο θεός ή ότι οι τηλεπαρουσιαστές τον κατακρίνουν και ψευδαισθήσεις που δεν σχετίζονται με την διάθεση, όπως το να νομίζει κανείς ότι μεγαλώνει ένα πρόσθετο μέλος στο σώμα του.
Άλλα συχνά θέματα παραισθήσεων είναι το να νομίζει κάποιος ότι έχει πεθάνει, ότι τους απατούν οι σύντροφοί τους, ότι άλλοι διαβάζουν την σκέψη τους, ότι κάποιος είναι ερωτευμένος μαζί τους, ή τέλος ότι προσβάλλονται από βακτήρια, σκουλήκια, έντομα κ.α
Αίτια των ψευδαισθήσεων
Είναι δύσκολο να καθορίσει κανείς τα αίτια των ψευδαισθήσεων. Κάποιοι υποστηρίζουν την γενετική-βιολογική θεωρία, η οποία υποστηρίζει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στα άτομα με βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό. Άλλοι θεωρούν ότι μπορεί να φταίει κάποια δυσλειτουργία στην γνωστική ικανότητα κάποιων ατόμων, στον τρόπο δηλαδή που ερμηνεύουν καταστάσεις στην ζωή τους. Τρίτοι πιστεύουν ότι οι ψευδαισθήσεις προκύπτουν από την δυσκολία των ατόμων να ανταπεξέλθουν σε προκλήσεις της καθημερινότητας ή έλλειψη αυτοεκτίμησης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται πως ρόλο παίζει η ντοπαμίνη αλλά και δυσλειτουργίες στον δεξιό πλευρικό προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου.
Ομοιοπαθητική θεραπεία
Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα βοηθούν στην θεραπεία από τις ψευδαισθήσεις. Υπάρχει πληθώρα τέτοιων φαρμάκων για να αντιμετωπίσετε ψευδαισθήσεις που προέρχονται από πυρετό, από φόβο, παράνοια, είτε είναι ήπιας μορφής είτε βαρύτερης.
Τα άτομα με ψευδαισθήσεις μπορεί να είναι λειτουργικά και φυσιολογικά στην συναναστροφή τους με τους άλλους, εκτός από ένα συγκεκριμένο τομέα στον οποίο αφορά η ψευδαίσθησή τους. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που η ζωή τους όλη επηρεάζεται από την πάθηση.
Με την πιο φυσική και ήπια λύση που προτείνει πάντα η ομοιοπαθητική, μπορούμε να ανακουφίσουμε τον πάσχοντα και να τον οδηγήσουμε στην απαλλαγή του από τις ψευδαισθήσεις που τον κυριεύουν.