ρευματοειδής αρθρίτιδα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή που προσβάλει την επένδυση των αρθρώσεων, προκαλώντας οίδημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλέσει διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων. Η ασθένεια αυτή αποτελεί μια αυτοάνοση διαταραχή του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 

Στα συμπτώματα της συνήθως συμπεριλαμβάνονται ο πόνος στις αρθρώσεις, το οίδημα, η ευαισθησία στις προσβεβλημένες περιοχές, τα ερυθρά και πρησμένα χέρια και η πρωινή δυσκαμψία, η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ολόκληρη την ημέρα. Τέλος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα προκαλώντας πυρετό, κόπωση και απώλεια βάρους.

Αυτή η αυτοάνοση διαταραχή τείνει να επηρεάζει πρώτα τις μικρότερες αρθρώσεις, όπως είναι οι καρποί, τα χέρια, οι αστράγαλοι και τα πόδια. Στην συνέχεια, καθώς αυτή εξελίσσεται, προσβάλλει τους ώμους, τους γοφούς, τα γόνατα, τους αγκώνες, τον λαιμό και την γνάθο. Τα συμπτώματα της ποικίλλουν ανάλογα με τις περιοχές που έχει επηρεάσει και μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι φλεγμονές που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της νόσου εναλλάσσονται με περιόδους σχετικής ύφεσης, κατά την διάρκεια της οποίας μειώνεται το οίδημα, ελαττώνεται ο πόνος και βελτιώνεται ο ύπνος.

Οι αιτίες που οδηγούν σε ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν έχουν ακόμα καθοριστεί με ακρίβεια από τους επιστήμονες. Αυτοί θεωρούν ότι ίσως είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων μεταξύ κληρονομικότητας και  βακτηριακής ή ιογενής λοίμωξης. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει σαφής αιτία που προκαλεί την συγκεκριμένη αυτοάνοση διαταραχή, δεν υπάρχει και ακριβής θεραπεία.

Η δυτική ιατρική βασίζει την θεραπεία κατά της ρευματοειδής αρθρίτιδας κυρίως ως προς την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που αυτή προκαλεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει την διαχείριση τους και την πρόληψη φλεγμονών, καθώς προσπαθεί να περιορίσει την εξέλιξη της ασθένειας. Οι ιατροί συνιστούν την χορήγηση φαρμάκων για την μείωση των φλεγμονών των αρθρώσεων και αναλγητικά. Ως συμπληρωματικές λύσεις θεραπείας συνιστώνται επίσης, η φυσιοθεραπεία και σε προχωρημένες καταστάσεις οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Η κινέζικη ιατρική θεωρεί την συγκεκριμένη αυτοάνοση διαταραχή ως σύνδρομο ‘bi’. Αυτό το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από την απόφραξη της ροής της ενέργειας qi και του αίματος, εξαιτίας του κρύου, της υγρασίας ή της θερμότητας και έχει ως αποτέλεσμα τα συμπτώματα πόνου, την βαρύτητα των άκρων, τη δυσκαμψία, το πρήξιμο και την ερυθρότητα. Τα σύνδρομα ‘bi’ εμφανίζονται συνήθως λόγω της αδυναμίας ή ανισορροπίας του σώματος που μας κάνουν επιρρεπής σε τραυματισμούς και ασθένειες των αρθρώσεων.

Το σύνδρομο ‘bi’ που είναι υπεύθυνο για την ρευματοειδής αρθρίτιδα, δημιουργείται από μια ανισορροπία των νεφρών, λόγω του ρόλου που αυτά διαδραματίζουν σε σχέση με  τη λειτουργία του μυελού και των οστών. Πολλές φορές επίσης, υπεύθυνο μπορεί να είναι το συκώτι, γιατί η οποιαδήποτε δυσλειτουργία του, οδηγεί σε παρεμπόδιση της ενέργειας qi και δυσκολία στην κυκλοφορία του αίματος.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες ανάλογα με τον οργανισμό του κάθε ατόμου και τις ανισορροπίες των οργάνων που μπορεί να παρουσιάζει. Για αυτόν τον λόγο, η κινέζικη ιατρική εξετάζει το κάθε ασθενή ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη της τα συγκεκριμένα συμπτώματα που έχει εμφανίσει. Η θεραπεία για αυτήν την αυτοάνοση διαταραχή προσαρμόζεται ξεχωριστά σε κάθε άτομο, ψάχνοντας την ακριβής αιτία που την προκάλεσε.

Ο βελονισμός μπορεί να αποτελέσει την πιο αποτελεσματική επιλογή θεραπείας κατά της ρευματοειδής αρθρίτιδας, γιατί είναι ικανός να περιορίσει την εξάπλωση και εξέλιξη της. Επικεντρώνεται κυρίως στην διαχείριση και εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Αυτή η μορφή εναλλακτικής θεραπείας στοχεύει κυρίως στην απελευθέρωση των διαύλων από εμπόδια, που παρακωλύουν την σωστή ροή ενέργειας και κυκλοφορίας του αίματος προς στις αρθρώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, τα συμπτώματα πόνου, φλεγμονής και δυσκαμψίας αποδυναμώνονται, ο ασθενής ανακουφίζεται από αυτά και οι αρθρώσεις ενισχύονται και αποκτούν ξανά την καλή τους κατάσταση.

Είναι ικανός να βοηθήσει έναν ασθενή με χρόνια ασθένεια να ανακτήσει ξανά την καλή ποιότητα ζωής του, χωρίς να υποφέρει καθημερινά από τα διάφορα συμπτώματα που αυτή του προκαλεί και να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της ασθένειας.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top