Ο πόνος σε κάθε δόντι προβλέπει προβλήματα σε συγκεκριμένα όργανα.
Οι βελονιστές σε όλο τον κόσμο ακολουθούν έναν πίνακα μεσημβρινών των δοντιών για την εργασία τους. Με αυτόν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δόντια για να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τα μέρη του σώματος με τα οποία συνδέονται.
Για παράδειγμα, οι κάτω κεντρικοί και πλευρικοί κοπτήρες είναι συνδεδεμένοι στον μεσημβρινό που αντιστοιχεί στους επινεφρίδιους αδένες.
Συνεπώς, ευαισθησία ή πόνος σε αυτά τα δόντια μπορεί να υποδεικνύει κάποια ανισορροπία στην λειτουργία των επινεφριδίων.
Μεσημβρινοί και δόντια
Τα δόντια μας αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα όργανα και συστήματα. Η ενέργεια qi ρέει αμφίδρομα: τραυματισμένα δόντια μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός προβλήματος σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος.
Μια απονεύρωση στον δεύτερο προγόμφιο μπορεί, λοιπόν, να επηρεάσει ιστούς του στήθους ή των πνευμόνων.
Κάποιες φορές οι άνθρωποι αισθάνονται πόνο σε ένα δόντι που είχαν αφαιρέσει στο παρελθόν-αυτό είναι γνωστό ως ¨πόνος φάντασμα¨.
Αυτό είναι και το πιο χαρακτηριστικό της σύνδεσης μεταξύ δοντιών και των άλλων σημείων του σώματος μέσω των μεσημβρινών: ένα δόντι που πλέον δεν υφίσταται δεν είναι δυνατόν να προκαλεί πόνο. Το όργανο με το οποίο συνδεόταν, όμως, μπορεί να είναι η αιτία αυτού του πόνου.
Τι λένε οι μελέτες
Πολλοί θεραπευτές πιστεύουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της υγείας των δοντιών και της συνολικής υγείας του σώματος.
Μια μελέτη του 2009 δημοσιευμένη στο περιοδικό Dental Aegis ανέλυε :
¨Μια νέα ιδεολογική δομή στην οδοντιατρική ονομάζεται ¨τα δόντια ως αισθητήρια όργανα ¨. Αισθητήρες στα δόντια ελέγχουν μια αλληλουχία νευρικών δραστηριοτήτων όταν τρώμε. Αυτοί καθορίζουν πόσο δυνατά και πόσο γρήγορα μασάμε και τροφοδοτούν πληροφορίες στον εγκέφαλό μας.Η μάζα του δοντιού μας εμπεριέχει δεκτικές ίνες.
Η μηχανική αυτή λήψη πληροφοριών είναι η ασυναίσθητη αίσθηση ή η συνειδητή αντίληψη απτής ή μηχανικής μετάθεσης που προέρχεται από ερεθίσματα έξω από το σώμα. Οι μηχανικοί υποδοχείς είναι όργανα ακροδέκτες που ανταποκρίνονται σε μηχανικά ερεθίσματα όπως ένταση, πίεση ή δόνηση¨.
Τα δόντια λοιπόν δεν είναι αδρανή αλλά σημαντικά στην νευρο-επικοινωνία, παρέχοντας μοναδική αισθητήρια πληροφορία που υποκινεί άλλες βιολογικές διεργασίες.
Μια Φινλανδική μελέτη απομόνωσε τα γονίδια που ευθύνονται για την ανάπτυξη των δοντιών και βρήκε ότι τα ίδια γονίδια είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη και άλλων οργάνων.
Στο πλαίσιο της κυτταρικής ανάπτυξης και διαφοροποίησης, τα γονίδια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των οργάνων αποτελούν δείκτες πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου σε κάποια φάση της ζωής μας. Στην πραγματικότητα, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αφύσικης ανάπτυξης των δοντιών και του καρκίνου.
Οι ερευνητές τεκμηρίωσαν ακόμη την σχέση μεταξύ των βακτηρίων στην οδοντική μάζα και τον σχηματισμό του καρκίνου του στήθους. Παρομοίως, χρόνιες οδοντικές μολύνσεις συμβάλλουν σε καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό και στυτική δυσλειτουργία.
Ένας απλός χάρτης των μεσημβρινών των δοντιών
Δεδομένης της σχέσης της υγείας των δοντιών και των άλλων μερών του σώματος, παρακάτω είναι κάποιες ασθένειες που συνδέονται με συγκεκριμένα δόντια. Ένας πονόδοντος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα και κάπου αλλού, όμως, δεν είναι κακό να το διερευνήσουμε, ειδικά αν η ενόχληση επιμένει.
Παρακάτω είναι κάποιοι μεσημβρινοί που σχετίζονται με τα δόντια
• Κοπτήρες και κυνόδοντες βρίσκονται στους μεσημβρινούς που συνδέονται με νεφρά, συκώτι, και χοληδόχο κύστη.
• Οι μεσημβρινοί από τους προγομφίους και γομφίους(τραπεζίτες) είναι στο παχύ έντερο και το στομάχι.
Αυτοί οι μεσημβρινοί συνδέουν διάφορα όργανα, αδένες, μύες και αρθρώσεις με τα δόντια μας
• Πόνος στους πάνω και κάτω κοπτήρες μπορεί να υποδεικνύει λοίμωξη σε νεφρά, ουροδόχο κύστη, και αυτί. Μπορεί ακόμη να σημάνουν προβλήματα με το λεμφικό σύστημα και τα όργανα αναπαραγωγής.
• Πόνος στον γομφίο υποδεικνύει αναιμία, στομαχικά και εντερικά έλκη, χρόνια γαστρίτιδα (φλεγμονή στου στομάχου), αιμορροΐδες, λοιμώξεις στην ουροδόχο κύστη, προβλήματα με το στήθος, ρευματισμούς, και χρόνια φλεγμονή στο πάγκρεας.
• Οι φρονιμίτες συνδέονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα, την καρδιά, το συκώτι, και τα έντερα. Μπορεί επίσης να υποδεικνύουν υψηλή πίεση, έκζεμα, πονοκέφαλο, ασθένειες του συκωτιού, πόνο στα άκρα, και καρδιαγγειακή νόσο.
Συγκεκριμένες νόσοι
Οι παραπάνω συσχετισμοί μπορεί να αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο δόντι και μια ασθένεια:
• Πόνος στον πρώτο κοπτήρα μπορεί να είναι δείγμα μιας λοίμωξης του προστάτη ή των αμυγδαλών.
• Χρόνιος πόνος στους κυνόδοντες μπορεί να είναι δείγμα φλεγμονής του συκωτιού ή της χολής (ηπατίτιδα ή χολοκυστίτιδα).
• Οι προγόμφιοι μπορεί να πονάνε σαν αποτέλεσμα μιας αλλεργικής αντίδρασης, διαταραχής της χλωρίδας του εντέρου (δυσβακτηρίωση), πνευμονίας, ή κολίτιδας.
• Πόνος στο τέταρτο δόντι (πάνω ή κάτω) μπορεί να υποδεικνύει πόνο στις αρθρώσεις και ασθένεια όπως αρθρίτιδα, και επίσης συνδέεται με τους πνεύμονες και το παχύ έντερο.
• Οι κάτω κυνόδοντες αντιστοιχούν στο κυκλοφορικό σύστημα και ο πόνος μπορεί να είναι σημάδι αθηροσκλήρωσης ή δυσλειτουργίας των πνευμόνων.
• Πόνος στους κάτω γομφίους υποδεικνύει κιρσώδεις φλέβες, πολύποδες στο παχύ έντερο, και αναπνευστικές νόσους (βρογχίτιδα, πνευμονία, και άσθμα).
Ολιστική οδοντιατρική
Η αναπτυσσόμενη τάση της ολιστικής υγείας επηρεάζει και την οδοντιατρική, η οποία αρχίζει να βλέπει τα δόντια στην μεγαλύτερη εικόνα της υγείας του συνόλου του σώματός μας.
¨Βιολογική οδοντιατρική¨ είναι ο όρος που δημιούργησε η Διεθνής Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας.
¨Πάντα να ψάχνουμε τον ασφαλέστερο, λιγότερο τοξικό τρόπο για να πετύχουμε την θεραπεία, όλα τα επιτεύγματα της σύγχρονης οδοντιατρικής, και να τα εφαρμόζουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για το βιολογικό προφίλ του κάθε ασθενούς. Μια πιο συμβατή βιολογικά προσέγγιση στην υγεία του στόματος είναι η βιολογική οδοντιατρική.
Μια ολιστική προσέγγιση στην οδοντιατρική περιλαμβάνει την αντίληψη του στόματος και των δοντιών ως μέρος του υπόλοιπου σώματος και όχι απομονώνοντάς τα. Γνωρίζοντας την σύνδεση των δοντιών με τους μεσημβρινούς, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον πόνο των δοντιών με τρόπο πιο ολοκληρωμένο και διεξοδικό.