διάγνωση της γλώσσας

Τι σημαίνει η διάγνωση της γλώσσας για την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική έχει στις υπηρεσίες της την γνώση της διάγνωση της γλώσσας εδώ και 2000 χρόνια. Είναι μια μέθοδος παραδοσιακή και αποτελεσματική που χρησιμοποιείται για να διαγνωσθούν κάποιες ασθένειες, καθώς για την κινεζική ιατρική η γλώσσα θεωρείται ο καθρέφτης του σώματος.

 

 1. Η κατασκευή της γλώσσας και πώς αυτή σχετίζεται με το σώμα και τα εσωτερικά μας όργανα

Τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η διάγνωση της γλώσσας είναι : το σώμα της γλώσσας, η επίστρωσή της και η γεύση που ο καθένας μας αισθάνεται.

 1. Το σώμα της γλώσσας

Το σώμα της γλώσσας αποτελείται κυρίως από μύες. Πρέπει να είναι εύκαμπτη, το χρώμα να είναι έντονο κόκκινο (όχι πολύ σκούρο, πολύ κόκκινο ή χλωμό), να έχει την απαραίτητη υγρασία (όχι πολύ στεγνή ή βρεγμένη), το σχήμα της γλώσσας να ταιριάζει με το μέγεθος του στόματος (όχι πολύ φουσκωτή ή στενή).

Το χρώμα της γλώσσας σχετίζεται με το στομάχι και την σπλήνα. Ένα φρέσκο ροδαλό χρώμα στην γλώσσα υποδεικνύει ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Επίσης συνδέεται με την κυκλοφορία από το ήπαρ και την καρδιά. Το χρώμα της, από την άλλη πλευρά, σχετίζεται με την λειτουργία της σπλήνας, των νεφρών και του ήπατος.

Διαφορετικές περιοχές της γλώσσας συνδέονται με συγκεκριμένα σημεία του σώματος, εσωτερικά όργανα και κανάλια.

 • Η άκρη της γλώσσας – σχετίζεται με την καρδιά, τους πνεύμονες, το στήθος και το πάνω μέρος της πλάτης
 • Οι πλευρές της γλώσσας – σχετίζονται με το ήπαρ, την ουροδόχο κύστη, τα πλευρά του σώματος, το έσω και έξω μέρος των ποδιών, το πλάι του κεφαλιού, το πρόσωπο, τον λαιμό και τους ώμους.
 • Η μέση της γλώσσας – σχετίζεται με το πεπτικό σύστημα, το στομάχι, την σπλήνα, την κοιλιακή χώρα και το μέσον της πλάτης.
 • Το πίσω μέρος της γλώσσας – σχετίζεται με τους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη, κάποια αναπαραγωγικά όργανα, το κάτω μέρος της πλάτης, το κάτω μέρος της κοιλιάς και τα δύο πόδια.
 • Το κάτω μέρος της γλώσσας – σχετίζεται με τους νεφρούς.

Ένας έμπειρος θεραπευτής που εξασκεί την Κινεζική Ιατρική, μπορεί να πάρει πολύτιμες πληροφορίες για τυχόν αλλαγές στο σώμα και τα εσωτερικά σας όργανα, εξετάζοντας την γλώσσα σας. Αυτή είναι η σχέση της γλώσσας με το υπόλοιπο σώμα.

 1. Η επίστρωση της γλώσσας

Η επίστρωση της γλώσσας είναι το στρώμα που την καλύπτει από πάνω. Αυτό θεωρείται υγιές όταν είναι άσπρο, λεπτό και επιτρέπει να φαίνεται το σώμα της γλώσσας από κάτω.

Η επίστρωση της γλώσσας αλλάζει σύμφωνα με την κατάσταση της υγείας μας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει ακόμα και κάθε εβδομάδα. Εξαρτάται καθαρά από την σωματική μας κατάσταση, καθώς και:

 • Το πεπτικό μας σύστημα (την κατακράτηση κοπράνων)
 • Τους πνεύμονες (την ποσότητα φλέγματος)
 • Το κυκλοφορικό σύστημα (τοξίνες και θρόμβους)
 • Την εμμηνορρυσία, την εγκυμοσύνη και το διάστημα μετά την γέννα

Παρακάτω θα δούμε παραδείγματα για την σχέση της επίστρωσης της γλώσσας και την κατάσταση της υγείας.

 • Η γεύση που ο καθένας αισθάνεται

Η κανονική γεύση στην γλώσσα μας θα πρέπει να έρχεται από αυτό που τρώμε. Δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε καμία περίεργη γεύση στο στόμα μας είτε με, είτε χωρίς τροφή.

Το να αισθανόμαστε κάποια περίεργη γεύση μπορεί να σημαίνει κάποια διαταραχή στα εσωτερικά μας όργανα.

 

 1. Παραδείγματα της σχέσης της γλώσσας με τις διαταραχές των οργάνων και του σώματος

Οι θεραπευτές της ΠΚΙ, εξετάζουν την γλώσσα για να βρουν πιθανές ανωμαλίες στα εσωτερικά όργανα, αλλά μπορούν και να δουν το ιστορικό και την σύσταση του σώματος, όσον αφορά θέματα που μπορεί να προκύψουν.

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε κάποιους τύπους γλώσσας και τα χαρακτηριστικά τους.

 

 

 1. Υπερβολικά κόκκινη γλώσσα

Αυτό υποδεικνύει ότι στο σώμα υπάρχει υπερβολική θερμότητα. Μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα όπως: αίσθηση ζέστης, υπερβολική εφίδρωση, ερυθρό πρόσωπο, ζωντανά όνειρα, δυσκοιλιότητα, σκούρα κόπρανα, πολυφαγία, ευερεθιστότητα ή μικρότερο εμμηνορρυσιακό κύκλο. Κάποιοι παρουσιάζουν διαταραχές όπως υπερθυρεοειδισμό, υψηλή αρτηριακή πίεση ή εμμηνόπαυση.

 1. Χλωμή γλώσσα

Αυτό μπορεί να δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στο πεπτικό σύστημα και ανεπάρκεια στην ενέργεια του Qi (τσι) και του αίματος. Συνυπάρχουν συμπτώματα όπως: έλλειψη ενέργειας, χλωμό πρόσωπο, ζάλη (κυρίως σε όρθια στάση), σύντομη αναπνοή, αργή κίνηση του εντέρου, φούσκωμα μετά το γεύμα, σύντομη περίοδος (1-2 μέρες), λίγο ή καθόλου γάλα μετά από τοκετό. Μπορεί να εμφανιστεί επίσης χαμηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία, υπογονιμότητα ή συχνές αποβολές.

 • Μωβ ή σκούρα γλώσσα

Αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει λειτουργική διαταραχή στο ήπαρ και την καρδιά. Μπορεί να υπάρχει κακή κυκλοφορία του αίματος και παρουσία θρόμβων (ίσως από παλιά τραύματα). Συνοδεύεται από σωματικό πόνο, πόνο και δυσκαμψία σε αυχένα, λαιμό και ώμους, πόνο στο στήθος, πονοκεφάλους ή περίοδο με θρομβωμένο αίμα και καφετιά αιμορραγία. Ακολουθούν διαταραχές όπως ενδομητρίωση, πολυκυστικές ωοθήκες, ημικρανίες, αρθρίτιδα.

 1. Πρησμένη γλώσσα με σημάδια δοντιών στο πλάι

Αυτό δείχνει αδύναμη σπλήνα και περίσσεια υγρών. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι: πρησμένα και βαριά άκρα, φούσκωμα, έλλειψη ενέργειας, αργή κίνηση εντέρου, δυσκολία στην απώλεια βάρους και ευκολία στην πρόσληψη, πρόσληψη βάρους πριν την περίοδο, πρησμένο πρόσωπο και μάτια το πρωί. Οι συνηθισμένες διαταραχές είναι υποθυρεοειδισμός, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, παχυσαρκία, πολυκυστικές ωοθήκες.

 1. Στενή γλώσσα με έλλειψη υγρασίας

Αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει ανεπάρκεια του Yin (γιν),δλδ ελάχιστα υγρά. Τα συμπτώματα που δίνει είναι αϋπνία, έντονα όνειρα, εξάψεις, δυσκοιλιότητα, ξηροδερμία,, δίψα, πείνα. Οι διαταραχές που έπονται είναι υπερθυρεοειδισμός, εμμηνόπαυση, υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη, άγχος, γαστρικό έλκος.

 1. Πυκνή λιπαρή επίστρωση

Αυτό δείχνει στο σώμα υπάρχει πολλή υγρασία και υγρά. Μπορεί να υποφέρετε από συμπτώματα όπως βαριά χέρια και πόδια, φούσκωμα, έλλειψη ενέργειας, δύσκαμπτες αρθρώσεις, πρόσληψη βάρους, αργή κίνηση του εντέρου. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως παρουσιάζουν υψηλή χοληστερίνη ή λιπώδες ήπαρ.

 • Πυκνή κίτρινη επίστρωση ειδικά στο μέσον της γλώσσας

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στο πεπτικό σύστημα και στασιμότητα της θερμότητας. Δίνει συμπτώματα όπως αίσθηση ζέστης, εφίδρωση, δυσοσμία σώματος και αναπνοής, κίτρινα ούρα, δυσκοιλιότητα, σκούρα κόπρανα, φούσκωμα, ερυθρό πρόσωπο, ζωντανά όνειρα ή εφιάλτες, αϋπνία. Ακολουθούν διαταραχές όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερίνη, διαβήτης, ασθένειες ήπατος ή χοληδόχου κύστης.

 • Ανώμαλη επικάλυψη

Αυτό δείχνει ότι το Yin (γιν) του στομάχου και του ήπατος έχουν υποστεί βλάβη. Μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως κάψιμο στο στήθος, πόνο στο στομάχι, κακό ύπνο, ζωντανά όνειρα, ξηροδερμία, δυσφορία στα πλευρά. Διαταραχές που εμφανίζονται είναι στο ήπαρ και το στομάχι καθώς και γαστρικό έλκος.

 1. Γλυκιά και λιπαρή γεύση στην γλώσσα

Εδώ υπάρχει διαταραχή στην σπλήνα.

 1. Πικρή γεύση

Αυτό σημαίνει διαταραχές την καρδιά, το ήπαρ και την χοληδόχο κύστη.

 1. Αλμυρή γεύση

Αυτό υποδεικνύει διαταραχές νεφρών.

 1. Τι πρέπει να κάνετε πριν την διάγνωση της γλώσσας
 • Αποφύγετε τα ζεστά ροφήματα για μια ώρα πριν την εξέταση.
 • Αποφύγετε φαγητά που μπορεί να αλλάξουν το χρώμα της γλώσσας για τρεις ώρες πριν την εξέταση.
 • Το πρωί, όταν βουρτσίσετε τα δόντια σας ,μην καθαρίσετε την επιφάνεια της γλώσσας σας.

 

Για την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, όλα τα μέρη του σώματος είναι αλληλένδετα και ακόμη και το πιο μικρό ή ασήμαντο μπορεί να μας δώσει στοιχεία για την γενικότερη κατάσταση του οργανισμού μας.

Αν υποφέρετε από χρόνιες παθήσεις και δυσκολεύεστε να βρείτε λύση, απευθυνθείτε  σε έναν θεραπευτή της ΠΚΙ για να σας βοηθήσει μέσω της διάγνωσης της γλώσσας.

 

 

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top