ούρα

Τα ούρα δείχνουν την κατάσταση της υγείας μας

Είναι κοινώς αποδεκτό από την Δυτική αλλά και την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, ότι τα ούρα έχουν να πουν πολλά για την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου. Είναι η μεγαλύτερη απέκρριση του σώματος και μπορούν να βοηθήσουν στο να διαγνώσουμε κάποιες παθήσεις.

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική βέβαια θεωρεί την κατάσταση των ούρων ως ένα παράθυρο στην γενικότερη υγεία του σώματός μας.

Με αυτό το κείμενο θα σας βοηθήσουμε να πάρετε μια ιδέα του πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε την κατάσταση της υγείας μας από τα ούρα μας.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξακριβώσουμε αρκετές ασθένειες. Αρκεί να παρατηρήσουμε το χρώμα, την οσμή, την ποσότητα, την συχνότητα και την αίσθηση κατά την διούρηση. Όλα αυτά έχουν να μας πουν πολλά για την υγεία μας.

Πότε μιλάμε για φυσιολογική ούρηση;

Η συνηθισμένη συχνότητα ούρησης για έναν ενήλικα είναι 3-5 φορές την ημέρα και όχι περισσότερο από μια φορά την νύχτα. Η ποσότητα των ούρων πρέπει να κυμαίνεται από 1000-1800 ml. Βέβαια η ποσότητα όπως και η συχνότητα που κάποιος ουρεί μπορεί να επηρεαστεί από τον καιρό, την διατροφή, την ηλικία αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης.

Το χρώμα των ούρων πρέπει να είναι διάφανο ή αχνό κίτρινο. Δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε καμία δυσφορία πριν, κατά την διάρκεια ή μετά την διούρηση. Δεν θα πρέπει να υπάρχει κάψιμο, πόνος, δυσκολία ή επείγουσα ανάγκη διούρησης.

Παρακολουθήστε τα ούρα σας και αναφέρετε στον γιατρό σας αν υπάρχει κάτι που θεωρείτε μη φυσιολογικό. Θα βοηθηθείτε να εντοπίσετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Πότε μιλάμε για μη φυσιολογική ούρηση

 

Σε περίπτωση πουκατα την διάρκεια της όυρησης νιώθετε πόνο η κάψιμο τότε κάτι δεν πάει καλα

Αυτά τα συμπτώματα για την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική υποδεικνύουν ότι στην περιοχή της κάτω κοιλίας επικρατεί πολλή θερμότητα και υγρασία(τοξίνες).

Για την Δυτική Ιατρική αυτό σηματοδοτεί λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Σε αυτή την κατάσταση συνήθως συνυπάρχουν και συμπτώματα όπως: σκούρα ούρα, συχνή διούρηση με μικρή ποσότητα, πόνος στην κοιλιά και την πλάτη, ελαφρά αυξημένη θερμοκρασία σώματος, έλλειψη ενέργειας.

Είναι απαραίτητο σε αυτές τις περιπτώσεις να αναζητήσουμε την βοήθεια του γιατρού εξ’αρχής.

 

Συστάσεις

  1. Παράλληλα με την θεραπεία σας, αποφύγετε φαγητά όπως: καυτερά, τζίντζερ, τηγανητά, αρνί, κρεμμύδια, σκόρδο, γαρίδες και αλκοόλ.
  2. Ξεκουραστείτε, πιείτε νερό και πράσινο τσάι. Επίσης το καρπούζι θα σας βοηθήσει για όσο διαρκούν τα συμπτώματα.
  3. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι αντιμετωπίσιμες σχετικά εύκολα. Αν όμως το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι πεσμένο, μπορεί να γίνουν χρόνια κατάσταση. Απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο θεραπευτή της Παραδοσιακή Κινεζικής Ιατρικής για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

 

Πολύ σκούρα ούρα

Αυτό μπορεί να σημαίνει:

  1. Δεν πίνετε αρκετό νερό ή έχετε υπερβολική εφίδρωση. Τότε πρέπει να πίνετε περισσότερα υγρά για να δείτε το χρώμα των ούρων σας να αλλάζει άμεσα.
  2. Το σκούρο χρώμα υποδεικνύει υπερβολική θερμότητα στο σώμα. Στην Κινεζική Ιατρική, έχουμε σκούρα ούρα όταν στα εσωτερικά μας όργανα υπάρχει πολλή θερμότητα ή τοξίνες. Τότε θα έχουμε τα παρακάτω συμπτώματα: ερυθρό πρόσωπο, αίσθηση ζέστης, εφίδρωση, δίψα, δυσκοιλιότητα, αϋπνία, έντονα όνειρα και ευσυγκινησία. Απευθυνθείτε στον επαγγελματία της ΠΚΙ για να εντοπίσει την αιτία της θερμότητας και να επαναφέρει την ισορροπία στο σώμα σας πριν επιδεινωθεί. Κατά την διάρκεια της θεραπείας σας, καταναλώστε: αχλάδια, καρπούζι, μελιτζάνα.
  3. Κάποιες φορές τα σκούρα ούρα οφείλονται στην εμφάνιση αίματος. Αυτό μπορεί να προέρχεται από τους νεφρούς ή από πέτρες στην ουροδόχο κύστη. Τότε συνήθως, συνυπάρχει έντονος πόνος στην μια πλευρά χαμηλά στην πλάτη, αλλά και πόνος κατά την διούρηση. Για την ΠΚΙ, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υπερβολική θερμότητα και στασιμότητα στην ουροδόχο κύστη ή τους νεφρούς.

 

Συχνή ούρηση

Αυτό μπορεί να σημαίνει:

  1. Η συχνή ούρηση μπορεί να είναι φυσιολογική, στην περίπτωση που καταναλώνουμε πολλά υγρά.
  2. Συχνή ούρηση συναντάμε σε άνδρες μέσης προς τρίτη ηλικία. Εκείνοι παρουσιάζουν συχνή αλλά αργή διούρηση. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του προστάτη συνήθως και θα πρέπει να το ερευνήσουν.

 

 

Για την Κινεζική Ιατρική η συχνή ούρηση κατά την διάρκεια της μέρας ή της νύχτας, συνδέεται με αδυναμία των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης.

Τα συμπτώματα που δίνει είναι: πόνο χαμηλά στην μέση, πρησμένοι αστράγαλοι, πόνος στο γόνατο, έλλειψη ενέργειας, αϋπνία, πρωϊνό ξύπνημα, ταραγμένος ύπνος λόγω της συχνής διούρησης, ασθενής μνήμη, πρόωρη εμφάνιση γκρίζων μαλλιών, χαμηλή λίμπιντο, ανικανότητα, δύσκολη εμμηνόπαυση.

  1. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις παιδιών με συχνή διούρηση ή που βρέχουν το κρεββάτι τους. Και αυτό οφείλεται σε αδυναμία των νεφρών και της κύστης, όμως εδώ συμβαίνει λόγω της ανάπτυξης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Κατά την διάρκεια της θεραπείας σας, μπορείτε να καταναλώνετε τροφές όπως: καρύδια, αρνί, γαρίδες, σχοινόπρασο. Με την βοήθεια του θεραπευτή της ΠΚΙ θα καταφέρετε να ισορροπήσετε τους νεφρούς και την ουροδόχο κύστη σας.

 

  1. Κάποια άτομα μπορεί να παρουσιάσουν συχνή διούρηση λόγω ηπατικής διαταραχής και άγχους. Εδώ η συχνή διούρηση συμβαίνει κατά την διάρκεια της μέρας και εξαρτάται από την συναισθηματική κατάσταση των ατόμων, οπότε φεύγει και ξαναεμφανίζεται. Συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα: αίσθημα παλμών, τρέμολο, αϋπνία, έντονα όνειρα, άγχος.

 

Θολά ούρα

Για την Κινεζική Ιατρική τα θολά ούρα σχετίζονται με στασιμότητα της υγρασίας στην κατώτερη κοιλιακή χώρα. Τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι: φούσκωμα, βαριά χέρια και πόδια, λασπώδη κόπρανα και έλλειψη ενέργειας. Θα πρέπει να ελέγξετε τους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη και τον προστάτη.

 

Παρακολουθήστε την διούρησή σας καθημερινά, για να καταλάβετε το πρόβλημα που τυχόν προκύψει σε πρώιμο στάδιο και να το θεραπεύσετε να την βοήθεια ενός επαγγελματία της ΠΚΙ.

 

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top