Η υψηλή πίεση του αίματος, ή αλλιώς υπέρταση, είναι η κατάσταση κατά την οποία η πίεση του αίματος που κυκλοφορεί στις αρτηρίες της καρδιάς, παραμένει σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από το κανονικό. Αυτό συνεπάγεται βλάβες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και όχι μόνο.
Μακροπρόθεσμα, η υψηλή πίεση του αίματος αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή βλάβες, νεφρικές βλάβες ακόμη και τύφλωση. Πρέπει λοιπόν να είμαστε σε επιφυλακή, καθώς πολλές φορές τα συμπτώματα αργούν να εκδηλωθούν για να επιληφθούμε και οι βλάβες μπορεί να εξελίσσονται.
Η υψηλή πίεση του αίματος διακρίνεται σε πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής, ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί. Η πρωτοπαθής, δεν έχει ευδιάκριτα αίτια και εξελίσσεται σταδιακά με την πάροδο ετών.
Η δευτεροπαθής, εμφανίζεται απότομα και αποτελεί σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης, όπως παθήσεις του θυρεοειδούς ή των νεφρών. Επίσης υπέρταση μπορεί να εμφανιστεί λόγω λήψης κάποιων φαρμάκων.
Τέλος, υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής πίεσης του αίματος, άλλοι μπορούν να αντιμετωπιστούν από εμάς, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το υπερβολικό αλάτι στο φαγητό, το αλκοόλ, η καθιστική ζωή, το άγχος και άλλοι για τους οποίους δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, όπως η γενετική, η ηλικία, η φυλή.
Πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε την υψηλή πίεση του αίματος είναι σχετικά με την διατροφή και τον τρόπο ζωής μας. Για παράδειγμα, να μειώσουμε το αλάτι στο φαγητό μας, να ελαττώσουμε το έτοιμο και ¨βρώμικο¨ φαγητό, να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Φυσικά πρέπει να κόψουμε το κάπνισμα και το υπερβολικό αλκοόλ.
Η τακτική άσκηση θα μας βοηθήσει, έστω και ένα περπάτημα μισή ώρα κάθε μέρα. Τέλος, η διαχείριση του άγχους είναι σημαντική καθώς αυτό προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων.
Για να αντιμετωπίσει την υψηλή πίεση του αίματος, η Δυτική Ιατρική εξετάζει πρώτα την επικινδυνότητά της. Αν μιλάμε για ήπιας μορφής υπέρταση, προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής και χαλάρωση. Σε πιο βαριές καταστάσεις, είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή.
Όπως και να έχει, η υψηλή πίεση του αίματος είναι μια πάθηση που δεν γιατρεύεται δια παντός. Μπορεί να προκαλέσει διάφορες βλάβες στον οργανισμό και αντιμετωπίζεται μόνο ως προς τα συμπτώματα με φαρμακευτική αγωγή εφόρου ζωής.
Τα πράγματα διαφοροποιούνται λίγο στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Για αυτήν, ναι μεν η υψηλή πίεση του αίματος προκαλείται από κακή διατροφή, άγχος και συναισθηματική ανισορροπία, αλλά την εξετάζει ως ασθένεια του καρδιαγγειακού συστήματος. Η ΠΚΙ θεωρεί πως δυσλειτουργίες όπως των νεφρών και του ήπατος, επηρεάζουν την λειτουργία της καρδιάς. Έτσι, το άγχος και τα συναισθηματικά προβλήματα εμποδίζουν την σωστή λειτουργία του ήπατος, ενώ η κακή διατροφή το στομάχι και την σπλήνα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα σύμπτωμα της γενικότερης κακής κατάστασης του οργανισμού και η θεραπεία πρέπει να στοχεύει όχι στα συμπτώματα απλά, αλλά στην αιτία.
Ο βελονισμός προσφέρει την βοήθειά του στο να διορθώσει την διαταραγμένη λειτουργία του οργανισμού, όπου αυτός πάσχει. Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια γερμανική μελέτη του 2007. Αποτελεί μια εναλλακτική αντιμετώπιση της υπέρτασης, υποστηρίζοντας μια πιο φυσική, χωρίς παρενέργειες και φάρμακα προσέγγιση.
Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού