Οι θεραπευτές της κινέζικης ιατρικής έχουν εξηγήσει με απλό τρόπο πως εκείνη λειτουργεί και ποιος είναι ο ρόλος της στην αντιμετώπιση των διάφορων ασθενειών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το Qi (ενέργεια) ρέει μέσω τους σώματος κατά μήκος των γραμμών της ενέργειας που ονομάζονται μεσημβρινοί. Όταν αυτή η ροή ενέργειας κινείται κανονικά, όλα βαίνουν ομαλώς. Όταν όμως αρχίζει να συσσωρεύεται ενέργεια στα διάφορα όργανα του σώματος και στις ενώσεις του, τότε προκαλούνται τα συμπτώματα και οι ασθένειες.
Αυτή η δυσαναλογία στην κατανομή της ενέργειας μέσα στο σώμα μπορεί να προκληθεί από τραυματισμούς, κατάχρηση, από την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, από τα τρόφιμα που τρώμε, καθώς και από τα παθολογικά μικρόβια, τα οποία στην κινέζικη ιατρική ονομάζουμε ολέθριες επιρροές. Όλα τα παραπάνω παρεμποδίζουν την σωστή ροή της ενέργειας.
Φυσικά και αυτές οι δυσαναλογίες ενέργειας μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με την επιδέξια πίεση στα σημεία των μεσημβρινών. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται τα μεγάλα ποσοστά ενέργειας από τους μεσημβρινούς, αποκαθίσταται ξανά η ροή της ενέργειας και ο ασθενής αισθάνεται πλέον καλύτερα.
Αυτό το σύστημα έγινε πλήρως κατανοητό από τους παθολόγους της αρχαίας Κίνας και τώρα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό στην δυτική επιστήμη. Γνωρίζοντας λοιπόν την Δυτική επιστήμη κατανοούμε πλήρως την λειτουργία και τον ρόλο της κινέζικης ιατρικής.
Εδώ και χρόνια επικρατεί η άποψη ότι η δυνατότητα του σώματος μας να κατευθύνει την ενέργεια ,εξαρτάται από το δίκτυο της περιτονίας, το οποίο αποτελεί το κυρίαρχο μέσο, όπου οι θεραπευτές μπορούν να προκαλέσουν στον ασθενή θετικές αλλαγές στην υγεία του οργανισμού τους.
Η περιτονία είναι το μαλακό συστατικό του συνδετικού ιστού του συστήματος. Αυτή τυλίγει κάθε σχηματισμό ιστών στον οργανισμό μας. Είναι ένα συνεχές τρισδιάστατο δίκτυο ιστών που επεκτείνεται από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών, από μπροστά μέχρι πίσω και από το εσωτερικό μέχρι το εξωτερικό του σώματος. Ακόμα και αν όλα τα άλλα αφαιρεθούν, η περιτονία θα συνεχίσει να υπάρχει με την κάθε λεπτομέρεια της.
Η κύρια λειτουργία της περιτονίας είναι να δένει συγκεκριμένα κύτταρα στους ιστούς, τους ιστούς στα όργανα και τα όργανα στα συστήματα τους. Έχει επίσης, την δυνατότητα να αναπτύσσεται στο σώμα μας συνολικά. Περιέχει πολλές εξειδικευμένες δομές, αλλά αποτελεί ολόκληρη ένα κομμάτι. Επιπλέον, η περιτονία έχει σημαντικό ρόλο στην αιμοδυναμική και στις βιολογικές διεργασίες και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της ενδοκυτταρικής επικοινωνίας.
Μέσα από τα αρχαία κείμενα συμπεραίνεται ότι οι παθολόγοι της κινέζικης ιατρικής γνώριζαν καλά το σύστημα της περιτονίας, δηλαδή το πώς λειτουργεί, καθώς και την δυνατότητα που έχει να κατευθύνει την ενέργεια μέσα στο σώμα μας.
Τα κείμενα αυτά αναφέρονται «στους μεγάλους χώρους συνάντησης της σάρκας και στους μικρούς χώρους συνάντησης της σάρκας». Εντοπίζεται ακόμα μέσα σε αυτά η εξής τοποθέτηση, «Διάκενα των τμημάτων της σάρκας, είναι οι χώροι συνάντησης ρεμάτων και κοιλάδων, μέσα στους οποίους ρέουν και ενώνονται οι διαφορετικοί τύποι ενεργειών».
Υπάρχουν και παλαιά κείμενα τα οποία αναφέρονται σε ένα δίκτυο «των μεσημβρινών» τα οποία είναι «το λίπος και οι λιπαρές μεμβράνες που επεκτείνονται μέσω του σώματος» και δηλώνουν ότι το δίκτυο αυτό συνδέει λειτουργικά όλα τα μέρη του μεταξύ τους.
Ο συνδετικός ιστός που περιλαμβάνει το σύστημα της περιτονίας μπορεί να θεωρηθεί ως ρευστό κρύσταλλο. Αυτό το κρύσταλλο επηρεάζει την ενέργεια. Ως εκ τούτου, ο συνδετικός ιστός μπορεί να κατευθύνει, να αποθηκεύσει και να τροποποιήσει την ενέργεια, ανεξάρτητα από το νευρικό σύστημα του εγκεφάλου.
Κατανοώντας λοιπόν τις ιδιότητες των ιστών μέσα στο σώμα μας, αποκαλύπτονται και οι ευεργετικές πτυχές της κινέζικης ιατρικής. Στην πρακτική του βελονισμού για παράδειγμα, βελονίζοντας τα σημεία κατά μήκος των μεσημβρινών, είναι ένας τρόπος για να απελευθερώσουμε την εγκλωβισμένη ενέργεια και εκείνη να αρχίσει να ρέει πάλι κανονικά, αποκαθιστώντας την ισορροπία στο σώμα μας.
Αυτό είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε πως οι παθολογικές αλλαγές ενός σημείου μπορούν να προκαλέσουν πληθώρα επιδράσεων σε φαινομενικά ‘άσχετες’ περιοχές και συστήματα οργάνων. Όλα βασίζονται στο δίκτυο ιστών που καλύπτει η περιτονία.