δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα από τα συχνότερα γαστρεντερικά προβλήματα, η οποία προκαλεί δυσφορία και ένταση στο πεπτικό μας σύστημα. Η ύπαρξη της μαρτυρά ότι υπάρχει ανισορροπία στην λειτουργία του εντέρου, ωστόσο η συγκεκριμένη κατάσταση είναι συνήθως προσωρινή.

Η χρόνια όμως δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα ή να αποτελεί ένδειξη μιας διαταραχής.

Ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση της. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η μη κατανάλωση αρκετών υγρών, η κακή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, διάφορες ασθένειες, καθώς και η μακροχρόνια χρήση καθαρτικών  ή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. 

Η δυτική ιατρική αντιμετωπίζει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας κυρίως με την εξάλειψη των παραγόντων, οι οποίοι την προκάλεσαν εξ’ αρχής.

Συγκεκριμένα, οι ιατροί δίνουν στους ασθενείς ειδικές διατροφές οι οποίες περιλαμβάνουν την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, φασολιών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Προτείνουν επίσης την κατανάλωση πολλών υγρών και την τακτική άσκηση.

Σε περιπτώσεις, όμως, όπου η δυσκοιλιότητα γίνεται χρόνιο πρόβλημα δεν είναι εύκολη η εύρεση λύσεων για την θεραπεία της. Ο μόνος κατάλληλος τρόπος θεραπείας και αντιμετώπισης της μπορεί είναι ο βελονισμός.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας οφείλεται κυρίως στην στασιμότητα της εσωτερικής θερμότητας και της ξηρότητας του οργανισμού.

Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη υγρών, την στασιμότητα της ροής της ενέργειας από συναισθηματικές διαταραχές, την έλλειψη ενέργειας qi ή αίματος από εσωτερικό τραυματισμό, το τέντωμα, το στρες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Η συγκεκριμένη κατάσταση του πεπτικού μας συστήματος κατατάσσεται σε πέντε κατηγορίες ανισορροπιών που εμποδίζουν την σωστή λειτουργία του παχύ εντέρου, της σπλήνας, του στομάχου και των νεφρών.

Για να γίνει κατανοητό το είδος της δυσκοιλιότητας που έχει το άτομο, πρέπει να εξεταστούν τα άλλα συμπτώματα που βιώνει σε συνδυασμό με την δυσκοιλιότητα.

Δυσκοιλιότητα εξαιτίας της θερμότητας

Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν συνήθως πρησμένη και κόκκινη επιδερμίδα, πυρετό, δίψα, μικρές ποσότητες σκουρόχρωμων ούρων, κοιλιακή διόγκωση, ορισμένες φορές πόνο και σπάνιες εκκενώσεις.

Δυσκοιλιότητα εξαιτίας στασιμότητας της qi ενέργειας 

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι το συχνό ρέψιμο, η διόγκωση των πλευρών ή πόνος, η κακή όρεξη και η κοιλιακή διόγκωση.

Δυσκοιλιότητα εξαιτίας ανεπάρκειας της qi ενέργειας

Ο τύπος αυτός περιλαμβάνει δυσκολία στις εκκενώσεις, τα κόπρανα δεν είναι ξηρά ή μαλακά, δύσπνοια, κόπωση και αυθόρμητη εφίδρωση.

Δυσκοιλιότητα εξαιτίας ανεπάρκειας του αίματος

Οι ενδείξεις για αυτόν τον τύπο δυσκοιλιότητας είναι το χλωμό δέρμα, οι ζαλάδες, ο ίλιγγος, το αίσθημα παλμών, τα ωχρά χείλη, νύχια και γλώσσα.

Δυσκοιλιότητα εξαιτίας του κρύου

Τα συμπτώματα του συγκεκριμένου τύπου περιλαμβάνουν μεγάλη δυσκολία στις εκκενώσεις, μεγάλες ποσότητες ούρων, χλωμό δέρμα, ζαλάδες, ίλιγγο, κρύα άκρα, προτίμηση στην ζέστη, κρύα κοιλιακή χώρα, πόνο και αίσθηση κρύου χαμηλά στην πλάτη και στα γόνατα.

Η κύρια διαφορά ανάμεσα στην κινέζικη και δυτική ιατρική είναι η οπτική με την οποία προσεγγίζουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Η πρώτη την κατατάσσει σε πέντε τύπους, το οποίο είναι αρκετά ενδιαφέρον, ενώ η δεύτερη την αντιμετωπίζει ως ένα ενιαίο πρόβλημα.

Η ακριβής, λοιπόν, διάγνωση κάνει τον βελονισμό για ακόμα μια φορά τόσο αποτελεσματικό. Ο βελονιστής εντοπίζοντας με ακρίβεια το σημείο του προβλήματος καταλαβαίνει με ποιον τύπο δυσκοιλιότητας έχει να κάνει και στην συνέχεια προχωρεί στην κατάλληλη θεραπεία, διορθώνοντας την ανάλογη ανισορροπία που υπάρχει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την καταπολέμηση της ασθένειας, αλλά παράλληλα ενισχύει και βελτιώνει την πέψη.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top