δυσμηνόρροια

Δυσμηνόρροια

Η δυσμηνόρροια είναι συχνό επακόλουθο πριν ή κατά την διάρκεια της εμμήνου ρήσεως μιας γυναίκας. Οι περισσότερες γυναίκες, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο έχουν βιώσει την ενόχληση από κράμπες και παλλόμενο πόνο χαμηλά στην κοιλιακή χώρα. Η έντασή τους μπορεί να είναι απλά από ενοχλητική έως αρκετά δυνατή. 

Κάποιες γυναίκες παραπονούνται ότι ο πόνος τους αποσπά από τις καθημερινές τους δραστηριότητες κατά την διάρκεια της περιόδου τους. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά περίπτωση είναι ναυτία, εμετός, εφίδρωση, ζαλάδα ή μαλακά κόπρανα.

Τα αίτια για την παρουσία της δυσμηνόρροιας δεν έχουν οριστεί. Ενοχοποιούνται, από μια μερίδα ειδικών, τα σφιγμένα αιμοφόρα αγγεία κατά την διάρκεια της περιόδου. Παρομοιάζουν την κατάσταση με την στηθάγχη, όπου οι φραγμένες αρτηρίες δεν τροφοδοτούν την καρδιά με το απαραίτητο οξυγόνο.

Όπως και να έχει, η δυσμηνόρροια δεν είναι ανησυχητική κατάσταση για την γυναίκα. Αυτό που η δυτική ιατρική έχει να προτείνει στις γυναίκες για να τις ανακουφίσει, είναι μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα(NSAIDs) ή αντισυλληπτικά για  να μειώσουν τα συμπτώματα.

Για την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική αντίθετα, η δυσμηνόρροια δεν είναι τόσο αθώα. Θεωρείται ότι υπάρχει κάποια ανισορροπία στον οργανισμό, η οποία χρήζει προσοχής και επίλυσης, ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Το κοινό χαρακτηριστικό με την δυτική ιατρική φιλοσοφία, είναι ότι και η κινέζικη θεωρεί ότι έλλειψη στην ροή του αίματος και στην ενέργεια Qi(τσι) είναι οι λόγοι για τις κράμπες και τον πόνο.

Η αντίθεση προκύπτει μόνο στο ότι η δυτική ιατρική δεν διαχωρίζει τα συμπτώματα σε κατηγορίες, ενώ η κινέζικη διακρίνει έξι τύπους, ανάλογα με την εσωτερική ανισορροπία που προκαλεί τα συμπτώματα.

Η δυσμηνόρροια μπορεί να επηρεαστεί από συναισθηματική φόρτιση, συνεχή έκθεση στο κρύο και την υγρασία, υπερκόπωση στην εργασία, χρόνιες ασθένειες και τοκετό.

Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας οδηγούν στην κατανόηση των αιτιών της. Για παράδειγμα, όταν παρουσιάζεται μια αίσθηση ψύχους και πόνου χαμηλά στην κοιλιά, τα οποία επιδεινώνονται με την πίεση και ανακουφίζονται με την ζέστη, υποδηλώνουν εσωτερική συσσώρευση ψύχους και υγρασίας.

Αν η διαταραχή και ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά, εκτός του ότι επιδεινώνεται με την πίεση, συνοδεύεται και με πόνο στα πλευρά και το στήθος, στην εξίσωση μπαίνει κάποια ανισορροπία στην ενέργεια του ήπατος. Όταν τώρα, ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά επιδεινώνεται από πίεση αλλά συνοδεύεται και από αίσθημα καύσου και πόνο χαμηλά στην πλάτη, τότε μιλάμε για εσωτερική συσσώρευση υγρασίας και θερμότητας.

Αν αισθανόμαστε ψύχος και πόνο χαμηλά στην κοιλιά που ανακουφίζονται από την πίεση ή την ζέστη, φαίνεται πως υπάρχει εσωτερικό ψύχος και έλλειψη στην ενέργεια Yang(γιανγκ). Ένας απλός πόνος χαμηλά στην κοιλιά που ανακουφίζεται από την πίεση αλλά συνοδεύεται από κούραση, ζαλάδα και πόνο χαμηλά στην μέση και την σπονδυλική στήλη, δηλώνει ανεπάρκεια της ενέργειας ήπατος και νεφρών.

Ο ίδιος απλός πόνος χαμηλά στην κοιλιά, αλλά και με σημάδια κούρασης και χλωμάδα στο δέρμα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανεπάρκεια του αίματος και της ενέργειας Qi(τσι).

Η δυσμηνόρροια μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τον βελονισμό. Τα συμπτώματα ανακουφίζονται άμεσα από την αρχή της θεραπείας, ενώ με συνήθως 3 κύκλους το σώμα βρίσκει την ισορροπία του και το πρόβλημα επιλύνεται.

Αυτό είναι και το πλεονέκτημα του βελονισμού σε αυτή την περίπτωση. Δεν ανακουφίζει μόνο τα συμπτώματα, αλλά και γιατρεύει την αιτία. Θα δείτε βελτίωση και σε άλλους τομείς της υγείας σας όπως την ενέργεια, τον ύπνο, την διάθεση, το άγχος. Ποιος λοιπόν  μπορεί να μην συμφωνήσει ότι ο  βελονισμός αποτελεί άριστη λύση για την δυσμηνόρροια, όπως προκύπτει τους παραπάνω λόγους!

 

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top