Έκζεμα

Έκζεμα

Το έκζεμα θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τη Λερναία Ύδρα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι ξεκάθαρο πού οφείλεται, σε άλλες είναι δύσκολο να αξιολογηθεί, ενώ άλλες περιπτώσεις μπορούν εύκολα να παραπλανήσουν δίνοντας συμπτώματα άλλης ασθένειας. 

Ευτυχώς η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική αναγνωρίζει το έκζεμα και το αντιμετωπίζει, αλλά χρειάζεται από μέρους του ασθενή υπομονή και επιμονή.

Ερυθροδερμικό έκζεμα

Πρόκειται για μια φλεγμονώδη κατάσταση που καλύπτει όλο το σώμα και ο ασθενής είναι τόσο κόκκινος που μοιάζει με αστακό. Όλη η θερμότητα που παράγεται από τη φλεγμονή προκαλεί φαγούρα και εικόνα απολέπισης του δέρματος.

Ο ασθενής νιώθει να καίγεται, έχει φαγούρα, δεν αισθάνεται καθόλου άνετα και καλά, ενώ είναι ευερέθιστος. Το έκζεμα αυτού του τύπου μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να χαρακτηριστεί περιστατικό έκτακτης ανάγκης. Αλλά τη στιγμή που ο ασθενής αισθάνεται ανυπόφορα, τα βότανα μπορούν να σταματήσουν και να αντιστρέψουν τη φλεγμονή.

Η χρήση βοτάνων είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς εκμεταλλευόμενοι την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση τους μπορούν να φανούν πολύ αποτελεσματικά. Τα βότανα μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στο αίμα και να αντιμετωπίσουν τη φλεγμονή ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα.

Άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να προστεθούν ανάλογα με την κατάσταση του ασθενή και τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο δέρμα του. Η συνδυαστική αυτή θεραπεία μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα σε λίγες μόνο μέρες. Μόλις η κατάστασή του τεθεί υπό έλεγχο, το αφέψημα αλλάζει σε πιο ήπιο προκειμένου να χορηγείται πλέον στα πλαίσια μακροχρόνιας θεραπείας.

Ατοπικό έκζεμα

Αυτό το είδος δερματίτιδας εμφανίζεται στη βρεφική και παιδική ηλικία. Πολλά παιδιά μπορεί να το κουβαλούν και στα εφηβικά τους χρόνια, ενώ τα πιο άτυχα και στην ενήλικη ζωή τους. Το ατοπικό έκζεμα που ταλαιπωρεί έναν ενήλικα είναι πιο επίμονο, κάνει το δέρμα να φαίνεται σκληρό και αφυδατωμένο, ενώ στην ουσία συσσωρεύεται πύον. Το πύον σε συνδυασμό με την ξηρότητα είναι μια προκλητική κατάσταση καθώς πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα δύο παράλληλα με προσοχή, χωρίς να υποτροπιάσει το έκζεμα.

Και σε αυτή την περίπτωση, βότανα καταπολεμούν την θερμότητα που συνδυάζεται με την υγρασία και απομακρύνουν τις τοξίνες χωρίς να προκαλούν ξηρότητα, χάρη στη γλυκιά αλλά πικρή συνάμα γεύση τους.

Εκείνος που υποφέρει από έκζεμα μπορεί να παρατηρήσει σε τι βάθος έχουν επιδράσει οι τοξίνες και που έχουν παραχθεί. Αν το δέρμα ξεφλουδίζει ελάχιστα, οι τοξίνες είναι λίγες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο ελαφριά βότανα . Αν όμως το δέρμα όχι απλά ξεφλουδίζει αλλά έχει και κόκκινα σημάδια, τότε απαιτούνται πιο δραστικές επιλογές

Stasis έκζεμα

Το έκζεμα αυτού του είδους αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα κακής κυκλοφορίας στα πόδια, δίνοντας μια εικόνα οιδήματος. Το πόδι στη μέσα του πλευρά παρουσιάζει ευρυαγγείες και μια γενικευμένη γαλαζωπή εικόνα. Η κακή διατροφή και η κατακράτηση υγρών στα πόδια έχει ως αποτέλεσμα δέρμα ξηρό, με εξελκώσεις και έκζεμα. Η θεραπεία με βότανα είναι αρκετά αποτελεσματική.

Στόχος των θεραπειών είναι να κυκλοφορεί το αίμα ελεύθερα και να αντιμετωπιστεί το οίδημα και η κατακράτηση υγρών στα πόδια.

Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα

Αυτή η κατάσταση είναι η πιο κουραστική και απαιτητική καθώς η σοβαρότητά της ποικίλει από μια ήπια μέχρι μια πιο σοβαρή μορφή ψωρίασης. Η πιο σοβαρή εκδοχή της απαιτεί ένα και μόνο πράγμα κυρίως: υπομονή.

Στο έκζεμα αυτής της περίπτωσης πρέπει να προσέξουμε: την έκκριση σμήγματος από το τριχωτό της κεφαλής μας, να μην αμελούμε να θεραπεύουμε τις εκάστοτε φλεγμονές, μύκητες που επιδρούν στα έλαια της κεφαλής μας και κάνουν το σμήγμα αυτό επικίνδυνο, τη μη φυσιολογική μετατροπή των κυττάρων σε κρούστες και υπερκερατώσεις. 

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα συμπτώματα μαζί, η θεραπεία γίνεται εξαιρετικά πολύπλοκη και απαιτητική. Για παράδειγμα, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα   προκαλεί ξηρό δέρμα, σε κάποιες περιπτώσεις λιπαρό και ξεφλουδίζει.

Συμπέρασμα

Το έκζεμα είναι μια κατάσταση δύσκολη και κουραστική για εκείνον που την έχει. Είναι όμως αντιμετωπίσιμη. Τα αίτιά της είναι πάρα πολλά και δύσκολο να ανιχνευτούν, γι’ αυτό ο ασθενής χρειάζεται να έχει επιμονή στην εξεύρεση θεραπείας. Ο προσεκτικός συνδυασμός βοτάνων μπορεί να φανεί αρκετά αποτελεσματικός, αφού η φύση μας έχει μια τεράστια συλλογή από δυνατά φάρμακα στη φαρέτρα της, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Μην ξεχνάτε όμως να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας για τη σοβαρότητα της περίπτωσής σας και να έχετε οπλιστεί με υπομονή.

Ο βελονισμός σε συνδυασμός με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική αποτελούν έναν πολύ καλό τρόπο αντιμετώπισης για το έκζεμα. Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική αφενός χρησιμοποιεί μια μεγάλη πληθώρα βοτάνων για να φτάσει στη ρίζα του πραγματικού προβλήματος και να την εξαλείψει θεραπεύοντάς την. 

Ο βελονισμός από την άλλη μπορεί να ανακουφίσει από την ενοχλητική φαγούρα, τον πόνο, τα σημάδια και να βελτιώσει εντέλει την εικόνα του δέρματος. Επίσης ο βελονισμός ανακουφίζει και από το στρες φέρνοντας ψυχική ισορροπία, μιας και το στρες ενοχοποιείται για την εκδήλωση δερματικών παθήσεων.

Σκοπός πρωτίστως είναι να ανιχνευτεί η αιτία που δημιουργεί τέτοιου είδους φλεγμονές στο δέρμα και να θεραπευτεί ο οργανισμός από μέσα προς τα έξω.

Σημασία έχει η προσωπικότητα της ασθένειας, όπως πρεσβεύει η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, προκειμένου ο ασθενής να καταλάβει γιατί εκδήλωσε το πρόβλημα και να φτάσει στη λύση του.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top