Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: θεραπεία με ομοιοπαθητική

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πλήττει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά τους. Πρόκειται για την πάθηση όπου τα οξέα του στομάχου γυρίζουν πίσω μέσω του οισοφάγου, από το στομάχι στο στόμα μας. 

Αυτό οφείλεται στο ότι ο μυϊκός σφιγκτήρας που βρίσκεται ανάμεσα στο στομάχι και τον οισοφάγο μας, δεν λειτουργεί σωστά. Δηλαδή, δεν εμποδίζει την διέλευση της τροφής από το στομάχι στον οισοφάγο. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το γαστρικό περιεχόμενο να επιστρέφει προς τα επάνω.

Είναι μια ήπια νόσος, η οποία όμως αν μείνει χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να φέρει επιπλοκές. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα άνω των 50 ετών, ή σε εγκυμονούσες στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, ή σε παχύσαρκους, ή σε καπνιστές ή σε ανθρώπους που πάσχουν από διαφραγματοκήλη ή σε ασθενείς με συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή(αντιισταμινικά, υπνωτικά, αντικαταθλιπτικά κ.α).

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί την δεύτερη πιο συνηθισμένη πάθηση του πεπτικού μας συστήματος, με πρώτη το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Συμπτώματα

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δίνει συμπτώματα συνήθως μετά από τα γεύματά μας ή την νύχτα. Δημιουργεί ένα κάψιμο στο στήθος, το οποίο κάποιος μπορεί να το μπερδέψει με τον πόνο ενός εμφράγματος. Η αίσθηση που το συνοδεύει είναι από κάτι όξινο που ανεβαίνει προς το στόμα μας, από τον λαιμό μας.

Κάποιες φορές μπορεί να προκληθεί και από ορισμένες κινήσεις, όπως για παράδειγμα όταν γείρουμε προς τα εμπρός. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που παρουσιάζουν λόξυγγα και κακή αναπνοή. Αν υπάρχει άσθμα στον πάσχοντα, αυτό μπορεί να επιδεινωθεί.

Σε πιο ακραία περιστατικά, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να επιφέρει φλεγμονή στον οισοφάγο, επειδή τα γαστρικά υγρά που ανεβαίνουν μέσω αυτού, προκαλούν ερεθισμό στα τοιχώματά του.

Ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν λαρυγγίτιδα ή χρόνιο βήχα, εξαιτίας της παλινδρόμησης.

Αν τα συμπτώματα εμφανίζονται μια φορά την εβδομάδα, η πάθηση θεωρείται ήπια, ενώ από δύο φορές και πάνω, μέτρια προς σοβαρή.

Προληπτικά μέτρα

Για να αποφύγουμε τα συμπτώματα από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορούμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι παχύσαρκος, θα βοηθήσει αν χάσει κάποια κιλά. Αν τα συμπτώματα παρουσιάζονται κατά την κατάκλιση, θα βοηθήσει να έχουμε το προσκεφάλι μας ψηλά, χρησιμοποιώντας κάποια μαξιλάρια. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να τρώμε το βράδυ αργά, λίγο πριν κοιμηθούμε.

Για κάθε ασθενή υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που πυροδοτούν τα συμπτώματα. Μπορεί να είναι η ζάχαρη, τα πικάντικα φαγητά, τα λιπαρά φαγητά, το αλκοόλ, η σοκολάτα, τα όξινα κ.ο.κ . Πρέπει να βρούμε τι είναι αυτό που μας επηρεάζει, ώστε να το αποφύγουμε, για να προλάβουμε την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Ομοιοπαθητική θεραπεία

Για κάθε σύμπτωμα που δίνει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υπάρχει ένα ομοιοπαθητικό σκεύασμα που το ανακουφίζει. Υπάρχει φάρμακο για το αίσθημα καύσου, για την πρόληψη της οισοφαγίτιδας, για την βελτίωση της γαστρικής κινητικότητας κ.λπ. Τα περισσότερα από αυτά προτείνονται για λήψη προ φαγητού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top