ορμονική ανισορροπία

Ορμονική ανισορροπία

Η ορμονική ανισορροπία εμφανίζεται, όταν τα οιστρογόνα στο σώμα μιας γυναίκας είναι περισσότερα από την προγεστερόνη. Σε έναν φυσιολογικό κύκλο, οι ορμόνες, δηλαδή τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, λειτουργούν μαζί για να διατηρήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα τον εμμηνορροϊκό κύκλο της γυναίκας. Κάθε μία από αυτές τις ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στον γυναικείο οργανισμό. 

Όταν λοιπόν διαταράσσεται αυτή η ισορροπία ορμονών και τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι πάρα πολύ ψηλά στο σώμα μιας γυναίκας, τότε εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα. Σε αυτά ανήκουν οι ανωμαλίες στον εμμηνορροϊκό κύκλο, οι εναλλαγές της διάθεσης, η αύξηση σωματικού βάρους στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης, καρδιακών παθήσεων και ο καρκίνος του μαστού.

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν την ορμονική ανισορροπία στο σώμα μιας γυναίκας. Οι πιο κοινές από αυτές είναι η γήρανση, το άγχος, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών και γενικότερα σημαντικό ρόλο παίζουν ο τρόπος ζωής, η διατροφή και το βάρος.

Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών και το στάδιο της περιεμμηνόπαυσης είναι πιθανόν οι μεγαλύτεροι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν την ορμονική δυσαναλογία. Τα αντισυλληπτικά χάπια στηρίζονται στην υψηλή αύξηση των οιστρογόνων, για να καταστείλουν την παραγωγή ωαρίων, όπου με την βοήθεια της προγεστερόνης επηρεάζουν τα τοιχώματα της μήτρας, στεγνώνοντας την από την αυχενική βλέννα.

Επομένως, λαμβάνοντας μια γυναίκα αντισυλληπτικά χάπια, ανεβάζει ταυτόχρονα τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα της και αυτό την οδηγεί στην εμφάνιση των συμπτωμάτων PMS(προεμμηνορροϊκό σύνδρομο). Σαφώς, αυτά επιδεινώνονται καθώς η γυναίκα περνάει στην περίοδο της περιεμμηνόπαυσης.

Πολλές φορές, η ορμονική ανισορροπία μπορεί να διαγνωστεί ως χρόνια κούραση, κατάθλιψη, ινομυαλγία, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, δυσπεψία και διαταραχές του εντέρου. Μια έντονη δυσαναλογία των ορμονών μέσα στο σώμα της γυναίκας, μπορεί να την οδηγήσει σε μια χαμηλή ποιότητα ζωής και να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα της.

Αρκετές γυναίκες είναι δυσαρεστημένες από την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν για την αποκατάσταση των ορμονών τους, καθώς η θεραπεία για την ορμονική ανισορροπία τείνει συχνά να είναι περίπλοκη.

Από την άλλη ο βελονισμός και γενικότερα η κινέζικη ιατρική προσφέρει μια ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για τις γυναίκες με ορμονικές διαταραχές. Η διαδικασία του βελονισμού που ρυθμίζει την ενέργεια μέσα στο σώμα, το επηρεάζει θετικά, ενισχύοντας και διορθώνοντας την ομαλή λειτουργία των οργάνων. Εκτός από αυτό μπορεί να αποκαταστήσει τα επίπεδα ορμονών που αφορούν στον κύκλο ύπνου, τα ενεργειακά επίπεδα, την διάθεση καθώς και τα προβλήματα πέψης.

Οι θεραπευτές του βελονισμού, εξετάζοντας τα διάφορα συμπτώματα που έχουν εμφανιστεί, μπορούν να προσδιορίσουν τις περιοχές του σώματος που δεν λειτουργούν ομαλά. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται σχεδόν πάντα το συκώτι, διότι η σωστή λειτουργία του παίζει σημαντικό ρόλο στον κανονισμό της λειτουργίας των συναισθημάτων και του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Καθώς το σώμα αποκτά την φυσική του ισορροπία, αντιμετωπίζονται οι πρωταρχικές αιτίες των συμπτωμάτων, αυτά εξασθενούν και τα επίπεδα ορμονών επιστρέφουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Με την πάροδο του χρόνου και μετά από συνεχή θεραπεία η ορμονική ανισορροπία μπορεί εύκολα να εξαλειφθεί.

Ωστόσο, η θεραπεία της ορμονικής ανισορροπίας μπορεί να είναι αρκετά σύνθετη, δεδομένου ότι επηρεάζεται από τον γενικό τρόπο ζωής των γυναικών, ο οποίος πρέπει να αλλάξει για να είναι αυτή επιτυχής. Σε αυτή την αλλαγή περιλαμβάνονται η σωστή διαχείριση του άγχους, η απελευθέρωση της συναισθηματικής πίεσης, η σωστή άσκηση, ο καλός ύπνος και ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής των ανθρώπων είναι το κλειδί για την καταπολέμηση των περισσοτέρων προβλημάτων σωματικής και πνευματικής υγείας.

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top