πόνος στο ισχίο

Ο πόνος στο ισχίο

Ο πόνος στο ισχίο είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από διαφορετικά αίτια. Το ακριβές σημείο του πόνου στο ισχίο μπορεί να μας διαφωτίσει για την υποβόσκουσα αιτία. 

Προβλήματα με την άρθρωση του ισχίου συνήθως προκαλούν πόνο στο έσω μέρος του ισχίου ή στη βουβωνική χώρα. Προβλήματα με τους μύες, συνδέσμους, τένοντες και άλλους  μαλακούς ιστούς που περιβάλουν την άρθρωση του ισχίου συνήθως προκαλούν πόνο στο έξω μέρος του ισχίου, τον άνω μηρό ή τα οπίσθια.

Επειδή το ισχίο φυσικά είναι συνδεδεμένο με το υπόλοιπο σώμα, ο πόνος στο ισχίο μπορεί κάποιες φορές να έχει προκληθεί από προβλήματα σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως το κάτω μέρος της πλάτης ή τα γόνατα, και λέγεται αντανακλαστικός πόνος.

Άλλες αιτίες του πόνου στο ισχίο μπορεί να είναι η αρθρίτιδα, συμπεριλαμβανομένης  της ρευματοειδούς και της οστεοαρθρίτιδας, τραυματισμοί όπως θυλακίτιδα, κάταγμα ισχίου ή πυέλου, εξάρθρωση, διάστρεμμα, τενοντίτιδα, κήλη δίσκου, αδύνατα νεύρα και ισχιαλγία. Μπορεί επίσης να προκληθεί από πιο σοβαρές συνθήκες όπως ο καρκίνος ή η οστεοπόρωση.

Εάν ο πόνος στο ισχίο δεν επιλύνεται με μέτρα αυτο-φροντίδας η θεραπευτική αγωγή ποικίλει, ανάλογα με το πρόβλημα που τον προκαλεί. Τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, παυσίπονα και ενέσεις κορτιζόνης, συνδυασμένα με φυσιοθεραπεία, άσκηση και/ή κάνοντας διάλλειμα από τις συνήθεις δραστηριότητές μας, ώστε να δώσουμε στο σώμα μας τον χρόνο για γιατρευτεί. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η επέμβαση μπορεί να κριθεί αναγκαία.

Φυσικά όλοι προτιμάμε ένα επίμονο πρόβλημα να λυθεί παρά να καταφύγουμε σε φαρμακευτική αγωγή και μάλιστα ακόμη περισσότερο να το λύσουμε πριν χρειαστεί  επέμβαση. Εδώ λοιπόν βοηθάει ο βελονισμός. Ο βελονισμός είναι πολύ καλή επιλογή για τον πόνο και για μυοσκελετικά προβλήματα και αποδίδει πολύ θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τύπους του πόνου, χρόνιου και οξύ.

Η θεραπεία βοηθάει να ανακουφιστούμε άμεσα από τον πόνο και επίσης μειώνει την φλεγμονή και ενισχύει τους μηχανισμούς αυτό-ίασης του σώματος, πράγμα που μπορεί να σταθεί αρκετό για να λυθεί ένα επίμονο ή χρόνιο πρόβλημα.

Στην κινέζικη ιατρική ο πόνος οφείλεται συχνά σε παρεμπόδιση της ροής της ενέργειας qi και του αίματος μέσω των μεσημβρινών και των καναλιών του σώματος. Επειδή η ενέργεια qi και η κυκλοφορία του αίματος είναι αυτά που επιτρέπουν στο σώμα να εκτελέσει τις καθημερινές του λειτουργείες και να θεραπευτεί όταν τραυματιστεί, κάθε φορά που η ροή είναι μπλοκαρισμένη, είναι αναπόφευκτο να παρουσιάζονται προβλήματα και να προκύπτει πόνος.

Ο βελονισμός εστιάζει στο να αφαιρέσει αυτά τα μπλοκαρίσματα ώστε να επιτευχθεί πλήρης κυκλοφορία της ενέργειας qi και του αίματος μέσα στο σώμα και να φύγει ο πόνος και η αδυναμία, αφήνοντας την πάσχουσα περιοχή να λειτουργήσει ξανά σωστά όπως πρώτα.

Ενώ μυοσκελετικά προβλήματα, όπως ο πόνος στο ισχίο μπορεί  να οφείλονται σε εξωτερικά αίτια όπως ένα πέσιμο ή ένας τραυματισμός από κατάχρηση, η εσωτερική αδυναμία του σώματος μπορεί να περιπλέξει ή να επιδεινώσει το πρόβλημα στην αρχή του.

Μέρος της δουλειάς του βελονιστή είναι να εξετάσει την συνολική εικόνα της κατάστασης των εσωτερικών λειτουργειών, ώστε να βρει αν υπάρχουν ανισορροπίες , ειδικά αν αυτές αφορούν τους μεσημβρινούς του ισχίου. Ανισορροπίες μπορούν να συμβάλλουν στην αδυναμία του ισχίου και να το καταστήσουν πιο ευάλωτο σε τραυματισμούς, όπως επίσης και να καθυστερήσουν την ίαση.

Όπως για παράδειγμα η δυσλειτουργία των νεφρών, τα οποία φθίνουν καθώς μεγαλώνουμε. Αυτή η αδυναμία μας καθιστά πιο ευάλωτους σε πόνους χαμηλά στην μέση και κατάγματα ισχίου ή πόνο επειδή αυτή η περιοχή είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την υγεία των νεφρών.

Με το να βελτιώσουμε την συνολική υγεία μας και να διορθώσουμε τις ανισορροπίες που έχουν αντίκτυπο στο ισχίο, δυναμώνουμε και βελτιώνουμε την  υγεία του ισχίου ώστε να λειτουργεί καλύτερα και να είναι λιγότερο επιρρεπές σε μελλοντικούς τραυματισμούς. Αυτό είναι και το θετικό για όσους υποφέρουν από πόνο στο ισχίο.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top