Η καρδιά, οι πνεύμονες, το συκώτι, ο σπλήνας και τα νεφρά είναι τα πέντε όργανα του Γιανγκ. Τα πέντε συστατικά περιλαμβάνουν τα αγγεία, το δέρμα, τους τένοντες, τους μυς και τα κόκαλα και ελέγχονται από τα πέντε όργανα του Γιανγκ.
Η καρδιά βρίσκεται στο στήθος ανάμεσα στους πνεύμονες. Έχει πρωτεύουσα θέση ανάμεσα στα πέντε όργανα του Γιανγκ και χειρίζεται όλες τις λειτουργίες του σώματος. Γι’ αυτό έχει ειπωθεί ότι η καρδιά είναι μονάρχης.
Πώς λειτουργεί
Έργο της καρδιάς είναι η κυκλοφορία του αίματος και ο έλεγχος του νου.
Κυκλοφορία του αίματος.
Η καρδιά στέλνει το αίμα στα αγγεία και σχετίζεται με την παραγωγή του αίματος.
Το αίμα κυκλοφορεί στα αγγεία. Αφού λοιπόν η καρδιά συνδέεται αναπόφευκτα με τα αγγεία, ο χτύπος της είναι η κινητήρια δύναμη για να σταλεί το αίμα στα αγγεία. Έτσι, ένα αυτόνομο κυκλοφορικό σύστημα σχηματίζεται ανάμεσα στην καρδιά, στα αγγεία και στο αίμα. Μόνο με την πίεση της καρδιάς και τον έλεγχο των αγγείων μπορεί το αίμα να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα, ενώ κυρίαρχο ρόλο σε αυτό έχει η καρδιά.
Ο ρόλος της καρδιάς σαν αντλία που στέλνει αίμα στα αγγεία διεξάγεται με τις προωθητικές και θερμαντικές λειτουργίες του τσι και του γιανγκ της καρδιάς, καθώς και με τις θρεπτικές και υγραντικές λειτουργίες του γιν της καρδιάς και της καρδιάς και του αίματος. Όταν είναι επαρκή το τσι της καρδιάς, το αίμα στην καρδιά, το γιν της καρδιάς και το γιανγκ της καρδιάς τότε η καρδιά χτυπά κανονικά και το αίμα ρέει απρόσκοπτα σε όλο το σώμα, θρέφοντας και διατηρώντας τις λειτουργίες όλων των οργάνων. Αν όμως το τσι της καρδιάς, το σίμα στην καρδιά, το γιν στην καρδιά και το γιανγκ στην καρδιά δεν επαρκούν, τότε θα επηρεαστεί η λειτουργία της καρδιάς σε σχέση με τα αγγεία, καταλήγοντας σε παθολογικά προβλήματα όπως χλωμή επιδερμίδα, αδύναμο σφιγμό εξαιτίας της ανεπάρκειας του Τσι της καρδιάς ή δέρμα μπλαβί με ακανόνιστο παλμό εξαιτίας της στασιμότητας του αίματος στην καρδιά.
Η καρδιά επίσης επιδρά στο αίμα με έναν ρόλο που λέγεται «κοκκίνισμα» στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Μετά την πέψη και την απορρόφηση του φαγητού από το στομάχι και τον σπλήνα, τα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται στην καρδιά και στους πνεύμονες. Σε συνδυασμό με τον αέρα που προσλαμβάνουν οι πνεύμονες, ο οποίος θερμαίνεται και ατμοποιείται από το γιανγκ της καρδιάς, τα συστατικά αυτά δίνουν στο αίμα το κόκκινό του χρώμα.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, η καρδιά ελέγχει την κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία επιβεβαιώνοντας τον κυρίαρχο ρόλο της καρδιάς.
Ελέγχει τον νου
Το γεγονός ότι η καρδιά ελέγχει τον νου αποδίδεται με τη φράση «η καρδιά μαζεύει πνεύμα». Υπό μια ευρεία έννοια, το πνεύμα αναφέρεται ως ο κυρίαρχος όλων των λειτουργιών του σώματος. Υπό μια πιο στενή έννοια, το πνεύμα αναφέρεται στη νόηση, στη σκέψη, στη συνειδητότητα και στις νοητικές δραστηριότητες. Το ότι η καρδιά ελέγχει τον νου, σημαίνει ότι η καρδιά ελέγχει τις νοητικές δραστηριότητες.
Οι νοητικές δραστηριότητες συνδέονται με την ανταπόκριση του εγκεφάλου σε εξωτερικά ερεθίσματα και σε εσωτερικές του λειτουργίες. Καθώς εστιάζει σε πέντε όργανα του Γιανγκ, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική αποδίδει την αποδοτικότητα των νοητικών δραστηριοτήτων στην καρδιά. Είναι προφανές ότι στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική η καρδιά σχετίζεται με λειτουργίες του εγκεφάλου.
Η υγιής λειτουργία της καρδιάς ώστε να ελέγχει τον νου εξαρτάται από τις θρεπτικές και υγραντικές λειτουργίες του αίματος στην καρδιά και του γιν της καρδιάς, που είναι οι βάσεις για τις νοητικές δραστηριότητες. Το Τσι της καρδιάς και το Γιανγκ της καρδιάς ενεργοποιούν και διεγείρουν το πνεύμα στην καρδιά, που παίζει σημαντικό ρόλο στη σχέση ανάμεσα στην καρδιά και στις νοητικές δραστηριότητες. Αν η καρδιά ελέγχει με υγιή τρόπο τον νου τότε οι άνθρωποι είναι δραστήριοι, δυνατοί, συνειδητοποιημένοι, ευέλικτοι και αποκρίνονται άμεσα. Αν όμως όχι, τότε παρουσιάζουν παλμούς, λήθαργο, ψευδαισθήσεις και έλλειψη συνείδησης.
Καρδιά, σώμα, αισθητήρια όργανα
Η καρδιά κυβερνά τα αγγεία
Μέσω των αγγείων κυκλοφορεί το αίμα. Όταν η καρδιά λειτουργεί κανονικά και το αίμα ρέει απρόσκοπτα στα αγγεία, τότε οι παλμοί είναι φυσιολογικοί. Σε αντίθετη περίπτωση, ο σφυγμός μας επηρεάζεται. Για παράδειγμα όταν φτάνει ανεπαρκές το αίμα στην καρδιά και δεν γεμίζουν τα αγγεία, τότε ο σφιγμός είναι αδύναμος. Ανεπάρκεια του γιανγκ της καρδιάς καταλήγει σε βαθύ και ακανόνιστο παλμό.
Η καρδιά καταλήγει στη γλώσσα
Το γεγονός ότι η καρδιά φτάνει στη γλώσσα τονίζει τη σημαντική σχέση που υπάρχει ανάμεσά τους. Η κατάσταση της γλώσσας μπορεί να δώσει ενδείξεις για τις φυσιολογικές λειτουργίες και τις παθολογικές μεταβολές, καθώς μεσημβρινός της καρδιάς φτάνει στη γλώσσα. Από την άλλη, η σχέση ανάμεσα σε νου και καρδιά επιδρά στην αίσθηση και κίνηση της γλώσσας. Επομένως η λειτουργία της καρδιάς μπορεί να φανεί από το σχήμα της γλώσσας.
Αν το Τσι της καρδιάς, το αίμα στην καρδιά, το γιν της καρδιάς και το γιανγκ της καρδιάς είναι φυσιολογικά, η γλώσσα είναι κόκκινη και γυαλιστερή, μαλακή στις κινήσεις, απαλή, ευαίσθητη στις γεύσεις και προάγει την καθαρή άρθρωση. Σε διαφορετική περίπτωση, η γλώσσα ασπρίζει και δεν έχει καλή γεύση. Μεγάλη θερμότητα στην καρδιά οδηγεί σε γλώσσα που είναι έντονα κόκκινη και με έλκη. Η ανισορροπία ανάμεσα στην καρδιά και στο πνεύμα έχει ως αποτέλεσμα γλώσσα ξηρή, με πτυχώσεις και δυσφασία.
Η καρδιά φαίνεται στο πρόσωπο
Εφόσον το Τσι της καρδιάς, το αίμα στην καρδιά, το γιν της καρδιάς και το γιανγκ της καρδιάς φαίνονται στο πρόσωπο, η παρατήρηση του χρώματος του προσώπου και του σχήματός του βοηθούν τον θεραπευτή να καταλάβει εάν το Τσι της καρδιάς, το αίμα στην καρδιά, το γιν της καρδιάς και το γιανγκ της καρδιάς είναι ή όχι φυσιολογικά. Αν το αίμα στην καρδιά ρέει φυσιολογικά και απρόσκοπτα, τότε το πρόσωπο είναι ροδαλό και λαμπερό. Αν όχι, το πρόσωπο είναι χλωμό. Αν το αίμα στην καρδιά μένει στάσιμο, το πρόσωπο μπλεδίζει.
Περικάρδιο
Το περικάρδιο είναι ιστός που περιβάλλει την καρδιά για να την προστατέψει. Σύμφωνα με τη θεωρία του Γιν και του Γιανγκ , η καρδιά είναι η βασίλισσα του σώματος και για να της επιτεθούν παθογόνοι παράγοντες πρέπει να περάσουν το περικάρδιο πρώτο. Αν τα καταφέρουν, τότε προσβάλλονται οι νοητικές λειτουργίες και η ζωή τίθεται σε κίνδυνο. Για παράδειγμα, ο υψηλός πυρετός, το κώμα και οι παραισθήσεις υποδηλώνουν ότι παθογόνοι παράγοντες έχουν προσβάλει το περικάρδιο.