Πόνοι περιόδου

Πόνοι περιόδου

Παρά την κοινή αντίληψη, οι πόνοι περιόδου δεν είναι φυσιολογικό σύμπτωμα της έμμηνου ρύσης. Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική υποστηρίζει ότι μπορεί με το βελονισμό να εξαλείψει πλήρως τα συμπτώματα αυτά.

Τι είναι οι πόνοι περιόδου;

Ως πόνοι περιόδου ορίζονται οι πόνοι εκείνοι που εντοπίζονται χαμηλά στην κοιλιά και στη βουβωνική χώρα, ξεκινούν κάποιες μέρες πριν την περίοδο και κορυφώνται μία μέρα πριν. Στις νεαρές κοπέλες, οι πόνοι περιόδου είναι πιο έντονοι και τις εμποδίζουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι πόνοι περιόδου ορίζονται ως δυνατοί πόνοι που έρχονται και φεύγουν και μπορεί να αντανακλούν χαμηλά στη μέση ή στα πόδια.

Οι πόνοι περιόδου διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Πρωτεύουσα δυσμηνόρροια και δευτερεύουσα δυσμηνόρροια. Στην πρωτεύουσα δυσμηνόρροια οι πόνοι περιόδου εντοπίζονται κατά τη στιγμή που οι υγιείς γυναίκες προετοιμάζονται να αδιαθετίσουν. Σε διαφορετική περίπτωση οι πόνοι περιόδου υποδηλώνουν ένα πρόβλημα υγείας στη μήτρα ή στα όργανα της κοιλιάς. Η αυξημένη έκκριση των προσταγλανδινών που παράγονται στη μήτρα φαίνεται να ενοχοποιούνται για τις ενοχλήσεις αυτές.

Στη δευτερεύουσα δυσμηνόρροια οι πόνοι περιόδου που εμφανίζονται σε χρονική στιγμή άσχετη της έμμηνου ρύσης σχετίζονται με προβλήματα στη μήτρα ή στην πύελο όπως:

 • Ενδομητρίωση
 • Ινομυώματα
 • Σπιράλ
 • Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
 • Στρες

Οι γυναίκες που παραπονιούνται για πόνους περιόδου είναι πολλές, ενώ αρκετές ορίζουν τον πόνο ως κράμπες, και μάλιστα αρκετές δυνατές.

Βέβαια αρκετοί ψυχολογικοί παράγοντες ενοχοποιούνται για τους πόνους περιόδου

Άλλοι παράγοντες είναι:

 • Ηλικία κάτω των 20 χρόνων
 • Μηνορραγία
 • Η γυναίκα να μην έχει γεννήσει
 • Πρώτη περίοδος στην ηλικία των 11 ή και λιγότερο

Πόνοι περιόδου και συμπτώματα

 • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
 • Αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά
 • Πόνος στους γοφούς, χαμηλά στη μέση και στο εσωτερικό των μηρών
 • Ναυτία, ακόμα και τάση για εμετό
 • Υδαρή κόπρανα

Για να έχει η γυναίκα περίοδο χωρίς να πονά, το αίμα θα πρέπει να είναι επαρκές και να ρέει ελεύθερα. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική οι πόνοι περιόδου οφείλονται στο ότι το Qi μένει στάσιμο, άρα και το αίμα. Το συκώτι, στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, θεωρείται το όργανο της γυναίκας. Το συκώτι είναι εκείνο που προωθεί την ομαλή ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Όταν το συκώτι δεν δουλεύει φυσιολογικά, ή παρουσιάζει στασιμότητα, τότε η ζωτική ενέργεια Τσι και το αίμα δεν ρέουν ομαλά και έχουν ως αποτέλεσμα τον πόνο. Τα άλλα όργανα που εμπλέκονται στους πόνους περιόδου είναι το στομάχι, ο σπλήνας και τα νεφρά.

Δυτική ιατρική και πόνοι περιόδου

Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει αντιφλεγμονώδη ή αντισυλληπτικά για να ανακουφιστείτε από τους πόνους, ωστόσο τα φάρμακα αυτά έχουν σίγουρα παρενέργειες όπως:  ναυτία, ενοχλήσεις στο στομάχι, δυσπεψία, έλκος και διάρροια.

Βελονισμός και πόνοι περιόδου

Ο βελονιστής σας θα σας ανακουφίσει από το σύμπτωμα του πόνου βοηθώντας τη ζωτική ενέργεια Τσι και το αίμα να κινηθούν και θα χρησιμοποιήσει βότανα και για τη θεραπεία της αιτίας. Κάποιες γυναίκες πιστεύουν ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουν πόνους περιόδου, ωστόσο η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική το θεωρεί μη φυσικό κι ότι συμβαίνει κάποια ανισορροπία στο σώμα που πρέπει να αποκατασταθεί.

Είναι γνωστό ότι ο βελονισμός χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει το σώμα από τους πόνους. Ο βελονισμός ανακουφίζει καθώς αυξάνει την έκκριση ενδορφίνης στο αίμα μας. Επιπλέον, ο βελονισμός και η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική μπορούν να βοηθήσουν να ανακαλύψουν τις αιτίες που το σώμα μας πονά. Πρέπει να εξασφαλιστεί το ότι το ενδοκρινικό μας σύστημα λειτουργεί επαρκώς και παράγονται ικανοποιητικές ποσότητες από οιστρογόνα και προγεστερόνες. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να βοηθήσουν και τα βότανα.

Έχω πόνους περιόδου:  Μπορώ να κάνω βελονισμό;

Αν προτιμάτε πιο φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης, ναι. Οι νεαρές γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν να παίρνουν χάπια κατά τα δύο πρώτα χρόνια της περιόδου και θα πρέπει να αφήσουν το αναπαραγωγικό τους σύστημα να προσαρμοστεί από μόνο του.  Γενικώς θα πρέπει να προτιμούνται φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον πόνο.

Πόσες συνεδρίες βελονισμού χρειάζονται για τους πόνους περιόδου;

Οι πόνοι περιόδου αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά με τον βελονισμό και την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Οι πόνοι περιόδου φαίνονται να υποχωρούν από τον πρώτο κιόλας μήνα θεραπείας και η βελτίωση που παρατηρείται αυξάνεται διαρκώς. Συνήθως προτείνουμε να έρχεστε μια φορά τη βδομάδα, και αργότερα ο ασθενής μπορεί να έρχεται όσο πιστεύει ο ίδιος ότι χρειάζεται.  Εξάλλου θα συζητήσετε και μαζί μας τι θεραπεία θα ακολουθήσουμε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μειώνει αισθητά τους πόνους περιόδου και μπορεί και να τους εξαλείψει και εντελώς, ιδίως όταν συνδυάζεται με τη χορήγηση βοτάνων. Από την άλλη, οι ίδιες έρευνες έδειξαν ότι γυναίκες που αντιμετωπίζουν τους πόνους περιόδου με χάπια, βιώνουν απλά μια μείωση του πόνου, και επιβαρύνοντας όμως τον οργανισμό τους από τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top