Κλειδιχρόνιος βήχας

Κλειδιχρόνιος βήχας

Ο κλειδιχρόνιος βήχας είναι μια ενοχλητική κατάσταση, η οποία παρεμβαίνει στην καθημερινότητα του ασθενή, καταστρέφοντας την ήσυχη ροή του ύπνου του. Γενικά, ο βήχας είναι ο τρόπος ανταπόκρισης του σώματος σε διάφορους ερεθισμούς στον λαιμό ή στους αεραγωγούς. Όταν αυτός επιμείνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα και εμφανίζεται συχνά, τότε κάνουμε λόγο για χρόνιο βήχα.

Για να επιλυθεί επιτυχώς η κατάσταση αυτή, θα πρέπει πρώτα να εντοπιστεί με ακρίβεια η αιτία που τον προκάλεσε. Αυτό συνήθως δεν είναι εύκολο, καθώς οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν τον βήχα είναι αρκετές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η παλινδρόμηση οξέως, οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, το άσθμα και το GERD, ενώ μπορεί επίσης να προκληθεί εξαιτίας διάφορων φαρμάκων.  

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική είναι γνωστή για την υπεροχή της σχετικά με τον εντοπισμό της ακριβής αιτίας, η οποία προκαλεί μια άσχημη κατάσταση, σε αντίθεση με την δυτική ιατρική. Εστιάζει αρχικά στην εξονυχιστική εξέταση και ανάλυση των συμπτωμάτων ενός ατόμου, προτού προβεί στην κατάλληλη επιλογή θεραπείας.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, ο βήχας διακρίνεται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία σχετίζεται με τις εξωτερικές αιτίες, όπως είναι οι εισβολές στο σώμα από ποικίλες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η δεύτερη κατηγορία οφείλεται σε εσωτερικές αιτίες, όπως είναι οι διάφορες δυσλειτουργίες συγκεκριμένων οργάνων του σώματος μας, εξαιτίας του τρόπου ζωής ή της κληρονομικότητας μας.

Τα συμπτώματα του κλειδιχρόνιου βήχα, τα οποία αναπτύσσονται μαζί με αυτόν, μοιάζουν να είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Όμως αυτό δεν ισχύει, καθώς φαίνεται να υπάρχουν κάποιες διακριτές διαφορές.

Για παράδειγμα, ο απλός βήχας του κρυολογήματος συνοδεύεται από αίσθημα πνιγμού, ερεθισμό του λαιμού, από μια λεπτή στρώση λευκού φλέγματος, κεφαλαλγία, βουλωμένη μύτη, ρινική καταρροή και αποστροφή στο κρύο. Ο βήχας που προέρχεται από θερμό περιβάλλον ή από αέρα, χαρακτηρίζεται από συχνό βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, πονόλαιμο, ξηροστομία, πυρετό, δίψα, κολλώδες λευκό φλέγμα και αποστροφή στον αέρα.

Ο βήχας του ξηρού περιβάλλοντος εμφανίζει ξηρότητα με πολύ, λίγο ή καθόλου φλέγμα και συνοδεύεται από γρατζουνιές στον λαιμό, πονόλαιμο, ξηροστομία, βουλωμένη μύτη, πονοκέφαλο και αποστροφή στο κρύο.

Η αδυναμία της σωστής λειτουργίας των πνευμόνων και της σπλήνας οδηγεί στην υπερβολική παραγωγή φλέγματος και υγρασίας στα σημεία αυτά, προκαλώντας βήχα και υγρά φλέγματα.

Ο κλειδιχρόνιος βήχας, που οφείλεται σε ενδοπνευμονική υγρασία, εμφανίζεται κυρίως κατά τις πρωινές ώρες και συνοδεύεται από την έκκριση μεγάλου λευκού φλέγματος, από το αίσθημα πίεσης στο στήθος, από διαταραχές στομάχου, ναυτίες, κακή όρεξη, κόπωση και από χαλαρά κόπρανα.

Ο βήχας που συνδυάζεται με το αίσθημα καψίματος, προκαλείται συνήθως από το συναισθηματικό στρες, το οποίο έχει δημιουργήσει στασιμότητα της ενέργειας του ήπατος και αντί να ρέει, μετατρέπεται σε θερμότητα. Η θερμότητα αυτή ανεβαίνει προς τα πάνω με αποτέλεσμα να τραυματίζει τους πνεύμονες.

Στα συμπτώματα του συγκεκριμένου κλειδιχρόνιου βήχα συμπεριλαμβάνονται διαταραχές και πόνος σε όλο το στήθος, αφυδάτωση επιδερμίδας, αίσθημα πικρίας στο στόμα και ξηρότητα στον λαιμό.

Τέλος, ο βήχας που οφείλεται στην έλλειψη ενέργειας-yin σχετίζεται με την όψη των πνευμόνων, η οποία εξασθενεί. Αυτό προκαλεί διακεκομμένο βήχα χωρίς φλέγμα ή σπάνια φλέγμα με αίμα. Άλλα συμπτώματα είναι η σταδιακή βραχνάδα, η ξηρότητα του λαιμού και του στόματος, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η απώλεια βάρους και το αίσθημα καψίματος στα άκρα.

Ο βελονισμός αποτελεί μια άριστη επιλογή θεραπείας κατά του κλειδιχρόνιου βήχα, καθώς είναι σε θέση να εξετάσει εξονυχιστικά αυτές τις υποκείμενες αιτίες, ώστε να προβεί επιτυχώς στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Αντιμετωπίζει τον βήχα ως ένα σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος και για αυτόν τον λόγο επικεντρώνεται στην γενική βελτίωση της υγείας και στην διόρθωση των ανισορροπιών του οργανισμού μας.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top