Πότε λέμε ότι έχουμε πρόβλημα δυσκοιλιότητας και πότε θεωρούμε ότι οι κενώσεις μας είναι φυσιολογικές; Η Κινεζική Ιατρική έχει τις δικές της απόψεις για το θέμα. Πρεσβεύει λοιπόν ότι μια ή δυο φορές την ημέρα είναι η φυσιολογική συχνότητα των κενώσεων και αυτή με σχετική ευκολία.
Τα κόπρανα πρέπει να είναι σχηματισμένα, η μυρωδιά ήπια και να μην είναι ούτε σκληρά ούτε ξηρά. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε πόνο ή κάψιμο κατά την διάρκεια των κενώσεων και δεν πρέπει να περιέχουν αίμα ή βλέννα. Στο τέλος θα πρέπει να αισθανόμαστε ότι αδειάσαμε το έντερό μας πλήρως.
Τα συμπτώματα που σηματοδοτούν την δυσκοιλιότητα είναι τα παρακάτω:
- Μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ των κενώσεων
- Υπερβολικά στεγνά κόπρανα
- Δυσκολία στην εξαγωγή των κοπράνων
- Επιθυμία για κένωση χωρίς αποτέλεσμα
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα χωρίς λύση για πολλούς, ακόμα και αν αλλάξουν κάποιες συνήθειες και διατροφή. Είναι μια κατάσταση δυσάρεστη και απογοητευτική και τα άτομα που την αντιμετωπίζουν καταλήγουν να την αποδέχονται.
Η Κινεζική Ιατρική, για να αναγνωρίσει τα αίτια της δυσκοιλιότητας, χρησιμοποιεί τις ίδιες τις κινήσεις του εντέρου. Όταν αυτές δεν είναι φυσιολογικές υποδεικνύουν διαταραχές στα εσωτερικά μας όργανα.
Οι αιτίες που προκαλούν δυσκοιλιότητα ποικίλουν από άτομο σε άτομο και η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική χρησιμοποιεί την γλώσσα και τους παλμούς, καθώς και εκτεταμένη έρευνα στα συμπτώματα του καθενός ξεχωριστά για να καταλήξει σε διάγνωση. Μερικά από τα αίτια της δυσκοιλιότητας είναι τα ακόλουθα:
- Υπερβολική θερμότητα στο σώμα, ιδιαίτερα στα παχύ έντερο, που έχει ως αποτέλεσμα ξηρά και στεγνά κόπρανα, σκούρα ούρα, ξηροστομία, δίψα και κόκκινη επιδερμίδα.
- Έλλειψη ενέργειας τσι (Qi) στο παχύ έντερο προκαλεί δυσκολία στις κενώσεις χωρίς να έχουμε ξηρά και στεγνά κόπρανα, κόπωση και χλωμή επιδερμίδα.
- Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά κόπρανα, ξηρό δέρμα, ξηρά μαλλιά, νυχτερινές εφιδρώσεις, εμβοές και ζαλάδα.
- Η ηπατική ανεπάρκεια ή στάση του τσι (Qi) έχει ως αποτέλεσμα δυσκολία στην κένωση, αίσθηση ότι δεν αδειάζει το έντερο, ευερεθιστότητα, πρησμένη κοιλιά, μετεωρισμό, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική εστιάζει στο να θέσει την διάγνωση της υποβόσκουσας αιτίας της δυσκοιλιότητας και κατόπιν να θεραπεύσει την αιτία την ίδια, ώστε να επέλθει ισορροπία στον οργανισμό και να έχουμε τακτικές κενώσεις. Ο θεραπευτής μπορεί να σας συστήσει να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και την διατροφή σας για να βοηθήσετε την κατάσταση. Σημαντική όμως σε μία τέτοια περίπτωση είναι και η συμβολή του βελονισμού σε συνδυασμό με Κινεζικά βότανα για την μείωση των συμπτωμάτων.
Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού