Πονοκέφαλοι

Πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι είναι μια κοινή ασθένεια που προσβάλει πολλούς ανθρώπους, κάνοντας την καθημερινότητα τους αρκετά δύσκολη. Οι αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση τους  είναι πολλές και ορισμένες φορές δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμες από την δυτική ιατρική.  

Η συνηθισμένη θεραπεία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων είναι η  χορήγηση καταπραϋντικών φαρμάκων. Ωστόσο, οι χρόνιοι πονοκέφαλοι είναι ανθεκτικοί στα περισσότερα φάρμακα. Αυτή η θεραπεία αντιμετωπίζει κυρίως τα συμπτώματα και όχι το πρόβλημα.

Ο βελονισμός είναι η άριστη επιλογή θεραπείας κατά των πονοκεφάλων, καθώς είναι σε θέση να προσφέρει στους ασθενείς άμεση και μακροχρόνια ανακούφιση από αυτούς. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική οι αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα των πονοκεφάλων είναι τα συναισθήματα, η υπερβολική εργασία και κούραση, η διατροφή, τα ατυχήματα, η εγκυμοσύνη καθώς και διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες όπως το κρυολόγημα.

Υπάρχουν δυο τρόποι οι οποίοι διευκολύνουν την ακριβή διάγνωση των αιτιών και τους οποίους ακολουθεί η κινέζικη ιατρική. Ο πρώτος καθορίζει την αιτία ανάλογα με το σημείο του κεφαλιού το οποίο προσβάλει ο πονοκέφαλος, εντοπίζοντας έτσι ποιον μεσημβρινό επηρεάζει και ο δεύτερος τρόπος διάγνωσης στηρίζεται στον τύπο πονοκεφάλου.

Συγκεκριμένα, ο πονοκέφαλος που επηρεάζει το πάνω μέρος του κεφαλιού συσχετίζεται με το κανάλι του ήπατος και αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας του αίματος σε αυτό το όργανο. Αυτός ο τύπος κεφαλαλγίας είναι ήπιος, αλλά σταδιακά εξαπλώνεται σε ολόκληρο το κεφάλι και συνήθως αποδυναμώνεται, όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι.

Ο πονοκέφαλος στους κροτάφους του κεφαλιού υποδεικνύει το κανάλι της χοληδόχου κύστης και συχνά οφείλεται στην υπερβολική θερμότητα της περιοχής του ήπατος. Αυτός ο τύπος κεφαλαλγίας είναι οξύς και παλλόμενος. 

Η κεφαλαλγία που αναπτύσσεται πίσω από τα μάτια αποτελεί  κοινό σημείο για τις ημικρανίες. Προκαλείται και αυτή από την ανεπάρκεια του αίματος στο ήπαρ. Το μέτωπο σχετίζεται με το κανάλι του στομάχου. Εάν ο πόνος είναι ήπιος, τότε αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας στομάχου και εάν ο πόνος είναι έντονος και οξύς , τότε υποδεικνύεται θερμότητα στην περιοχή του στομάχου.

Ο πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού συσχετίζεται με το κανάλι της ουροδόχου κύστης. Εάν οι πονοκέφαλοι στο σημείο αυτό είναι χρόνιοι, τότε υποδεικνύεται ανεπάρκεια του νεφρού. Από την άλλη, ο οξύς πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού υποδηλώνει την έκθεση μας σε κρύο και αποτελεί το στάδιο έναρξης ενός κοινού κρυολογήματος.

Τέλος, όταν ο πονοκέφαλος επηρεάζει ολόκληρο το κεφάλι και είναι χρόνιος αποτελεί ένδειξη έλλειψης ουσίας των νεφρών. Η ουσία των νεφρών ‘θρέφει’ τον εγκέφαλο και όταν αυτή είναι ανεπαρκής ,προκαλούνται ήπιοι και χρόνιοι πόνοι στο κεφάλι, δημιουργώντας παράλληλα μια αίσθηση κενού.

Υπάρχουν επίσης, παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τους πονοκεφάλους, είτε τους επιδεινώνουν, είτε τους εξαλείφουν. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι ώρες της ημέρας, ο καιρός, τα συναισθήματα, η διατροφή, η στάση του σώματος καθώς και η ψηλάφηση, η οποία αρκετές φορές βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο.

Η προσέγγιση λοιπόν της κινέζικης ιατρικής ως προς τους πονοκεφάλους επιτρέπει στον θεραπευτή να έχει μια ακριβή εικόνα της αιτίας που δημιουργεί κεφαλαλγίες στον ασθενή. Επομένως, η θεραπεία με βελονισμό είναι άμεση και αποτελεσματική. Οι ασθενείς νιώθουν άμεση ανακούφιση από τους πόνους και βλέπουν βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Για τους χρόνιους πόνους χρειάζονται συχνά περισσότερες από μια συνεδρίες για την επίλυση του προβλήματος.

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Ο βελονισμός είναι μια ασφαλής και φυσική μορφή θεραπείας και η αποτελεσματικότητα του έγκειται στην μείωση ή στην εξάλειψη της ανάγκης των ασθενών για λήψη καταπραϋντικών φαρμάκων.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top