κόπωση

Κόπωση

Κόπωση είναι το συναίσθημα, το οποίο όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στην ζωή μας. Προκαλείται συνήθως από το άγχος, τις κακές διατροφικές συνήθειες, την έλλειψη ύπνου, την υπερβολική εργασία ή ακόμα και από ορισμένες ιατρικές θεραπείες. Συνδέεται άρρηκτα με την καθημερινότητα και τις συνήθειες του ατόμου και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα υγείας. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις  μπορεί να διαγνωστεί ως χρόνια κόπωση, μια πολύπλοκη διαταραχή χωρίς συγκεκριμένες αιτίες εμφάνισης. 

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική η κόπωση περιλαμβάνει τόσο την χρόνια, όσο και την προσωρινή ή επαναλαμβανόμενη. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η κληρονομική αδυναμία, η ιδιοσυγκρασία ενός ή πολλών ατόμων, η υγεία των γονέων και η ηλικία κατά την διάρκεια της σύλληψης, οι συνθήκες εγκυμοσύνης και η ανάπτυξη των παιδιών.

Η κληρονομική αδυναμία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε από τα πέντε ‘ζωτικά όργανα’ ή σε όργανα yin, όπως τα αποκαλεί η κινέζικη ιατρική, γιατί αποθηκεύουν την ουσία του σώματος.

Συγκεκριμένα, μια κληρονομική αδυναμία στην καρδιά θα προκαλούσε συμπτώματα νευρικότητας και διαταραχές ύπνου κατά την παιδική ηλικία του ατόμου, ενώ στον πνεύμονα θα έδειχνε σημάδια χαμηλού ανοσοποιητικού συστήματος, λεπτό στήθος, αδύναμη φωνή και ασθένειες του θώρακα.

Η αδυναμία σπλήνας προκαλεί συμπτώματα ατροφίας των μυών και σωματικής κόπωσης του ατόμου κατά την παιδική ηλικία, έλλειψη όρεξης και πεπτικά προβλήματα. Η αδυναμία του ύπατος παρουσιάζει μυωπία και δυνατούς πονοκεφάλους, ενώ η αδυναμία στα νεφρά προκαλεί σημάδια νυχτερινής ούρησης, φόβους, πρόωρη γήρανση, κακή ανάπτυξη οστών και γκριζάρισμα μαλλιών.

Οι παράγοντες του τρόπου ζωής, , όπως είναι η υπερβολική εργασία και οι διατροφικές συνήθειες, συμβάλουν και αυτοί σημαντικά στην ανάπτυξη του συνδρόμου κόπωσης.

Η υπερβολική εργασία σχετίζεται είτε με την ψυχική, είτε με την σωματική εργασία πολλών ωρών, χωρίς διακοπές ανάπαυλας. Αποτελεί την πιο κοινή αιτία μεταξύ των ανθρώπων, η οποία οδηγεί στην κόπωση, με προτεινόμενη θεραπεία την ξεκούραση.

Μια άλλη κοινή παράμετρος, η οποία ευθύνεται για την εμφάνιση του συνδρόμου κόπωσης, είναι η ακατάλληλη διατροφή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η κατανάλωση χαμηλής ποιότητας τροφίμων, λιπαρών και ωμών ή κρύων φαγητών μπορεί να βλάψει την σπλήνα και το στομάχι, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα υγείας. Τα τρόφιμα τροφοδοτούν το σώμα μας με ενέργεια, η οποία είναι σημαντική για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, αποτελεί δηλαδή, το καύσιμο για την ορθή εκτέλεση των λειτουργιών του.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής σε συνδυασμό με τις κληρονομικές αδυναμίες μπορούν εύκολα να οδηγήσουν κάποιον στην ανάπτυξη του συνδρόμου κόπωσης ή να εμφανίσουν συμπτώματα σε άλλους τομείς της υγείας.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες είναι πιθανόν να προκαλέσουν αδυναμία σε ένα ή περισσότερα ζωτικά όργανα (πνεύμονες, σπλήνα, νεφρά, ήπαρ, καρδιά). Μπορεί να υπάρξει επίσης σε αυτά τα όργανα έλλειψη τσι, αίματος, γιν ή γιανκ.

Στην δυτική ιατρική το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης δεν μπορεί εύκολα να καθοριστεί, καθώς οι αιτίες για αυτήν είναι ασαφής και αβέβαιες. Από την άλλη μεριά όμως, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κόπωσης, καθώς γνωρίζει τις αιτίες εμφάνισης και τους λόγους ανάπτυξης της σε μερικούς και όχι σε όλους τους ανθρώπους. Επομένως, όταν η αιτία είναι σαφής, η θεραπεία είναι απλή και αποτελεσματική.

Ο βελονισμός αποτελεί την πιο αποτελεσματική επιλογή θεραπείας κατά της χρόνιας κόπωσης, καθώς αντιμετωπίζει άμεσα και με επιτυχία τα συμπτώματα που εμφανίζονται εξαιτίας της. Είναι γνωστό ότι αυτή η μορφή εναλλακτικής θεραπείας αυξάνει και ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα μας, έτσι ώστε να ρυθμίζονται εκ νέου οι λειτουργίες του οργανισμού, αποκαθιστώντας μας ξανά υγιείς.

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top